27 Април, 2020 09:30 5 206 8

Идеи за стимулиращи развитието на децата игри у дома

  • игри-
  • деца-
  • развитие

Вижте няколко забавни игри с вашето дете за разширяване на неговия свят, когато физическото пространство е ограничено

Идеи за стимулиращи развитието на децата игри у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Малките деца обичат да играят заедно, но поради пандемията от коронавирус (COVID-19) срещите за игра с приятели и игрите в големи групи, за съжаление, не са безопасни. Физическото дистанциране е отговорен начин да предпазим себе си и другите, но за малките деца, които изучават околния свят и контактуват с връстниците си чрез игра, то може да бъде особено трудно. Обстоятелството, че децата ви са принудени да си стоят вкъщи, не означава, че през това време не могат да се забавляват и да учат. Манди Рич от УНИЦЕФ и Фондация „Лего“ подготвиха няколко креативни идеи за забавни игри с вашето дете и за разширяване на неговия свят, когато физическото пространство е ограничено.

Бебета на възраст между 0 и 9 месеца

Дзак!

Всичко, което ви трябва за тази игра, са ръцете ви и мил глас. Седнете заедно с бебето, вдигнете ръце (или парче плат), за да закриете лицето си, след това ги махнете и кажете „Дзак!“. На бебето ще му е забавно да ви наблюдава как изчезвате и се появявате. Когато малко порасне, то ще започне само да скрива лицето си и да играе по същия начин с вас.

Виж и кажи

Посочвайте различни неща в дома, като ги назовавате и описвате. „Виждаш ли котката? Това е оранжева котка.“ Тази игра помага за развитие на езиковите умения на детето, като същевременно укрепва връзката между вас.

Семеен оркестър

Пейте песни с бебето и използвайте някои безопасни предмети, които имате у дома като музикални инструменти. Например сложете копчета или мъниста в празна бутилка и я затворете, за да направите маракас. Музиката помага за сензорното развитие, а когато детето държи маракаса в ръцете си, това е отлично упражнение за развитие на двигателните функции. Най-важно е да проявите творчество и, разбира се, да се забавлявате!

Игра с частите на тялото

Назовавайте частите на тялото на бебето и ги посочвайте, за да му помогнете да научи имената им. „Къде е носът на бебето? Ето го!“ Можете да посочите и своя нос, за да му помогнете да направи връзка между неговия и вашия нос: „Къде е носът на мама? Ето го!“.

Малки деца на възраст между 1 и 2 години

Кола — кутия

Намерете празна (картонена) кутия и сложете детето да седне в нея, като го обезопасите с меки одеяла. След това започнете да дърпате кутията, като имитирате звук на кола : „бу-у-у, бу-у-у!“. То ще се забавлява да се носи из къщата в новата си „кола“ (а и за вас това ще бъде известно физическо упражнение!). Ако пространството е ограничено, може да получите същия ефект, като клатите кутията наляво — надясно и заедно имитирате звука, който издава колата.

Барабанист в кухнята

Обърнете с дъното нагоре безопасни, нечупливи купи, тенджери и тигани, за да получите комплект барабани от кухнята си. За палки използвайте дървени лъжици. На вашата малка рок звезда ще ѝ бъде много забавно да изследва различните звуци, които може да произведе с тези инструменти. Тази игра е чудесна и за развиване на фините двигателни умения на детето.

Свободно рисуване

Дайте на детето различни пастели и хартия и го оставете да рисува каквото си поиска! Това ще му даде възможност да освободи въображението си и да се радва на самостоятелна, творческа игра. Когато приключи, поговорете с него за различните цветове, които е използвало.

Подаване на топка

Вземете мека топка и я търкаляйте с детето един към друг. Тази игра на подаване е отлична за изграждане на увереност и го учи, че вие реагирате на неговите действия. За да направите играта още по-забавна, започнете с две топки и поговорете с детето за това коя топка избира.

Малки деца на възраст между 3 и 4 години

Костюмиране

Вземете различни платове и дрехи и направете от тях заедно с детето костюм на въображаем герой. След това играйте заедно игра, въз основа на костюма, който детето е избрало. Кой знае какви приключения ви очакват!

„Ще те хвана!“

Играйте на „Ще те хвана!“, като гоните детето, забавлявайки се, из цялото жилище. Ако то има много енергия, това ще му помогне да я изразходи. Може да се наложи и вие да подремнете, след като приключите с гоненицата.

Назови този звук

Имитирайте звуците, които издават различни животни, и накарайте детето да познае на кое животно се правите. Може да се редувате, като детето имитира звуците, а вие познавате. Това също е и чудесна възможност да му разкажете повече за животните, които всеки от вас избере да имитира.

Предизвикателство

Малките деца обичат да получават предизвикателства, докато растат и подобряват физическата си координация. Попитайте детето: „Можеш ли да си вдигнеш ръката? Можеш ли с ръце да докоснеш пръстите на краката си?“ Като използвате имената на частите на тялото в такъв контекст, това помага на детето да ги научи, и му дава възможност да ви покаже какво може да прави!

Малки деца на възраст между 5 и 8 години

Съревнование с препятствия

Организирайте трасе с препятствия, като използвате мебели, възглавници и играчки — всичко, което е безопасно и меко. Покажете на детето как да преминава през тях и го приканете да се постарае да го направи възможно най-бързо. Засечете времето и се опитайте да го накарате да подобрява рекорда си всеки и път, когато преминава през препятствията!

Измиване

Вземете няколко играчки, които могат да се мокрят, напълнете кофа с вода и нека веселбата започне. Кажете на детето да „измие“ играчките, като ги потопи във водата и си играе с тях, а след това да ги подсуши с мека кърпа.

Въображение

Приканете детето да поеме водеща роля и да измисли някакъв въображаем сценарий. Следвайте неговите указания и му задавайте въпроси за света, който е създало във въображението си.

Приготвяне на лека закуска

Поканете детето да ви помогне да приготвите лека закуска за семейството и му поставете задачата да използва колкото е възможно повече цветове. Вземете няколко здравословни продукта за закуска и нека детето ги подреди в чинията, като направи собствено оформление. Детето ще се гордее със своето вкусно постижение.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джедай

    5 1 Отговор
    За големи деца: Игра с частите на тялото. „бу-у-у, бу-у-у!“-Къде е г-зът на мама? Ето го!“. Къде са Очите на мама? Ето ги,боц-боц! И така,по тоя ред.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сливи за смет

    6 1 Отговор
    Свидетели сме на създаването на нов биологичен вид хуманоид : дебилнопослушни стейхоумчета. Той ще бъде послушен и изпълнителен.Няма да има претенции и желания, освен безропотно да изпълнява всяко хрумване на Господарите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кабел

    4 0 Отговор
    В зоопарка: „Виждаш ли котката? Това е оранжева котка.“ Мамо,мамо,ама тя е доста голяма! Виж само к ви големи зъби има! Котката:-Тигър съм,ма!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "кабел":

    Аз моята жена не я викам да ми помага, децата са по-надеждни. Моята не различава гайка, винт, болт, отверка, ключ, тресчотка, нищо братче.
  • 7 Лорчето, ценител на хубавото...!

    1 1 Отговор
    Игри за деца или внуци, казвате няма значение, все са деца...!
  • 8 Нестандартен

    0 0 Отговор
    Моля ви се недейте така? Децата трябва да се учат да говорят и да мислят. Движат се спонтанно дори животните, хората не би трябвало да играят с това. Движенията трябва също да се възпитават, чрез подходяща гимнастика.
    В свободното си време децата трябва да се научат да се съсредоточават, да разпознават различни фигури, буквите, цифрите, да решават ребуси, кръстословици с картинки и др. подобни. Тези занимателни игри ги има в Интернет. Ако говорите правилно на детето си, то ще се научи да говори книжовен език много лесно. Бебешкият език си е чисто глезене, което забавя развитието на детето.