1 Август, 2012 15:10 1 059 0

Нередности при обществените поръчки в болниците

  • нередности-
  • обществени поръчки-
  • болниците
Нередности при обществените поръчки в болниците - 1
Снимка БГНЕС

Нарушения при провеждането на обществените поръчки и при приемането на дарения са част от нередностите, открити от Инспектората на Здравното министерство. От началото на годината проверки са извършени в 16 лечебни заведения. Според здравния министър Десислава Атанасова, констатираните нарушения налагат уеднаквяване на правилата за управление на болниците, съобщи БНР.

Болниците нямат правила за провеждането на обществени поръчки и купуват така апаратура и храна. Без обществена поръчка например са купени автомобили за 94 000 лева за Националната болница по хематология. Пак там до преди време е работило кафене, което не е отдавано под наем, въпреки че в болницата няма право да извършват такава търговска дейност.

Инспекторите са дефинирали като нарушение и това, че болницата по хематология, която дели една сграда с онкологията, всъщност е ремонтирала за своя сметка покрива на онкологията вместо своя. В момента обаче тече процедура по сливането на тези две болници.

Инспекторите са издали много предписания за това болниците да създадат регистри за даренията и да описват точно в какво състояние приемат даренията. Всеки случай е различен, коментира здравният министър Десислава Атанасова.

Информацията, която е събрана от инспекторите на здравното министерство, е подадена към Агенцията за държавен финансов контрол, която ще направи последващи проверки и ако прецени, ще връчи на болниците актове за нарушенията.

Министър Атанасова заяви още, че в момента върви процедура да се подменят бордовете на директорите на лечебните заведения - представителите, които имат Министерство на здравеопазването, защото те от своя страна е трябвало да упражняват съответни функции и да информират министъра, ако има някакви нарушения. Тя се закани, че в бордовете ще се правят промени, ако се нарушават вътрешните правила:

Това ни дава основание да разработим едни правила за финансово управление на лечебните заведения, а именно трябва да помогнем на изпълнителните директори при промяната на вътрешните правила и при изготвяне на документациите за обществените поръчки.

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че още 50 лекарства ще бъдат с по-ниска цена след проверка на Комисията по цени и реимбурсиране. Намалението варира от 2 до 85,7%.

Според Министерство на здравеопазването  това е постигнато след като Комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се сравняваме.

         Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверяват се всички лекарствени продукти без изключение и без да се извършва подбор.

         При 50-те продукта с нови цени намалението варира от 2% до 85,70%.  Така например цената на флакон лекарствен продукт от групата на Oxaliplatin /за лечение на онкологични заболявания/ е намалена от 885 лв. на 322 лв. като намалението е с 562 лв. или 63,54 %. При друг изключително скъп медикамент от групата на – Sugammadex /за възстановяване на невромускулната блокада/, намалението в цената е 13,15% на сто – от 5255 лв. на 4564 лв. или 690 лв. за опаковка. Значително е намалението в групата на Fludarabine /за лечение на онкохематологични заболявания/ – старата му цена от 1576 лв. е намалена с 204 лв. на флакон и вече е 1372 лв.  - намалението е близо 13 %. При лекарствен продукт от групата на Clopidogrel   /за лечение на сърдечно съдови заболявания – инфаркт на миокарда/ намалението е от 56,85 % - от 45 лв. – на 19 лв. Намаление е регистрирано и в групата  Budesonide /за лечение на астма и хронична обструктувна белодробна недостатъчност/ –  намалението е от 48,98 % като старата цена от 70 лв. се намалява на 35, 84 лв.

Досега при извършените служебни проверки на цените на лекарствата, Комисията е регистрирала нови цени приблизително на 320 лекарствени продукта. При предишните служебни проверки на цените беше постигнато значително намаление като в групата на лекарствата за лечение на онкологични заболявания цената на флакон Trastuzumab  от 1454 лв. беше намалена с 141 лв. като редукцията е с 10 на сто. При лекарството Lomustine новата цена е 130 лв. на опаковка при досегашна цена от 380 лв. или намаление в цената от 300 на сто. Значително беше намалението и при Bortezomib – старата му цена от 2618 лв. вече е намалена с 317 лв. на флакон.  При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10 на сто – от 2817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг изключително скъп медикамент Adalimumab  има с 8 на сто по-ниска цена като старата му цена от 2467 лв. е намалена с 180 лв. за 2 флакона. 6 пъти беше намалена цената на лекарствения продукт Clopidogrel, използван  в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв.     

Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА