ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Класически спагети "Болонезе"

Подходящи и за делник, и за празник

Публикувана: 13 Януари, 2020 10:01
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10866
Рецепта на деня: Класически спагети "Болонезе"
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.

Спагети Болонезе е едно от най-известните италиански ястия, което е станало изключително популярно благодарение на ярката комбинация от вкусове. Пастата със сос болонезе спокойно може да бъде както част от ежедневната трапеза, така и на празнична вечеря.

Необходими продукти:

ЗА ПАСТАТА

1 пакет спагети (500г.)

5 л. вода

5 г. сол

1 с.л зехтин

ЗА СОСА БОЛОНЕЗЕ

500 г. мляно свинско месо

500 г. мляно телешко месо

100 г. бекон

500 г. доматено пюре

1 ч.ч. сухо бяло вино

1 средна глава лук

1 морков

1 стрък селъри

1-2 скилидки чесън

черен пипер

зехтин

сол

ЗА СЕРВИРАНЕ

50 г. твърдо сирене (пармезан)

Листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Сос Болонезе

Нарежете лука и чесъна на ситно. Морковът нарежете на много дребни кубчета. Отделете листата босилек, а стъблата нарежете на ситно.
Почистете стръка селъри и го бланширайте във вряща подсолена вода, докато омекне. Нарежете го на ситно.
Сипете зехтин в тиган и запържете мляното месо в него, като бъркате непрекъснато. Добавете нарязаните лук и чесън и разбъркайте. След няколко минути добавете останалите нарязани зеленчуци. След това добавете доматеното пюре, бъркайте, за да се запържи и то.
Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете соса да покъкри.

Паста

Кипнете водата в голяма тенджера. След като тя заври, добавете солта и зехтина и изчакайте водата да кипне пак. Сложете спагетите в тенджерата, като ги разперите на ветрило. Когато пастата започне да омеква я разбъркайте с дървена лъжица. Варете пастата на средна температура с леко отворен капак, за да предотвратите изкипяването.

Следете времето според според инструкциите на производителя. Когато спагетите станат „al dente“, се изваждат и веднага се отцеждат. Полейте пастата с една супена лъжица зехтин и я разтръскайте.

Добавете пастата към соса и оставете да покъкри 2-3 минути, за да попие ароматите му. След това сервирайте, като поръсите с настърган пармезан и украсете с листа пресен босилек.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
да да
1 Отговор
в Болоня - на което е кръстена тази паста - няма такава - там и викат Рагу !
та ако ходите в Италия не се чудете :)

Коментиран от #3


Оценка:
-2 +10

Бесен Язовец
2 Отговор
За пастата един пакет спагети??? Паста и спагети са две различни неща! Или правиш паста болонезе или спагети може и макарони болонезе!

Оценка:
-4 +9

Бесен Язовец
3 Отговор

До коментар #1 от "да да":


Спагети болонезе се правят с кетчуп, щи варим аз доматена яхния с кюфтета да заливам спагетите!??

Оценка:
-6 +7

невежи
4 Отговор
Товали са новините с който занимавата хората.Др. каза че плащаме лекарствата седем пъти по скъпо на частните болници и вместо това да е с главни букви на сайта ВИ пишете за някаква паста. Дерзйте писачи.

Оценка:
-7 +11

невежи
5 Отговор
Товали са новините с който занимавата хората.Др.Дечев каза че плащаме лекарствата седем пъти по скъпо на частните болници и вместо това да е с главни букви на сайта ВИ пишете за някаква паста. Дерзйте писачи.

Оценка:
-5 +7

Дерзайте...
6 Отговор
Дъртите к...не ни интересува от къде е пастата,важното че е вкусна...!

Оценка:
-1 +6

Бай Ваню
7 Отговор
Какво означава 5г. сол? Може би 5 години сол.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +6

8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
шишкоф и манчеф
10 Отговор
Аз смятам че съм майстор на спагети Болонезе (БГ вариант) и тази рецепта не струва. Беконът е излишен и морковът се настъргва на едро ренде. Бялото вино не се слага в соса а се консумира със спагетите, междо другото за болонезето е по-подходящо червено сухо вино. Освен това зехтинът трябва да е слънчогледово или царевично олио. Всеки се писал шеф и готви със зехтин.

Коментиран от #12


Оценка:
-1 +5

11
Този коментар е премахнат от модератор
12
Този коментар е премахнат от модератор
К. Лазарова
13 Отговор
Спагети "Болонезе" като рецепта в Италия не съществува. Самите италиянци се дразнят когато чуят това словосъчетание. Правилно е да се каже " Tagliatelle alla bolonese". Tagliatelle е широки около см ленти паста приготвена с брашно и яйце. Спагетите са паста без яйце.

Оценка:
-1 +3

14
Този коментар е премахнат от модератор
Семко
15 Отговор
На пакет спагети кило кайма?

Оценка:
-1 +2

тцтц
16 Отговор

До коментар #7 от "Бай Ваню":


що за т*пак си бе

Оценка:
-0 +2

Halil402
17 Отговор
Здравейте искам да попитам как така 1кг и сто, месо във 500 г спагети това нещо аматьорско ми се вижда, аз лично бих го нарекал не спагети с месо а месо със малко спагети.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът обещава, че Северната тангента на София ще е готова до 8 декември 2015 г.:
На студентския празник да пътуват по тангентата."

Още бисери