Last news in Fakti

29 Август, 2012 12:26 1 139 1

Лекуват зъбите на мечките в Белица

  • зъбите-
  • мечките-
  • белица

Германски зъболекар д-р Марк Лузе ще лекува зъбите на мечките в Парка край Белица, съобщиха от фондация "Четири лапи".

Това ще стане между 30 август и 1 септември, когато ще се проведе ежегодният медицински преглед на животните в парка.

Както и през изминалите години, основна задача на екипа на "Четири лапи" е лечението на зъбите на обитателите на най-големия парк за кафяви мечки в Европа. Медицинските грижи за пациентите са поверени освен на германският специалист и на екипа на проф. Богдан Аминков от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в София. Очаква се през ръцете на специалистите да минат между 10 и 12 животни.

Състоянието на зъбите на повечето обитатели на парка е много лошо в резултат на живота им като танцуващи мечки. Предишните собственици на животните умишлено са отрязвали кучешките зъби, за да обезоръжат едрите хищници, а резците и кътниците са увредени в резултат на системно недохранване или хранене с неподходяща храна.

През 2008 година "Четири лапи" започна дългосрочна програма за лечение на зъбите на мечките в парка с помощта на д-р Лузе, който помага на организацията напълно безвъзмездно. Напредналата възраст на голяма част от животните прави упояването им за по-дълго време много рисковано и поради това цялостното възстановяване на зъбите им изисква поредица от интервенции, които се извършват в продължение на няколко години. До момента успешно е приключило лечението на 5 мечки, твърдят от "Четири лапи".

Паркът за танцуващи мечки край Белица е създаден през 2000 година от "Четири лапи" съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Със своята площ от 120 декара той е най-голямото убежище за кафяви мечки в Европа. В парка са приютени всички бивши танцуващи мечки от България, както и 2 от съседна Сърбия. В момента общият брой на обитателите на Парка за танцуващи мечки е 25.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mf2

    0 0 Отговор
    За нищо на света не ходете там - 11 км. най-отвратителния път на света!!! Кара се 1ва - 2ра. После още толкова на връщане!
    И тва зарад няколко мечки!
    Заведете децата си на зоопарк - по-евтино, по-интересно и без последствия за Вашите нерви и Вашия автомобил!