17 Май, 2020 18:32 6 156 9

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир

  • чарски пясъци-
  • пустиня-
  • пясъчна пустиня-
  • сибир-
  • русия-
  • кодар забайкалския

Можете дори да се натъкнете на оазис сред дюните, където палмите са заменени от северни лиственици

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир - 1
Снимка: shutterstock

Само на 40 километра от ледника Кодар Забайкалския край на Русия, точно до покритите със сняг планини и безкрайната тайга, осеяна със сини езера и огромни ледени поля, се намира едно огромно жълто петно. Нарича се Чарски пясъци.

Тази пясъчна дюна е дълга около 10 км и широка около 5. Някои от дюните ѝ достигат височина между 15 и 30 метра. Теренът е толкова отличителен, че изглежда като истинска пустиня.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир

Никъде в цялата тундра не може да се намери такова огромно количество променящи се пясъци. На фона на студените планини Чарските пясъци са почти нереална гледка.

„Контрастът изглежда невъзможен. Сякаш някакъв изумителен музей на открито е поставен там, показващ природните особености на севера и юга едни до други“, се посочва на сайта на руското географско дружество.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир

Чарските пясъци са наистина невероятно място. Приличат на истинска пустиня, но с особености, които няма да видите никъде другаде, освен в Забайкалския край. Студени сини планини, стърчащи над жълтия пясък, а вместо камили по пясъка преминават кервани с елени, водени от някой местен евенк.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир
Снимка: shutterstock

Можете дори да се натъкнете на оазис сред пясъчните хребети, където палмите са заменени от северни лиственици (иглолистни дървета). Пустинята е обградена от планини, покрити със сняг дори през лятото. Дюните се спускат към блата или езера.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир
Снимка: shutterstock

Въпреки малката площ на пустинята, теренът тук е доста неравен. В централната част има предимно дюни и пясъчни ивици, осеяни с издълбани от вятъра плитчини и пясъчни възвишения. В покрайнините има пясъчни хребети. Големите пясъчни ивици изглеждат доста впечатляващо – дълги а между 150 и 700 метра, пише Amusing planet.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир

Цялата ивица се простира на 2,5 км и е висока между 15 и 30 метра. В централната част на масива има ръб, висок 40-50 метра, свързан с единия склон на пясъчната верига. На югозапад пясъчните ивици стават по-плътни и са по-високи. Склоновете не са стръмни – наклонени са на около 10-15 градуса, докато тези, които са скрити от вятъра, са на 30-35 градуса и са покрити с пясъчни „вълни“.

Невъзможа пясъчна пустиня насред ледовете на Сибир
Снимка: shutterstock

Чарските пясъци са се образували по време на ледниковия период от преди 100-55 хил. години като езерна делта в предната част на ледника Сакукан. Тогава плитчините на Чара били покрити с вода. Вятърната ерозия по време на епохата Холоцен засегнала най-горните 20 метра на масива и ги оформила като вълни, дюни и разпилени пясъци най-много в северозападна посока.

Чарските пясъци се намират на 6 км от административния център Чара. Можете да стигнете до там със самолет или влак.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    34 1 Отговор
    Еййй много красиво !
  • 2 Еднозвездев

    13 2 Отговор
    Да, красиво е, но все пак съм дал една звезда, защото текстът не е авторски, а е плагиатстван. Включително и правописните грешки са едно-към-едно същите.

    Коментиран от #3

  • 3 Йозеф

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еднозвездев":

    80% от материалите тук са такива - копи-пейст, грамотност - нулева.
  • 4 Бесен Язовец

    9 0 Отговор
    Само на незапознатите с географията на Сибир, може да ми се стори странно запознатите знаят че почвата в Сибир е пясъчна и затова преобладават боровите масиви и след тях масивите от брези. (пустинята) се е образувала от теченията които са навяли пясъка на големи купчини(дюни)!
  • 5 Ддддддддд

    17 0 Отговор
    Нищо учудващо--целият Западен Сибир е само пясък и блата.А по-точно Ханти-Максийски Автономен Окръг.Няма нито планини и почти няма високи дървета-равно е и само пясък и много реки и блата.Точно там добиват нефт и газ,А през З Сибир минава и една от най-големите реки-Об...На Земята ни има уникални места.Жалко е,че хората много малко се интересуват от такива красоти.
  • 6 az #Победа75

    13 1 Отговор
    "Широка страна моя родна!", пеят руснаците и са много прави....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 G-point

    1 1 Отговор
    Защо да не е?
    При положение, че изсичаме каквото ни падне, че и леда дори, защо да не е възможно с повишаването на температурата заради прекомерни количества въглероден диоксид.
  • 9 цербер

    3 0 Отговор
    Само на 40 километра от ледника Кодар В Забайкалския край на Русия