Last news in Fakti

1 Юли, 2020 16:24 4 035 9

Откриха нови гнезда на малък креслив орел в Източна България

  • орел-
  • популация-
  • гнездо-
  • размножаване-
  • откритие

Популацията на вида се увеличава успешно

Откриха нови гнезда на малък креслив орел в Източна България - 1
Снимка: Shutterstock

Бяха открити 13 нови гнезда на малък креслив орел при текущия мониторинг на разпространението на вида на територията на Източна България. Като резултат от теренните проучвания са открити и 60 заети гнездови територии, съобщиха от Агенцията по горите, пише kanal3.bg.

Това стана ясно на провелото се първо заседание на Надзорния комитет по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” LIFE18 NAT/BG/001051.

На срещата присъстваха представители от Изпълнителна агенция по горите, Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно държавно предприятие - гр. Сливен и Североизточно държавно предприятие – гр. Шумен.

Новооткритите гнезда и територии са свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва на територията на Югоизточно и Североизточно държавно предприятие.

Като част от дейностите по проекта за 2020 г. на територията на ЮИДП е възложено и стопанисването на 1300 дка по Заарландския метод. Методът се прилага у нас от 10 години и е доказал своята висока екологичност и природосъобразност.

На територията на СИДП до края на годината ще бъдат създадени полезащитни горски пояси на 60 дка. В процес на възлагане са и 119 дка за възстановяване на полезащитни горски пояси и 99 дка за трансформиране на иглолистни култури в широколистни смесени гори. Всички залесявания в Натура 2000 се извършват само с местни видове.

През месец юли екипът на проекта ще монтира три сателитни предавателя, с помощта на които да се проследи миграционния път на вида.

В съотвествие с епидемиологичната обстановка, през втората половина на годината се планират обучения на основните заинтересовани страни, работа по методите на горската педагогика, съвместни проверки с представители на държавни администрации и неправителствени организации и др.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиле със зеле

    5 2 Отговор
    Колко пари дават на зелените талибани да дират гнезда.
  • 2 Адженда 21

    3 5 Отговор
    Всички Ганьовци ще бъдат натъпкани в 2-3 града, останалата територия ще бъде за развъждане на всякакви гадинки и ягнета.
  • 3 Тиранозавър Рекс

    2 0 Отговор
    Дизнозаврите са научна фантастика, също както на тия фалшивите 13 (сакрално число) гнезда.
  • 4 Зная че са хищни

    2 0 Отговор
    Но кресливи не знаех...!
  • 5 Радо

    1 0 Отговор
    А на голям креслив орел не са ли открили гнезда???

    Коментиран от #9

  • 6 ЪРП

    5 3 Отговор
    Е, ТОВА Е ЛИЦЕМЕРИЕ БЕЗГРАНИЧНО......., ТОЧНО ТЕЗИ "Югоизточно държавно предприятие - гр. Сливен" СА ЕДНИ ОТ НАЙ-БЕСНИТЕ ЗАКОННИ БРАКОНИЕРИ , КОИТО ГИ ПРЕВЪРНАХА ГЕРБЕРАСТИТЕ!!!
    ИЗВЪРШВАТ НАЙ-ДИВАШКАТА И ВАРВАРСКА СЕЧ, УНИЩОЖИХА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХЕКТАРИ ГОРИ И ГИ ИЗРАВНИХА С ТРЕВАТА ЗА ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ!!!!!!!!!.......А, СЕГА ЩЕ МИ ГО РАЗВАДАТ ЗАЩИТНИЦИ НА ПТИЧКИТЕ.........НЯЯЯЯМА ТАКОВА ЛИЦЕМЕРИЕ И ПОДЛОСТ !!!!!!!
    ГАРАНТИРАНО ОТ ........ГНУС МЕ Е ДОРИ ДА ГИ НАЗОВА!!!!!!!
  • 7 ЪРП

    6 3 Отговор
    "САКАР ПЛАНИНА" Е ЛИКВИДИРАНА ЦЯЛАТА И ИЗРАВНИХА С ТРЕВАТА ВСИЧКИ ГОРИ!!!!
    ЗАПАДНА СТРАНДЖА Е С ГИГАНТСКИ ТЕРИТОРИИ ИЗСЕЧЕНИ И ЛИКВИДИРАНИ ВЕКОВНИ ГОРИ!!!!!!!
    ИЗТОЧНА СТАРА ПЛАНИНА.......СЪЩО ИЗСЕЧЕНИ И ЛИКВИДИРАНИ НА ЦЯЛО ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ХЕКТАРИ ВЕКОВНИ ГОРИ!!!!!!!!
    САМО ОТВОРЕТЕ ПРОГРАМАТА "GOOGLE EARTH" И ГЛЕДАЙТЕ ЗА КАКВО ДИВАШКО УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕКОВНИ ГОРИ СТАВА ДУМА САМО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10-12 ГОДИНИ!!!!!!!!
    МОЖЕ ДА СРАВНЯВАТЕ И СЪС СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАЗАД В ГОДИНИТЕ!!!
    ГОРСКИТЕ СЛУЖБИ В БЪЛГАРИЯ ГИ ПРЕВЪРНАХА В ПЪРВОКЛАСНИ (УЗАКОНЕНИ) ДИВАШКИ БРАКОНИЕРИ УНИЩОЖИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Даааа

    2 0 Отговор
    Едното е в моя вход на 8 етаж там са цяло котило
  • 9 Патето яки

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    гнездото с кресливи и лъжливи е на адрес
    ......Пл. „Народно събрание“ №2 (Пленарна зала)...цялата държавица оцвъкаха