Last news in Fakti

24 Януари, 2020 14:45 3 006 15

За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче

  • дъвка-
  • куче-
  • сърце-
  • здраве-
  • здраво сърце-
  • дъвчене на дъвка-
  • стрес-
  • физическа активност-
  • разходка-
  • вижение-
  • кардиолози

Всяка дейност, която ви помага да ограничите стреса, е полезна за сърцето

За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче - 1
Снимки: shutterstock

Дъвчете дъвка и си вземете куче, за да бъде сърцето ви здраво и да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания. Това съветват кардиолози в статия, публикувана наскоро в британския вестник DailyMail.

Изданието потърсило мнението на специалисти, които да коментират начините, по които може да бъдат избегнати проблеми и заболявания, свързани със сърцето.

Всяко движение - дори и дъвченето на дъвка, е благоприятно за сърцето, защото гори калории и намалява опасността от натрупване на излишни килограми. Все пак наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за болести на сърцето, смята д-р Икбал Малик, известен лондонски кардиолог.

Дъвченето на дъвка гори едва 11 калории на час, което не е много, но пък дъвката помага да не прекалявате с храните и особено с десертите, добавя той.

За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче
Снимки: shutterstock

Друг негов съвет е да включите повече движение във всекидневието си. Според специалистът един добър начин за това е да си вземете куче.

Грижите около едно куче неизменно включват разходки навън. Като изведете домашния любимец да потича в парка, вие добавяте още движение в ежедневието си.

"Кучето ще ви насърчава да бъдете по-активни, което е полезно за сърцето, но не само. Безусловната любов на кучетата помага за намаляване на стреса, което също е от ключово значение за доброто здраве на сърцето", казва д-р Малик.

За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче
Снимки: shutterstock

"Пропускането на едно или две хранения веднъж седмично също би се отразило благоприятно на хората със сърдечни проблеми", съветва още специалистът.

"Ако не се храните в продължение на 16 часа, чувствителността на организма към инсулин ще се подобри, а и ще ви помогне да отслабнете", е друг съвет, който кардиологът дава.

Сред препоръките за здраво сърце, е и тази да ходите пеша. Това е лесно, дори за най-мързеливите. Ако слезете от автобуса една спирка преди да стигнете до местоназначението си или изкачите стълбите, вместо да използвате асансьор, ще добавите доста физическа активност към рутината си.

Вероятността от поява на сърдечен удар, в следващите две години, намалява при хората, които редовно ходят пеша или карат велосипед. Това разкриват данните от проучване на екип специалисти от университета в Лийдс, проведено сред 43 милиона души на възраст между 25 г. и 74 г. в Обединеното кралство.

Движението е важно, но не бива да се прекалява с физическото натоварване, предупреждава Ричард Шилинг, преподавател по кардиология и електрофизиология в Здравен център Бартс в Лондон.

Интензивни тренировки и натоварвания, като ултрамаратоните например, могат да бъдат изключително опасни за хора, които вече са застрашени от сърдечно заболяване, обяснява той.

Също толкова голям е и рискът от секс с нов партньор, допълва д-р Малик.

Любителите на чай са по-слабо застрашени от сърдечно заболяване. Само черният и зеленият чай имат благоприятно влияние върху сърцето, предупреждава д-р Малик. Чаят съдържа антиоксиданти, които предпазват и от злокачествени заболявания, а е благоприятен и ефектът му срещу стрес.

Плодовете и зеленчуците със син цвят са полезни за сърцето заради антиоксидантите. Антоцианините, които обагрят растенията в синьо, помагат за прочистването на артериите и предпазват от запушване кръвоносните съдове.

Мазните риби като сьомга, риба тон и сардини пък помагат заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението, увреждащо кръвоносните съдове, както и кръвното налягане и мазнините в кръвта.

Друг съвет за диетата е да се разделим със солта.

Всяка дейност, която ви помага да ограничите стреса, е полезна за сърцето. Стресът увеличава нивата на адреналин и потиска имунната система, обяснява д-р Малик. Затова започнете да рисувате, да плетете, да бродирате, да се занимавате с градинарство. Изобщо, каквато и да е дейност, която ще ви разтовари и разсее от стреса и проблемите, препоръчва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    23 3 Отговор
    Като си вземете куче да не забравяте да му чистите лай..та по улиците

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Ивайло

    18 5 Отговор
    А за дамите дъвченето на дъвка може да се замени с дъвчене на х*й!!! ;)))

    Коментиран от #13

  • 3 Майка Индия с точка между веждите(сой)

    4 4 Отговор
    Дъвка и куче за млади хора а,, обратните,, също харесват кучета и дъвка...!
  • 4 леле

    11 4 Отговор
    ВЗЕМЕТЕ СИ КУЧЕ ОТ ГОЛЯМА ПОРОДА ДА ВИ ОНОЖДА РЕДОВНО И ЩЕ ПОСТИГНЕТЕ ПЪЛНОТО ЩАСТИЕ
  • 5 Трачева,защо пропускаш?

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "3121":

    Авторката на статията не е отбелязала че трябва редовно да се прави секс!
  • 6 Трачева,защо пропускаш?

    4 1 Отговор
    Авторката на статията не е отбелязала че трябва редовно да се прави секс!
  • 7 един шофьор

    8 3 Отговор
    От дъвчене на дъвка много се пърди.
  • 8 Буков

    12 6 Отговор
    Интересно, колко е полезно да държиш едно мръсно и смрадливо куче в апартамент? Предпочитам да спортувам, да плувам и да се разхождам в парка без куче. Гледам ги сутрин рано, разни изгърбени, тътрещи се кучкари, с кафе и цигара в ръка. Като им гледам киселите физиономии, не разбирам ползата от домашната собака...

    Коментиран от #12

  • 9 Джи Пи

    7 1 Отговор
    Вземете си куче, което може да пере, готви, чисти. Научете го, да дъвчи дъвка, за да яде по-малко. Полезно е много.
  • 10 К.К.

    2 0 Отговор
    Най-добър ефект има от пчеларството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо1

    0 0 Отговор
    Обичам леба и га ева
  • 15 Цено с мръсния прекор

    0 0 Отговор
    Не моа ли си зема е таа кучка, а она да дъвче прекоро ми.