Хотелите, които предлагат услугата "Ол инклузив" са много популярни сред туристите от доста време насам. Но има много тайни за тях, които трябва да знаете, за да сте подготвени. Тези неща могат да се случат и на най-опитните пътешественици.
Не е толкова просто да получите маси, пълни с храна, красиви и удобни плажове и различни забавления за деца и възрастни.
Затова вижте кои са нещата, които трябва да знаете за хотелите ол инклузив. Те ще ви помогнат да направите правилния избор, когато се подготвяте за почивка.
1. Декоративно нарязаните плодове и зеленчуци са трик, свързан с апетита – масите често са украсени с нарязани дини, тикви, краставици и репички. Но издълбаването им не е само изкуство, а е специално насочено към гостите.
Според готвач, който работи в хотел, те правят три пъти повече изрязани плодове и зеленчуци, отколкото реално да готвят. Всички тези храни се слагат в началото на масата, за да привлекат вниманието. По този начин гостите дори не забелязват, че ядат по-малко, отколкото когато този плод го няма в менюто.
2. Шведската маса оказва влияние на цената – хотелите ол инклузив са разделени в три категории – стандартен ол инклузив, среден ол инклузив и висок ол инклузив. Струва ни се, че ако хотелите са оценени със звезди, тази система не е нужна.
Но всъщност, всяка категория има свои изисквания, които помагат на туристите да направят по-добър избор. Освен това разделението позволява на хотелите да увеличат цените, ако бюфетът получи добра оценка от критиците.
Ако мястото не отговаря на минимума от изисквания, може да изгуби статута си на ол инклузив.
3. Много хотели икономисват от храна – масите в хотелите са отрупани със зеленчуци и плодови салати. Също често има възможност за поръчване на красиво нарязани плодове в стаята.
Но доста често става дума за много евтини продукти, изтеглени от щандовете на складове и магазини. Агенциите по безопасност често правят проверки, които показват, че някои хотели купуват само храни с изтекъл срок на годност.
4. Морската храна може да се окаже от консерва – хората, които обичат морска храна, трябва да знаят за този похват на готвачите в хотелите. В много случаи те използват консервирана храна, която се накисва в бира няколко часа преди да бъде сервирана. Така постигат илюзията, че е прясна.
5. Може да ви сервират месо от акула вместо пъстърва – това се прави, когато дори оценителите на храна не могат да различат един вид риба от друг. Вместо да получите сьомга или пъстърва, ви сервират месо от акула, което е много по-евтино и лесно да се намери.
Готвачите умишлено варят месото в солена вода, за да размият вкуса.
6. Може да не споменат ремонтите – хотелите обикновено не информират гостите си, че текат някакви ремонти. И когато те пристигнат, може да получат неприятна изненада. За да избегнете такава ситуация, трябва да се обадите в хотела предварително или да накарате туроператора си да го направи.
7. Намаленията може да са заради рязка промяна на времето – много често хотелите пускат много изгодни оферти в сезона, когато имат проблеми с времето.
Съществува т.нар. „огнен пръстен“, който включва държавите, в които най-често има земетресения и вулкани, като Индонезия, Филипините, Япония и Австралия. Във всички тези страни има кризисни центрове, които информират министерствата на туризма за приближаващи бедствия.
8. Трансферът с автобус може да отнеме доста време – ако хотелът, който сте избрали, предлага безплатен трансфер от летището и обратно, трябва да попитате за повече подробности. Проблемът е, че понякога автобусът откарва туристи до различни хотели по пътя си.
Така че едно пътуване, което се очаква да отнеме 30 минути, може да се удължи до няколко часа, защото някои от пътниците могат да пристигнат със закъснение.
9. Забавленията за деца може да са доста скъпи – често в рекламите си хотелите обявяват развлекателни програми за деца и обявяват, че имат бавачки и аниматори. Проблемът е, че рядко предупреждават родителите, че за това се плаща допълнително.
Изключително скъпо е да занимаваш едно дето цял ден. понякога единствената безплатна услуга е посещение в аквапарк, всичко друго се плаща.
10. Бакшишите не са само знак на добра воля – разпространеният обичай за даване на бакшиш на служителите, били те портиери или бармани, не е просто една хубава традиция. Всъщност на персонала рядко се плаща добре, така че някой лев повече може да се окаже огромна разлика в обслужването.
11. Водните забавления може да са доста скъпи – профилите на хотелите в социалните мрежи са пълни с вълнуващи снимки на щастливи туристи, които карат лодки, водни ски и сърф. Тези дейности изглежда, че са безплатни.
В действителност, обаче, тези забавления са много скъпи, особено ако ви трябва и инструктор. Например средно 1 час може да ви струва между 50 и 200 долара.
12. Плуването в морето може да бъде забранено – след като сте харесали прекрасните снимки от плажа на уебсайта на хотела, който сте избрали, се поинтересувайте предварително дали всъщност на гостите им е позволено да се къпят там.
Обикновено качеството на водата в курортите се проверява всяка година и плажовете се отбелязват със специални сини флагове, ако водата е добра, и черни – ако не е така.
13. Излежаването на плажа може да бъде много скъпо – много хотели ол инклузив добавят допълнителна такса за ползване на шезлонги, чадъри и други плажни аксесоари.
Много е вероятно да ви се наложи да харчите по около 20 долара на ден за престой на плажа.
14. Опознаването на местната култура може да не ви е по джоба – без значение колко гостоприемни са различните страни към туристите, може да не успеете да се потопите в местната атмосфера по време на ваканцията си.
Проблемът е там, че хотелите правят всичко възможно да задържат гостите на своя територия. Затова няма нищо изненадващо в това, че цените за обиколките с водач са нелепо високи за повечето гости, които могат да ползват само това, което хотелът им предлага.
15. Икономисват от електричеството в стаята – когато се настаните, проверете регулатора на хладилника. Често храните се развалят, защото хладилникът е настроен да работи с минимални сили. Така се спестява електричество, но храните и напитките остават топли.
16. По-добре да не лягате върху оправени легла – когато се настаните в стаята, махнете покривката от леглото и я сложете настрана. Не можете да си представите колко хора преди вас са лежали на нея.
Никога не лягайте върху оправено легло, защото покривката просто се слага върху чистите чаршафи се пере едва веднъж месечно, а в някои хотели – на 6 месеца.
17. Мръсни чаши – чашите в ресторантите и стаите изглеждат чисти. Но преди да ви настанят, вероятно само са ги забърсали и сложили обратно на мястото им. Затова преди да ги ползвате ги мийте както трябва.
18. Дезинфекцията в стаите не унищожава насекомите – дори и най-луксозните хотели имат този проблем. Вредителите могат да се появят след последния гост и да се настанят в нечий багаж. Този неудобен факт никога не се съобщава на никого, за да се спаси репутацията на мястото.
Ако тези неприятни насекоми вече са се настанили в хотела, е много трудно да бъдат премахнати. Те се крият в меката мебел, одеялата и възглавниците много бързо.
И макар че много хотели имат процедури по дезинфекция, не ги прилагат много често, защото да оставят всички стаи празни им струва купища пари.
19. Ако си направите директна поръчка, може да изгубите стаята си – хотелите се стараят да получат колкото е възможно повече директни поръчки, защото в този случай не трябва да плащат такса за всеки клиент.
Но понякога, когато пристигне голяма група туристи и хотелът няма достатъчно свободни стаи, директните поръчки страдат най-много. Разбира се, в този случай хотелът ще предпочете да отмени директната резервация, която е само една стая, отколкото да върне цяла група.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Миризлив пор
15:50 16.01.2020
2 Хотелиера
Коментиран от #3, #13
15:50 16.01.2020
3 Петя
До коментар #2 от "Хотелиера":
Беше ми домъчняло за теб. Само ти можеш да си такъв източник на мъдрост - чак конкурираш Тиквата. Сладури сте!Коментиран от #4
16:01 16.01.2020
4 Бесен Язовец
До коментар #3 от "Петя":
Те българите в Гърция ядът само млечни прасенца с лимонче по японска рецепта от Окинава!16:11 16.01.2020
5 Изстрадал
16:13 16.01.2020
6 Лекар БГ
Кашкавал-4.00 лв/кг.Цените са с ДДС.
Смятайте за какво"качество"иде реч.
Коментиран от #7, #8, #9
16:23 16.01.2020
7 Хотелиера
До коментар #6 от "Лекар БГ":
Еееееее оди пий един швепс и пак се върни да фантазираш! Забрави да кажеш, че тенекията сирене я купуват за 2,50!??16:31 16.01.2020
8 Jeep
До коментар #6 от "Лекар БГ":
Абсолютно верен ценоразпис ти е дал. Ако хотелът е по-голям, може и още малко да се свалят цените. Качеството разбира се е "превъзходно". Вярно, че в кашкавала и сиенето няма и грам мляко, вероятно в каймата има неща, които е трябвало да заминат в екарисажа, но това са подробности.16:32 16.01.2020
9 пациент
До коментар #6 от "Лекар БГ":
затова - качвам се на Голфа, с пълен багажник от тате и мама - картофи, домати, чушки, лук, праскови, диня, 2 сварени кокошки, прясно сирене, замразена кайма, пушени джоланчета, 2 каси бира - и айде на Фанари на бунгалата. Хотелиерите бягат след мен с оферти от Китен и Приморско, но никога няма да стъпя там.16:44 16.01.2020
10 Просто забравете че в бг има море
16:51 16.01.2020
11 МП4
16:59 16.01.2020
12 Доста тъпа статия
Коментиран от #14
17:04 16.01.2020
13 Мили дебили
До коментар #2 от "Хотелиера":
Научи се да пишеш и тогава давай акъл!17:16 16.01.2020
14 Робот
До коментар #12 от "Доста тъпа статия":
Статията е предназначена за същества, току що кацнали на Земята! Особено ми хареса предупреждението за вулканите! Там олинклузива е особено опасен!17:21 16.01.2020
15 JPower
Коментиран от #17
18:24 16.01.2020
16 Радо
Коментиран от #18
22:44 16.01.2020
17 Туриста с хладилната чанта
До коментар #15 от "JPower":
Абселютно съм съгласен с тебе, само дето алкохола си е на почти нашенски цени ( в магазините де, не говоря за барове и заведения), но за това пък е мноооого по-качествен от лимитираните серии на цар Кировата изба, от които освен да ослепееш или да онемееш друго няма да направиш.А за кухнята или гостоприемството на комшиите даже няма да отварям дума. Дори и сега съм на Лефкада, на лов за калмари и октоподи..прекрасно е- няма тълпите от лятото, с хората се опознахме и почти всеки ни кани да ни почерпи в кафенията или мезедополията....а Хотелиера може да го дуга сополив...под вода или над-това вече си е негов избор. А ол-инклузива е като демокрацията-дъвка за плебса, дето си мисли че нещо зависи от него. И много се кефя на ол-инклузистите в БГ, когато ми се случи по ''невнимание'' да съм ден -два на Лай...морието през лятото...гледаш, семейство се разхожда по плажа...весело...доволно ..и маркирано с едни такива неща,дето висят я на ръцете, я на шията и указващи принадлежност към някоя шведска маса, дето им сервират кюфтета от премлени карначета от миналата седмица, сирене от щастливи, добре издоени палми, мин.вод.от 15л/литъра или супа тел.( пак добре, че не е бодлива). А деликатесните колбаси от премлени човки, пера и нокти са си направо върха на кулинарното изкуство....Така се печели, пичуи, и се купуват ''Бентлита'' и ''Мазератита''...а Бг плебса си живее все така безметежно и щастливо, обгрижван от Хотелиерчета, Ресторантьорчета и тем подобни омашляци.22:57 16.01.2020
18 Стои си на бегето
До коментар #16 от "Радо":
Дето от бетон слънце се не види а сега и с нова промоция за 2020😂😂😂😂и вода нема да има02:51 17.01.2020
19 Този коментар е премахнат от модератор.