4 Май, 2020 09:30 8 211 4

Най-добрите платформи за видеоконферентна връзка

  • видеоконферентна връзка-
  • платформа-
  • приложения-
  • zoom-
  • google hangouts-
  • skype-
  • microsoft teams

И какви са техните удобства

Най-добрите платформи за видеоконферентна връзка - 1
Снимка: Shutterstock

За повечето дейности изнасянето на работата от офиса вкъщи минава сравнително гладко – слагате файловете в облака, пускате имейли и чатите във Viber. Но обсъждането на важните теми и задачи с повече колеги едновременно става възможно само чрез видео- и аудиоконференции.

Zoom

В разгара на пандемията най-използваното приложение е Zoom – то дава възможност за включване на голям брой участници във видеоконферентна връзка и неговият интерфейс е удобен за презентации и съвместна работа чрез споделянето на работния плот на компютъра, пише iconomist.bg. Връзката е стабилна и неслучайно в т.нар. електронно образование в България много учители го използват, за да преподават уроци на учениците си. Но безплатният му вариант позволява организирането на 40-минутна сесия, след това трябва да мине поне 30-минутен интервал, за да бъде продължена отново. Месечните такси не са високи – започват от $14,99 за организиране на сесии с до 100 участници и достигат до $19,99 за по-големи организации с до 1000 участници едновременно.

Но освен Zoom има и други платформи, които могат успешно да се използват за видеочат и работа с колегите. Основните алтернативи са Hangouts, Teams и Skype. Кои са техните предимства и недостатъци?

Google Hangouts

С приложението Google Hangouts можете да проведете среща с до 25 участници, като организирането ѝ става бързо – създавате адреса ѝ, копирате го и го разпространявате сред останалите. Има възможност и за безплатни международни разговори, макар и не с всички държави. Мобилният му вариант е използван по-често от хората в движение, но с приставка към браузъра Chrome може да го използвате и на лаптоп.

Skype

Навремето Skype стана символ на безплатните видеоразговори, но през последните години е поизоставено от Microsoft, който иска да насочи повече потребители към новата си платформа Teams. Въпреки това Skype все още е на топниво, като дава възможност за безплатен видеочат с до 50 участници, които могат и да споделят работните плотове на своите компютри. Проблемът е малко сложната организация – за да започнете видеочат, трябва да поканите всички участници и да изчакате да приемат вашата покана. Но можете да направите групов разговор и по-просто, като на интернет адреса https://www.skype.com/en/free-conference-call/ генерирате връзка и я споделите с останалите участници по електронната поща например.

Microsoft Teams

Това е актуалната платформа на Microsoft и тя не само че предлага богата функционалност, но най-важните ѝ инструменти са безплатни. Всеки с Microsoft-ски акаунт (регистрирайте се в Outlook, бел. ред.) може да използва програмата и да покани до 50 човека във видеовръзка. Едно от удобствата е, че може да замъглите фона зад вас, за да не отвличате вниманието на колегите си. Скоро ще бъде въведена подобна функционалност и за страничните шумове, така че да не пречат на комуникацията. Teams може да инсталирате на компютъра или на мобилно устройство, но програмата има и уебплатформа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    4 0 Отговор
    Аз ползвам jitsi meet, другите не е сигурно дали не се разкриптират и слушат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тази баба чака, но какво...?!

    5 1 Отговор
    Може би видеоконферентна връзка..?!
  • 4 Иван

    2 0 Отговор
    И типично за Майкрософт, Тиймс е несъвместим с Едж, който идва с Уиндоус 10, трябва да се инсталира пълната версия на Едж, иначе често не работят камерата и мокрофонът.