Last news in Fakti

17 Май, 2020 09:30 4 952 13

10-те заповеди на душата за справяне с извънредността на съвремието

  • заповеди-
  • душа-
  • извънредно положение-
  • психолог

Включване на технологиите за преодоляване на новите граници една от препоръките на психолога Михайлина Абрашева

10-те заповеди на душата за справяне с извънредността на съвремието - 1
Снимка: Shutterstock

СЗО и ООН предупредиха, че назрява криза на психичното здраве, тъй като милиони хора по целия свят живеят в среда, белязана от смърт и болест и се намират в условия на изолация, тревога и несигурност заради пандемията Covid-19.

Един от основните личностни страхове е страхът от бъдещето

Затова промените се възприемат трудно и със съпротиви. Желанието на всеки е да се обгради от познати, предвидими и сигурни неща, а когато допуска някакви промени се стреми към контрол над тях, създаване на собствен план, по който те да протичат, пише психолог Михайлина Абрашева. Преминаването на личността през промяна е сложен психичен процес – старите модели вече не работят, а новите са непознати. И тук човек изпада в сериозен дисбаланс между възможност и реалност, между желаното, подреденото и неизвестното, обърканото. Възприятията се ограничават заради наложените граници и дистанция, а мисленето е затормозено, защото функционира в хаос от страхове и информация. Социалната и физическата изолация водят до самота, големият проблем на съвремието отпреди Covid-19, който сега се изостря с голяма яркост и сила.

Всички разбират, че ситуацията е нова, сложна, непозната, изпълнена с малко явни и много скрити заплахи. Животът е променен и едва ли някога ще се върне към предишните модели.

Личността трябва да продължи напред по нови правила, които към момента са непълни, неустановени и криещи много неизвестни. Със сигурност е ясно, че всеки трябва да се самоограничи и наложи физическа дистанция между себе си и другите. Със сигурност е ясно, че е необходимо завишено внимание към чистотата в цялост – лична хигиена, чистота в дома и заобикалящата среда, чистота на мисли, емоции, поведение.

И трето правило, което също е изяснено, е поемането на лична отговорност за мен и за другите. В психологията една от причините за тревожни разстройства е разликата между личния потенциал за поемане на отговорност и тежестта на отговорност, която отделният човек трябва да понесе. Тук много често се нарушава равновесието на психиката, което води до увеличаване както на депресивните състояния, така и на агресивните. Мисълта на писателя Тери Андерсън потвърждава ситуацията: „Хората са готови да понесат всичко, ако нямат избор. Мъжество е, когато имат избор.”

Основна ценност на съвременното общество е правото на свобода – свобода на избор, свобода на работа, свобода на предвижване, свобода на словото. Но всяка ценност има своята цена. Томас Джеферсън е казал: „Постоянна бдителност – това е цената на свободата”. Ако тази мисъл се отнесе към настоящия момент, то възприемането на новите ограничения ще е значително облекчено. Защото всички те имат една единствена цел – да предпазят хората от болестта, да ги научат да поемат личната си отговорност, адекватна на новите условия на живот. Никой не може да отнеме свободата на един човек, ако той не е съгласен.

Емоцията да си реално свободен е да си отговорен

Да носиш лична отговорност за постъпките си, за поведението си, за живота си. При погрешно разбиране на ценността свобода се нарушава основен защитен механизъм на психиката. Тогава ограниченията и правилата пречат, развиват се паранои, фобии, неврози, които наслагват излишна агресия и неудовлетвореност и като резултат животът се изпълва с така модерния напоследък „хейт”.

За да премине човек по-лесно през извънредността на съвремието, е желателно да спазва 10-те заповеди на душата или поне някои от тях:

1. Създаване и спазване на ежедневен режим и собствени правила, които създават усещането за контрол на настоящето.

2. Стимулиране и участие в творчески процес, който стимулира въображението и успокоява душата – книги, филми, рисуване, музика, приложни занимания, игри и др.

3. Учене и усъвършенстване на нови или забравени умения и знания.

4. Спорт и движение, физическа активност.

5. Засилена комуникация с близки и приятели, както и хора, който успокояват и са референтни личности за човека.

6. Включване в благотворителност и доброволчество.

7. Спазване на общоприетите правила и поемане на отговорност за другите.

8. Медитативни техники – техники на дишане, йога, молитви.

9. Включване на технологиите за преодоляване на новите граници чрез виртуални пътувания, забавления и общуване. Виртуален хедонизъм.

10. Смях и добро настроение – вицове, шеги, колажи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лорчето, ценител на хубавото...!

    5 4 Отговор
    Чудесна статия, за млади и умни хора ...! (Това всичкото е изпълнимо на 100% ако няма гадни странични ефекти...!)

    Коментиран от #5

  • 3 Смешно

    12 1 Отговор
    ако не беше тъжно! Точно СЗО тази частна сатанино-глобалистка организация да ни предупреждава за опасност, която самата тя умишлено е създала, това е все едно убиец да предупреждава жертвата си, че ще се пребие, докато я изхвърля през прозореца!

    Коментиран от #4

  • 4 Много си тъпа

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Смешно":

    Естествено коментара също, ами ти също си от,, убийците,, на доброто, защо такива като вас си дават примери, все едно със себе си...!

    Коментиран от #12

  • 5 Пукни

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лорчето, ценител на хубавото...!":

    Досадо !

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пукни ти

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пукни":

    От устата ти в пазвата ти...!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смешно

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Много си тъпа":

    Хайде още веднъж си прочети коментара и кажи разбра ли нещо!?

    Коментиран от #13

  • 13 Това е лорчето

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Смешно":

    Тя е идиот !