13 Юли, 2020 13:27 4 954 4

Ето я най-дълголетната котка в България

  • котка-
  • дълголетие-
  • конкурс-
  • домашен любимец-
  • котаракът мишо

Конкурсът е част от информационна кампания за осигуряване на по-добро здраве на котките

Ето я най-дълголетната котка в България - 1

20-годишният котарак Мишо спечели първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България. Организаторите на надпреварата го избраха след финален преглед на кандидатурите на трима участници, навършили 20 години. При определяне на победителя, от PURINA PRO PLAN са се съобразили се не само с възрастовия критерий, но и с възможността на участника да предостави достоверни данни за своите години. 

Котаракът Мишо успя да се пребори с други 150 претендента за наградата и ще получи парти по случай рождения си ден, както и безплатна храна за неограничен период от време. 

Организаторите нарушиха регламента и вместо 100 предвидени допълнителни награди, ще дадат подарък на всички котки, включили се в надпреварата.

Отвъд забавния елемент, инициативата целеше да докаже, че кастрираните котки живеят по-дълго, тъй като кастрацията е най-добрата превенция на редица заболявания при котките. Дали котаракът Мишо е кастриран? Да! Собствениците му са взели това решение, за да намалят тревожността му, а също и маркирането на територията у дома. За участие в конкурса те предоставиха неговия паспорт с всички профилактични прегледи и имунизации като доказателство не само за годините, но и за доброто му здравословно състояние. 

След приключване на конкурса организаторите са обнадеждени за нагласите към кастрацията в България, тъй като 80% от всички участници в него са кастрирани. Напомняме, че по регламент в надпреварата имаха възможност да се включат котки над 10-годишна възраст, а високият процент затвърждава връзката между кастрацията и дълголетието на домашния любимец.

Разбира се, в добрата грижа влиза и правилният избор на подходяща за котето храна. Специалистите напомнят винаги след кастрация да избираме храна за кастрирани котки, която намалява риска от затлъстяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    26 5 Отговор
    Евнух .... горкото коте .... п...а не видяло! Що са ти 20 години бе? По-добре 5 ама по покривите, в компания!
  • 2 hmhmhm

    5 15 Отговор
    Политическият вятър брули гнили ябълки - те ми пишат за котки! Мишоци!
  • 3 Сандо

    22 1 Отговор
    Сетих се за един стар виц:Златната рибка изпълнява желания на млада дама.Първото:Превърни котарака ми в принц и той става млад,красив, очарователен и богат мъж.С нежен глас се обръща към жената:Разбра ли сега,че не тряваше да ме кастрираш?
  • 4 Искра Стаменова

    0 0 Отговор
    Аз имам котарак, който сега на ноември ще навърши 20години, от както е при мен. Намерен е като малко котенце , предполагам на не повече от месец. В добро здраве, храни се добре само с котешки храни и не обича да спи сам.