2 Август, 2012 13:17 3 858 1

Болен от СПИН българин живее вече четвърт век

  • болен-
  • спин-
  • българин-
  • живее-
  • четвърт век

Болен от СПИН българин живее вече 25 години със страшната диагноза. Това съобщи във Варна д-р Тонка Върлева, директор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на здравното министерство, цитирана от Дарик радио.

Болният е регистриран през 1987 г. Терапията му започнала през 1998 г. и до момента продължава да работи и да се грижи за семейството си, разкри здравният специалист.

761 болни от СПИН у нас се наблюдават, а 475 от тях получават трикомпонентна антиретровирусна терапия. Средно около 1000 лева на месец излиза лечението на болен. За пациентите то е безплатно, като Министерство на здравеопазването подсигурява инфекциозните клиники в страната с 24 различни медикамента.

Работата на д-р Тонка Върлева показва, че когато терапията се получава навреме и пациентите я вземат правилно, качеството на живот се повишава значително.

Към 17 юли броят на регистрираните лица с ХИВ у нас е общо 1564. Новорегистрираните тази година случаи са 91. Сред тях 69 са мъже, а една от заразените жени е бременна. Близо 70 процента от новооткритите са хора под 29 години, сред които пет деца под 15 години.

През първите 6 месеца на година за ХИВ са се изследвали над 150 000 души. Според шефа на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" обаче, българите продължават да се страхуват да се изследват.

Лятна АНТИСПИН кампания стартира във Варна. Тя ще продължи до края на седмицата. Мобилни екипи ще предлагат безплатно изследване за ХИВ/СПИН на оживени места в морската столица, сред които общината, входа на Морската градина и Южния плаж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Д-р Тонка Върлева да каже колко от болните са от малцинствата??? Защо ни спестявате тази статистика???Това е манипулация. Имаме право да сме информирани. После не се чудете защо доверието в лекарите го няма.