Last news in Fakti

30 Юли, 2012 16:28 3 116 3

Храната на бъдещето: Насекоми и водорасли

  • храна-
  • бъдеще-
  • насекоми-
  • водорасли-
  • стволови клетки
Храната на бъдещето: Насекоми и водорасли - 1
Това ли ни чака?

Увеличаващите се цени на храните, нарастващото население и притесненията за околната среда карат ООН и правителствата по света да се притесняват за това как хората ще се изхранват в бъдеще. Решенията на проблема може да включват насекоми, водорасли и месо от стволови клетки, посочва Би Би Си, цитирана от БНР.

Според хранителния футуролог Моргейн Гей насекомите ще станат основна част от диетата ни в бъдеще и вероятно ще бъдат наричани мини добитък. Те имат хранителната стойност на обикновеното месо, а освен това са страхотен източник на протеини, твърдят изследователи от Университета Вагенинген в Холандия. Насекомите също са по-евтини за отглеждане от традиционния добитък, консумират по-малко вода и не отделят толкова много въглерод в атмосферата. Изчисления сочат, че има около 1400 вида насекоми, които стават за консумация от хора, а холандското правителство вече инвестира 1 милион евро за проучвания и подготвяне на законодателство за управление на ферми за инсекти.

По-рано тази година холандски учени пък успяха да създадат т.нар. ин витро месо, използвайки стволови клетки от крави. Надеждата им е до края на годината да произведат първия в света бургер, направен с подобно месо.

Междувременно учени експериментират и с връзката между звука и вкуса на храната. Музика например може да се използва при премахването на нездравословни съставки в храната без хората да забележат разликата във вкуса. Компании експериментират също с влиянието на звука на опаковката върху хранителните продукти. По тази причина фирма за солени бивсквити променила материала на опаковките си, за да може звукът й да кара храната да се усеща като по-свежа от потребителите, посочва БиБиСи. Индустрията за бяла техника пък търси начини да промени звуците, издавани от хладилниците, защото някои тонове могат да накарат хората да мислят, че продуктите вътре са по-пресни. 

Водораслите могат да се окажат решение за недостига на храна по света. Те могат да изхранват както хора, така и животни, а биогоривата от водорасли могат да помогнат за намаляване на необходимостта от традиционни горива.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    0 0 Отговор
    Да правят като българските политици, на тях не им пука как се изхранва наелението!
  • 2 XXX

    0 0 Отговор
    Водораслите са бъкани със замърсяванията, отделяни от човека в океаните и моретата. Това си е вид отравяне на твоя отговорност, така че не ми ги хвалете колко са полезни (освен, ако не са отглеждани в чисти басейни или по специален метод изкуствено). Относно насекомите - за тях нямам предположение как биха се напаснали в менюто на хората.
  • 3 comment

    0 0 Отговор
    Политиците да си ручат треворасли, да не ни ги набутват на нас такива. Аман от демагогия и пропаганда.