Last news in Fakti

6 Юли, 2020 16:51 4 711 14

Коя е перфектната възраст за раждане на първо дете?

  • бебе-
  • раждане-
  • бременна-
  • бременност-
  • пръв път-
  • майка

В наши дни жените раждат на все по-късна възраст от преди

Коя е перфектната възраст за раждане на първо дете? - 1
Снимка: Shutterstock

Д-р Стела Узденова, акушер-гинеколог, разказа пред радио „Спутник“ как възрастта на жените, раждащи първото си дете, се е променила през последните десетилетия, пише dariknews.bg.

През последните години се е наложила устойчиво тенденцията тази възраст да расте. Ако по-рано повечето бременни с първото си дете са били жени до 25 години, сега все повече родилки са много по-възрастни, каза Узденова, която е член на Международната асоциация на акушер-гинеколозите.

Най-подходящия период за раждането на първородно дете е между 20 и 35 години. Tези, които са надхвърлили тази рамка обаче, могат също да родят безопасно, успокои лекарят.

"На 20 години тялото е напълно готово за раждането на дете - то е зряло, с подходящ хормонален фон. След 35 г. първото раждане може да се усложни, тъй като вече се проявяват различни разстройства, обикновено под влияние на околната среда, заради стрес или хронични заболявания. Това не означава, че не можете да имате деца по-късно. Децата са прекрасни, трябва да опитваме на всяка възраст. Напоследък имаме доста пациенти, които са родили първото си дете на 46. Това просто означава, че може да има някои особености и бременността може да не протече така, както бихме искали”, обяснява д-р Узденова.

Тя смята, че ако една жена за първи път забременее в зряла възраст, не трябва незабавно да изпада в паника или да постъпи в клиниката и да остава там до раждането си.

"Когато една жена забременее, независимо от възрастта си тя трябва да се консултира редовно с лекар. Веднага след като се регистрира в предродилна клиника, се извършва подробен преглед, разкрива се дали има хронични заболявания и въз основа на тези данни се следи и нейното състояние, и състоянието на плода. Всичко това се прави според препоръките на специалистите“, съветва Узденова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У факултето

    30 0 Отговор
    е между 11 и 13 години, за другите не знам.

    Коментиран от #7

  • 2 Гинес

    16 1 Отговор
    В Перу е регистрирана най-младата родилка в света. Била е на 6 години като е родила, сигурен съм че в БГ тоя рекорд отдавна е счупен.
  • 3 Хасан

    17 10 Отговор
    На 15 години бех баща жена ми беше на 13 с малко помощ от татко я оправихме
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 До1 У факултето

    28 11 Отговор
    Все Факултето ви е в устата! Ами раждайте и вие ,някой да ви е вързал Гуя на морски възел.Ореваваме орталъка,по всички медии, че видите ли Българите се топим,като ланския сняг! Ами ще се топим,след като в София имате повече кучета на повод,отколкото детски колички.Я си направете труда,за един час в центъра,да засечете колко бременни булки ще срещнете? И паралелно с кучета.Ц,га,ните ни били виновни.Ами прави деца,а не гледа куче.Всички луднали,да растат" професионално" и накрая на 35-38 г" планират" дете.Ами това е геометричнс регресия бе.Как няма да се топите? Косоварите е,ваха м,мста на сърбина не с Калашник ,а с люлките! За 30г, ги направиха малцинство.

    Коментиран от #9

  • 6 Лора

    13 3 Отговор
    Знам, че винаги съм била нормална жена...! (35г....!)
  • 7 Мюмюн ага

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "У факултето":

    Моито аише на 25 стана баба за 2ри пат.
  • 8 Меркантилност

    4 6 Отговор
    моята роди на 24 и я изхвърлих от нас на 26
  • 9 Тоя па

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "До1 У факултето":

    Аз имам 3 деца, 1 куче и СВЕКЪРВА.
    Демек, 3:3.
    И съм софиянка.

    Коментиран от #12

  • 10 Aib

    9 0 Отговор
    До #2-Гинес. Прав си, историята познава подобни случаи, но те са свързани най-вече с изнасилвания на ДЕЦА!!! А ако можеш да четеш-статията е на съвсем различна тема. Коментара ти е меко казано-просташки!!! А относно перфектната възраст за раждане на дете-факторите в днешно време са много и най-вече да намериш подходящия партньор. Партньор, който ще може, желае и поеме отговорност за отлеждане и възпитание на дете.
  • 11 До 10. и до 5

    3 0 Отговор
    Това са най-правилните коментари, които прочетох тук!
  • 12 Алфа Чакал

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тоя па":

    Да са ти живи и здрави ангелчета
  • 13 Мими

    0 3 Отговор
    Глупости първо дете на 46 и докторка или журналиста е писала тази глупости . Яичниковия резерв след 38 рязко спада . На 46 липсва ,освен ако не си раждала 2 или 3 години преди това демек 2 или 3 ,4 .. дете
  • 14 Ромул от Рим

    2 1 Отговор
    Колкото по-рано, толкова по-добре, че помощите по-рано да идат.