Last news in Fakti

11 Юли, 2012 19:31 842 1

Фармацевти готвят протест

  • аптека-
  • лекарства-
  • фармацевти-
  • магистър - фармацевти-
  • бакалавър - фармацевти-
  • мз-
  • надценка

Българския фармацевтичен съюз (БФС) взе решение да организира ефективен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването на 17 юли, заради предвиденото намаление на надценките на лекарствата, което да доведе до тяхното поевтиняване.

Идеята с 2% да паднат надценките на търговците на едро и на дребно няма да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките, заяви по-рано днес ресорният министър Десислава Атанасова.

БФС, заедно с магистър – фармацевтите, се надяват утре проблемът да се реши на преговори и твърдят, че в момента за около 2/3 от лекарствата заплащани от НЗОК, аптеките не получават никаква надценка.

Според тях, новата политика ще изправи малките населени места пред опасността да останат без работещи аптеки, а аптечният пазар ще бъде прекроен в полза на монополистите.

„България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, които осигуряват лекарствоснабдяването и фармацевтичната грижа. В същото време, пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз“, настояват те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    1 0 Отговор
    "...намаление на надценките на лекарствата..."
    ???

    УЖАССССС....
    Да се появи сега Хипократ отнякъде, да дойде да чете, да им се "зарадва" на последователите си ... дето още се заклеват в него !

    ПОЗООООООР !!!
    В гроба ще се обърне не ами - КАТО ВЕТИЛАТОР ЩЕ СЕ ВЪРТИ !!!
    То бива идиотщини, ма тва е направо ИЗВРАТЕНО !!!
    ... и като си помисля че тези тук дори не осъзнават докъде са я докарали, направо ми се ... !

    И ще чакаме тез да мислят за Здравето на хората ???
    КУЩУНСТВОООО....