ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Италиански кюфтенца Аранчини

Това са малки оризови топчета

Публикувана: 22 Януари, 2020 10:05
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4389
Рецепта на деня: Италиански кюфтенца Аранчини
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Оризовите хапки Аранчини навлизат в италианската кухня през 10-ти век в Сицилия. В превод от италиански аранчини означава малки портокали. Всъщност това са малки оризови топчета, оваляни в галета и изпържени на маслена баня. В центъра на всяко оризово топче може да има моцарела, грах или сос с месо.

Аранчини се приготвят от ориз за ризото, като арборио е най-подходящият сорт. С плънката можете да експериментирате. Прясно приготвен доматен сос е чудесно допълнение към всяка порция аранчини. Ето и рецептата от rozali.com:

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. ориз арборио (подходящ е за ризото)

2 с.л. зехтин

6 с.л. масло

1/2 глава лук, нарязан на много ситно

1/2 ч.ч. бяло вино

4 ч.ч. пилешки бульон

60 гр. настърган пармезан

2 яйца

1 връзка босилек

3/4 ч.ч. галета + още за овалване на аранчините

125 гр. моцарела

олио за пържене на аранчините

Начин на приготвяне:

Включете котлона на средна степен и сложете зехтина и 2 с.л. от маслото. Добавете лука и гответе около 8-10 минути, докато омекне. Добавете и ориза, като периодично разбърквате за 3-4 минути.

Сипете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.

Преминавате към същинската част на приготвяне на ризотото - започнете да добавяте по черпак бульон към ориза, като периодично разбърквате. След като видите, че течността се абсорбира, добавяте нов черпак от бульона и така, докато го изхабите.

Важно е да разбърквате бавно, но много добре ризотото. Също така е задължително бульонът да е горещ, за да не спира процесът на готвене.

След около 20 минути ризотото ще е готово - трябва да е ал денте - меко отвън, но съвсем леко твърдо в сърцевината си.

Добавете останалите 4 с.л. масло и 30 гр. пармезан. Свалете от котлона и след като се охлади, е време да забъркате аранчините. Към ориза добавете 3/4 ч.ч. галета, разбитите предварително яйца и 30 гр. пармезан.

Аранчините се оформят от 2 с.л. ориз, в центъра на който слагате мъничко парченце моцарела.

Оваляйте готовите аранчини в галета и изпържете до златисто. Поднесете топли.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Johansson
1 Отговор
По добре овчи барабонки.

Оценка:
-6 +3

Франкенщайн и детту
2 Отговор
Мезенце, екстра и винце бело от 5 лв става...!!!!

Оценка:
-0 +6

яжте си го
3 Отговор
Ориз с галета (пшеница).

Оценка:
-0 +3

Ти яж помията на мащехия
4 Отговор
Проз, само не разбира от това ястие...!

Оценка:
-0 +3

Месара
5 Отговор
Тиа боклуци да си седат в италия малоумници ,цял свят завижда за кухнята ни те ми предлагат пумия

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +0

dsadsa
6 Отговор

До коментар #5 от "Месара":


И каква кухня имаме ние? :D:D

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.