13 Януари, 2020 16:25 4 356 11

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО)

  • иран-
  • ракети-
  • ракети земя-земя-
  • далечен обсег-
  • ракетни градове-
  • тайни бази-
  • трета световна война-
  • напрежение-
  • близък изток

Арсеналът на Ислямската република е най-големият в Близкия изток. Техеран разполага с 12 вида ракети, разработват се още 4

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО) - 1

Прогресът, постигнат от Иран при повишаване на точността на балистичните им ракети, бе показан в атаката на 8 януари, когато бе ударена голямата американска авиобаза Айн Ал Асад в Западен Ирак.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи опит да омаловажи удара , като постави под светлината на прожекторите липсата на жертви при това нападение и обяви, че щетите от удара са „минимални“, защото „нашата система за ранно предупреждение работи много добре“.

В отговор генерал Амир Али Хаджизаде каза: „Нашата цел беше да унищожим централната командна зала на базата и това направихме ние.“

В разгара на тази полемика американската търговска компания „Планет“ се намеси като показа сателитни снимки на атаката и нейното въздействие. Снимките разкриха, че най-малко пет структури в авиобаза Айн ал-Асад в Западен Ирак - хангари и други постройки - са „силно засегнати от удара."

Военни източници потвърждават, че Иран е стрелял с 13 балистични ракети Qiam-1 (Киам), обозначени като "ракети на къси разстояния". Тези ракети всъщност са стари оръжия, разработени от Иран като версия на ракетите Shahab-2 (Шабаб), които пък са копие на севернокорейските Hwasong-6 (Хуасон), които от своя страна използват за прототип ракетите Scud-C от съветската епоха.

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО)

Като че ли, за да засили още повече страховете на света от военната си мощ, Иран разпространи изображения и видеа на подземни "ракетни градове", пълни с ракети и експлозиви, в момент, когато напрежението в региона е в опасна точка на ескалация.

Снимки на масивни скрити бази, разположени из цялата ислямска република, показват хиляди ракети, готови за изстрелване от тайните бункери, готови да бъдат използвани, ако „враговете направят грешка“.

За ракетните бази на Иран, погребани дълбоко в земята, под пет слоя бетон, се говори отдавна. Те са в постоянна бойна готовност и без колебание биха изспреляли ракетите си. В скритите бази, разпръснати из територията на цялата страна са складирани хиляди ракети, някои от които са в пълна готовност да бъдат изстреляни и да поразят враговете на Ислямската република.

През 2015 г. Иран за пръв път разкри на света една малка част от своята подземна военна инфраструктура, като показа кадри от едно от съоръженията си за съхранение и изстрелване на ракети земя-земя, с далечен обсег на действие.

"Това е само върхът на айсберга", заяви тогава командирът на военновъздушните сили на Иран - бригаден генерал Али Амир Аджизад и допълни, че такива тунели съществуват на територията на цялата страна.

Сега, опозиционни групи разпространиха невиждани до този момент снимки на подземните ракетни градове, пишат британските вестници.

Най-голямата ракетна база, както се твърди, е базата Кходжир, по-известна като Код 7500, като в нея има тунел с дължина от 1000 метра, който е натъпкан с всевъзможни ракети.

Снимки на мистериозните обекти бяха разпространени от дисидентската група Национален съвет за съпротива на Иран.

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО)

Това се случи на фона на опасенията, че между САЩ и Иран може да избухне нов военен конфликт, който да прерасне в Трета световна война.

След ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани, в резултат на американски въздушен удар в Ирак, опасенията за възможен конфликт нарастват все повече.

Техеран отвърна с ракетни удари по американски военни бази в арабската държава.

Според Националния съвет за съпротива на Иран, режимът в страната е похарчил "милиарди долари" за базите и ракетната си програма.

Предполага се още, че иранските военни сили са изградили повечето от базите между 1997 и 2002 година. Някои бази обаче, са по-стари, някои от тях са изградени през още през далечната 1984 година.

Подземната мрежа е изградена с намерението да се скрият ракетите и да действа като площадка за подготвянето и нанасянето на удари в Близкия изток.

Иран не разполага с балистични ракети, които да могат да достигнат до САЩ или Великобритания, но досегът му се оценява до страни, като Украйна. При това в миналото Техеран е заявявал, че "има хиляди готови ракети във всеки един момент".

Ракетните бази са разположени предимно около Персийския залив, но Код 7500 е разположена в близост до Техеран.

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО)

Твърди се, че иранският режим е използвал компании фантоми, свързани с Корпуса на стражите на Ислямската революция, организацията ръководена от Сюлеймани, за да прикрие изграждането на базите.

Снимките, с които са се сдобили западните медии, показват три ракетни обекта и комплекс от тунели в Иран.

На снимките се вижда, че до Кходжир водят поне три пътя, които изведнъж влизат под земята.

Код 7500 се смята мястото, където е била построена ракетата "Шабаб 3" със средна дължина на полета.

Иранските ракетни градове, скрити под пет слоя бетон (ВИДЕО)

Базата Имам Али е разположена в западната част на Иран. И при нея пътищата, които стигат до нея, влизат под земята.

В Западен Иран се намира и гарнизона Лард. Той е описван от Съвета за съпротива като "разпростиращ се комплекс от тунели", "който е много строго охраняван". Това е и комплексът, който се появява в пропагандата на режима, наричан още "ракетният град".

Около базите мобилните комуникации са заглушени.

В доклади на Центъра за стратегически и вътрешни изследвания се казва, че иранският арсенал е "най-големият и разнообразен" в Близкия изток. Според Центъра, Иран разполага с 12 типа ракети, като още четири са във фаза на разработване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    18 5 Отговор
    Проблема е че американските бази в България са им в обсега. Трябва да се вземат мерки. Че после пак ще ревем и викаме кво стана.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Прав си, мерките се наричат C-400, а не F-16............
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Усмивката

    6 10 Отговор
    Аз мисля ,че с една атака ,,на нож ” ,тия подземия ще са наши.
  • 6 Ххх

    2 1 Отговор
    Не знам на каква дълбочина са тези тунели. От гледна точка на ефективната им защита би следвало да са покрити и с дебел земен слой върху бетона, в противен случай са уязвими. Видяхме какво стана със сръбските мостове над Дунав при бомбандировките през 1999 г. А за тях бях чувал, че били построени от специален напрегнат бетон с повишена якост.
  • 7 Ххх

    4 1 Отговор
    Изходите на такива тунели също са уязвими от гледна точка на съвременните високоточни боеприпаси.
  • 8 Иран не е либия или ирак

    11 3 Отговор
    Проумейте го ...ако саддам и кадафи имаха такива неща под земята щяха да са живи и здрави и да управляват
  • 9 стоян

    3 10 Отговор
    Тия тунели така ще ги взривят американците че иранските ракети от там няма да излезнат=ще ги погребат живи защото са неподвижна цел за дълбокопроникващи бомби

    Коментиран от #11

  • 10 Палко

    7 0 Отговор
    Ами имат хората, а ние нашите ги нарязахме по желание на новите ни "братя" и комшиите!!!
  • 11 Тиберий

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Приятелю да се унищожи тази система е невъзможно Тези бомби само ще почесат това съоръжение Не си мисли че американците са всесилни