Last news in Fakti

1 Януари, 2020 08:46 3 072 0

По-малко катран в цигарите намалява риска от смърт

  • philip morris-
  • тютюн-
  • цигари-
  • заридзе

Най-добре e пълен отказ, но бездимни цигари могат да намалят риска

По-малко катран в цигарите намалява риска от смърт - 1
Професор Дейвид Заридзе е роден в Тбилиси, Грузия. Завършил е Медицинския институт в Тбилиси, а през 1969 г. получава докторска степен от Института по експериментална и клинична онкология в Москва и докторска степен от Центъра за изследване на рака през 1976 г. Първоначално обучен като патолог, той се специализира в епидемиологията на хроничните болести. По-малко катран в цигарите намалява риска от смърт

Работил е в Оксфорд, както и в Международната агенция за изследвания на рака (IARC) в Лион. Основният му интерес през това време е връзката между диетата и рака и именно през този период започва да се разработва програмата IARC за връзката между храненето и онкологичните заболявания.

Професор Заридзе има значителен принос в епидемиологичните изследвания. Той ясно показа влиянието на тютюнопушенето и прекомерното пиене на алкохол върху продължителността на живота и няколко ключови заболявания, включително рак. Превантивните мерки, прилагани в Русия въз основа на резултатите от тези изследвания, спасяват няколко милиона животи.

Пушенето причинява 15 различни вида рак сред които рак на белия дроб, устната кухина, хранопроводa, ларинкса, бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, панкреаса и други. Това съобщи на международна конференция за намаляване на вредата от незаразните болести Професор Заридзе.

Водещият епидемиолог на някогашния ССР установява през 1985, че катранът и никотинът в дима от цигарите в бившия Съветски съюз е много висок. Учените изследват 41 марки цигари произведени в Москва, Ленинград, Тибилиси, Талин и Каунас, както и 4 български марки цигари, внасяни по това време в ССР. Проучването показва, че 87% от цигарите са с количество катрани между 20 и 30 мг, както и с никотин между 15 и 20 мг. „Катраните са остатъчните твърди вещества, които представляват утайка, която се образува при горенето на цигарата“ пояснява Проф. Заридзе. „Те съдържат по-голяма част от канцерогенните и мутагенни агенти в цигарения дим (т.нар. ароматни хидрокарбонилни вещества).“

Представените доказателства предполагат или са индиректно доказателство за това, че преминаването от традиционни цигари към електронни системи за доставяне на никотин, които могат да доведат до значително понижение на токсичните и канцерогенни вещества от традиционните цигари може да доведе до намаляване появата и смъртността на рак и други заболявания, свързани с пушенето

На международна среща със СЗО и други организации за борба с тютюнопушенето, експертите препоръчват в най-спешен порядък руските цигари да бъдат с максимално количество катрани от 15 мг. „Реално това са първите опити за намаляване на вредата в областта на тютюна“, казва Проф. Заридзе. През 1988 това се приема в закона за регулиране на тютюна в ССР, като по-късно максимално допустимата норма става 12 мг (в момента в ЕС максималната норма е 10 мг). Единственото обяснение за огромния спад на заболеваемостта от рак на белия дроб и намаляване на смъртността в периода от 1990 до 2011 година е именно намаляване нивото на катраните в цигарите. Отказът от тютюнопушене не може да се приеме за водеща причина, тъй като през 2009 пушенето на цигари в Русия достига своя исторически връх с продадени 420 милиарда къса годишно (за сравнение през 1992 продадените цигари са два пъти по-малко – 200 милиона къса).

По-малко катран в цигарите намалява риска от смърт

Намаляването на катраните в руските цигари, което води до рязък спад на количеството канцерогени, като полиароматни хидрокарбонили и други канцерогени (бензен, акриламид, акрилонитрил и други) са единственото обяснение за намаляване появата и смъртността на малигнени неоплазми, причинявани от пушенето на цигари, а именно рак на бял дроб, ларинкса, гърлото и на хранопровода.

„Намаляването на катраните в руските цигари, което води до рязък спад на количеството канцерогени, като полиароматни хидрокарбонили и други канцерогени (бензен, акриламид, акрилонитрил и други) са единственото обяснение за намаляване появата и смъртността на малигнени неоплазми, причинявани от пушенето на цигари, а именно рак на бял дроб, ларинкса, гърлото и на хранопровода“. Тази намалена смъртност от рак на белия дроб от 1993 година насам е спасила живота на 200 000 мъже и жени, които в противен случай щяха да умрат“, казва прочутият епидемиолог. Нивата на тютюнопушене в Русия започват да спадат едва през 2016 година. „Това са добри новини, но това положително развитие става прекалено бавно“, казва Проф. Дейвид Заридзе.

„Представените доказателства предполагат или са индиректно доказателство за това, че преминаването от традиционни цигари към електронни системи за доставяне на никотин, които могат да доведат до значително понижение на токсичните и канцерогенни вещества от традиционните цигари може да доведе до намаляване появата и смъртността на рак и други заболявания, свързани с пушенето“, обясни Проф. Заридзе. „Защо казваме може би – защото още нямаме дългогодишни доказателства, че тези алтернативи са по-малко вредни от традиционните цигари, но индиректните доказателства ни карат да смятаме, че тези алтернативи най-вероятно ще намалят смъртността от рак на белия дроб и от други заболявания свързани с тютюнопушенето.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА