Last news in Fakti

26 Април, 2020 16:57 3 470 8

Деца, които не общуват с връстниците си...

  • деца-
  • агресия-
  • социална изолация-
  • поведениее

Агресията започва да се проявява най-силно в ситуация на социална изолация

Деца, които не общуват с връстниците си... - 1
Снимка: shutterstock

Децата, които нямат възможност да прекарват време с връстниците си поради наложените ограничения заради коронавируса, могат да станат по-агресивни. Турски психолог предупреждава, че продължителната социална изолация може да изостри недоволството им.

Мехмет Тебер - клиничен психолог и педагог, предупреди родителите за възможни промени в психологическото състояние на децата им и обясни, че общуването с връстници е тяхна основна нужда, точно както пиенето на вода и храненето.

Тебер подчерта, че хората са социални същества и трябва да общуват с другите. Дори и човек да се чувства добре в началото, тъй като има повече време за себе си, изолацията с течение на времето може да стане вредна за него.

Деца, които не общуват с връстниците си...
Снимка: shutterstock

Въпреки че децата прекарват време с родителите си, това не отговаря напълно на социалните им нужди. „Точно както ние не можем да общуваме само като прекарваме време с нашите майки и бащи, същото е и при децата“, каза психологът, като подчерта, че децата се нуждаят от връзки с връстниците си и се забавляват повече, когато играят със своите приятели.

Тебер разказа, че много семейства са споделили за въздействието на полицейския час, въпреки че от въвеждането му са изминали едва 20 дни. Те се оплакват, че децата им са по-агресивни, по-избухливи и нещастни.

Деца, които не общуват с връстниците си...
Снимка: shutterstock

Той подчерта, че е важно да се забавляваме и да общуваме заедно като семейството си през това време. Родителите трябва да удвоят времето, което отделят, за да се грижат и да играят с децата си, категоричен е психологът, като добави, че прекарването на повече време с децата може да облекчи понасянето на изолацията.

Той препоръчва да се позволи на децата да прекарват време с приятелите си онлайн.

Тебер заяви, че ако въпреки допълнителното внимание на родителите, детето проявява агресия, страда от недоспиване или има хранителни проблеми, семейството трябва задължително да се консултира с експерт.

Деца, които не общуват с връстниците си...
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много зависи

    15 5 Отговор
    От подхода и възпитанието на родителите..!
  • 2 1234

    10 3 Отговор
    Разбива се психиката на децата.сюндюците,Тея дето са си в перманентна социална изолация,стават маргинали,без семейство и бедни.
  • 3 Някой

    5 4 Отговор
    Това са отнася за лигавите деца на мами и тати разбойника научен само да взима

    Коментиран от #7

  • 4 Юлиан

    3 4 Отговор
    От мехмедовци, съвети за деца не трябва да се публикуват. Вековете до сега, говорят по ясно и изразително от, която и да е статия.
  • 5 Рашко Герасимов

    2 4 Отговор
    Института за закрила на Детето към ГУ на ДАЗД към ГЕРБ – София област под патронажа на г-жа Ирена Соколова, издирва лица от децки пол в самоизолация. Условия за участие в програмата компютърна грамотност. Целта на програмата е на лицата от децки пол да им бъде съставен полов акт, за да им бъде връчена парична награда. Отговорник за програмата в Института за закрила на детето, Гл. инспектор Рашко Герасимов. Размер на възнаграждението: 100 (сто) лева. Заявления се приемат онлайн, на сайта Факти.бг.
  • 6 Рашко грамотния

    5 0 Отговор
    Я напиши отново,, децки,,...!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.