Last news in Fakti

28 Януари, 2020 17:10 3 036 13

Дони с пълна промяна на шоуто си след второто предаване

  • дони-
  • шоу-
  • бнт

Извинява се и сменя концепцията

"Събота вечер с Дони" - новото предаване на БНТ стартира на 18 януари, след седмица закъснение. Концепцията на шоуто, водено от музиканта Добрин Векилов - Дони, включваше изява на гости под съпровод на симфоничен оркестър и ко-водещ - роботът Питагор.

След второто предаване в събота обаче десетки зрители определиха поведението на Дони като хомофобско. В резултат певецът се извини публично в профила си във Фейсбук и заяви, че спира предаването в този му вид.

Новата концепция на Дони ще е изцяло музикална. Ето пълния текст на съобщението:

"Здравейте! Днес предложих на БНТ да спра “Събота вечер с Дони” в този му вид. Използвам случая да се извиня на засегнатите, а именно правозащитни организации, обвиняващи ме в хомофобия.

Имам много приятели с такава ориентация, които не се обидиха и дори се забавляваха с тези шеги, но щом съм засегнал организации, представляващи различните, най-малкото, което мога да направя, е да поема отговорност, като спра предаването в този вариант и поднеса най-искрените си извинения.

Тъй като съм спечелил конкурс и съм длъжен да предложа нова концепция, отговаряща на дефиницията на конкурса, ще помисля и вероятно предложението ще е изцяло за музикално предаване. От сърце благодаря на добронамерените и също още веднъж от цялото си сърце поднасям извиненията си на засегнатите! Дони"

Причината за недоволството са закачките, които си разменят водещият и неговият събеседник - роботът Питагор, свързани с предпочитанията на хората към единия или другия пол.

Във втората вечер Дони поднесе глупави шегички в диалог с робота Питагор, който участва като негов партньор на диванчето. Роботът каза, че сам си е избрал пола, и че обича себеподобни. Дони каза, че и с хората вече е така, сами си избират пола. Роботът каза, че го харесва, а Дони отвърна шеговито: „аз съм малко извратен и обичам противния пол”…

Вследствие на това, няколко правозащитни организации надигнаха глас и написаха протестно писмо до директора на БНТ - Емил Кошлуков, с което искат шоуто "да преосмисли ценностите си или да бъде свалено от екран".

"Самата идея известният певец и продуцент да бъде тв водещ е противоречива, пише в анализ за шоуто журналистът Георги Неделчев, главен редактор на сп. "Биограф". Дони несъмнено е харизматична и ерудирана фигура, притежава дар слово, чувство за хумор и бърза реакция, способен е да води разговор с лекота, без буква по буква да следва някакъв сценарий и аутокю. Чисто визуално обаче образът му е твърде ексцентричен, за да бъде сервиран с толкова малка доза самоирония в толкова амбициозен формат. В първото издание сценаристите му се бяха постарали да вкарат елемент на сарказъм към водещия и критиците му в една от финалните рубрики. Тя обаче не изглеждаше, нито звучеше достатъчно смешно, а по-скоро беше в унисон с преобладаващите реакции на зрителите и това едва ли е бил точно търсеният ефект.

Но не толкова личността на водещия е проблемът на „Събота вечер с Дони“. Проблемът на шоуто е, че самата му същност – два разговора с основни гости, седящи на дивана – е до болка експлоатирано телевизионно клише, което не бива надскочено с нищо. Едни и същи, иначе уважавани и симпатични събеседници (първите бяха рок-легендата Кирил Маричков, колега на Дони в групата „Фондацията“, и актьорът Юлиан Вергов), присъстват в поредното студио, където се чудят каква неразказана досега история от живота си да споделят, ако изобщо има такава. Иначе идеята с камерния симфоничен оркестър е чудесна, но това ли е елементът, заради който гледаме цялото предаване? Студиото е стилно и уютно, а на осветлението Слави Трифонов може само да завижда, пише epicenter.bg. И какво от това? Присъствието на малък робот като ко-водещ също може би е похват с потенциал, но и той не излиза от рамките на втръсналите лафчета-клишета на гласовете зад кадър. А и колко пъти трябваше да споменат „генералния директор“ – иронизираха ли го или му се подмазваха, така и не стана ясно… 0:3 за хейтърите".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дони

    22 0 Отговор
    Вече робота ще е главния водещ.
  • 2 Молци ги изяли

    9 0 Отговор
    Ко да кажа...!!!
  • 3 Буков

    14 3 Отговор
    Има ли някъде по света такъв грозник да води уж забавно предаване? Превит на две, като някой болен от неизлечимо заболяване, с вид на каторжник от Освиенцим, прическа на дебил, с клюн вместо нос. През цялото предаване не погледна и един път към камерата. Толкова изнемощял от някакви чудовищни диети, че е останал и без глас. Едвам изпя криво-ляво две песни. Срам и резил!

    Коментиран от #11

  • 4 Момчил

    10 3 Отговор
    Пък Нети няма гърди
  • 5 Алфа Вълкът

    5 3 Отговор
    Туй не съм го гледал и не зная какво е?
  • 6 гост

    4 1 Отговор
    Това предаване, ако се излъчва по радиото, ще има по-добро въздействие. Образите с нищо не допълват атмосферата на разговорите, а атмосферата е до болка позната от другите "диван-чапраз" формати. Ако няма картина, то поне еклектиката ще изчезне и може някой да чуе разговора... но пък и той е около битовизми и едва ли заслужава внимание.
  • 7 Гост

    4 2 Отговор
    С нищо не можа да ми привлече вниманието . Поредния бълвоч и чесане на езици. А тоз робот като за деца до 5 години , е направено гледаш и нищо не ти привлича вниманието.
  • 8 бай Ив°

    2 3 Отговор
    Толкова "омраза" прочетох, че не е истина! Дори и да не е успял в първите две предавания, една положителна критика към водещият би била градивна. Проблема е, че тя е унищожителна! Кажете ми, по-добре ли спите след "изхвърлянето" на отровата с която живеете? Изпитвам съжаление към Вас...
  • 9 Зик

    9 1 Отговор
    Като тапициран скелет е , да вземе да хапне месце та да не припадне по време на ефир. А и да си пусне коса за да изглежда като човек, а не като плашило. Иначе кой ще го гледа то и без това БНТ е на умиране само глупост дават.
  • 10 Добрин Векилов

    3 0 Отговор
    Преди месец тежах 29кг.- днес се претеглих и се оказа, че съм напълнял-тежа цели 36 кила
  • 11 кючук чобан Калитко

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Буков":

    Допълнение към коментара на БУКОВ.
    Не ни стигат разните политически оплаквачи и оплаквачки, ами по обществената ни ТЕЛЕвизия показват Дони, дето прилича на остригана баба Яга, за да плаши зрителите с особената си антиестетика!
  • 12 ГОСТ

    3 0 Отговор
    ДОНИ БЕШЕ ДОБРЕ,ДОКАТО НЕ СЕ УВЛЕЧЕ ПО РАЗНИ КИТАЙСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ....
    НАЛИ БЕШЕ В ТИБЕТ И ОТ ТОГАВА,НЕЩО ...НЕ ГО БЪДЕ...
  • 13 Капитана

    5 1 Отговор
    Тъпи и еднообразни шоу-програми,които не будят никакъв интерес във зрителя,просто запълване на някакво програмно време.Канят се едни и същи артисти,певци и певици,които се чудят какво да кажат и някаква простотия да направят за да бъдат интересни,но не се получава.