Last news in Fakti

1 Септември, 2012 09:33 907 0

Майсторски йо-йо-техники в Бургас

  • йо-йо-
  • техники-
  • бургас

Любителите на нетрадиционните спортове ще имат приятната възможност да проследят надпревара по майсторска игра с йо-йо.  Любопитното събитие - Четвърто национално състезание по йо-йо  ще се състои на открита сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас днес и утре – 1 и 2 септември.

В рамките на надпреварата жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да наблюдават редица зрелищни състезания и демонстрации на различни техники в йойоинга, съобщава gramofona.com.

Познато повече като детска игра, заниманието с йо-йо се е превърнало в сериозен и интересен спорт. Той развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция, креативност. Хората, които се занимават с йо-йо, са сформирали едно цяло общество, събират се, за да тренират заедно, разменят клипове по интернет с най-новите тенденции и майстори по йо-йо. Редовни срещи на йо-йо играчите се правят почти всяка неделя в парковете на различни градове на страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Разград и други.

Първите данни за йо-йо датират от 500 г. пр.Хр. в Древна Гърция. Първите йо-йота са представлявали дървени или глинени дискове, а по-късно се правели и от лек метал. Филипински исторически записи свидетелстват, че през ХVI век ловци, криещи се сред гъстите храсти и дървета, са използвали камък, вързан към дълго (до 6 метра) въже, който мятали по диви животни. При несполучлив опит въжето връщало камъка по принципа на действието на йо-йо.

Съвременното йо-йо е създадено през 30-те години на миналия век, когато фирма-производител решава да му сложи лагер. Чрез него е възможно правенето на най-различни трикове. Това напълно променя играчката и днес йо-йото представлява смесица между спорт, хоби и начин на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА