Тиквичките са най-предпочитаното ястие през летните месеци. Освен че са много вкусни, те са и здравословни. Днес ще ви предложим рецепта на Edna.bg за нетрадиционно безмесно ястие - тиквички с домати и ориз на фурна. Приготвят се лесно и бързо, но се и изяждат със скоростта на светлината.
Необходими продукти:
250 г бисерен ориз
100 г кашкавал
4 тиквички
4 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
175 г крема сирене
1 стрък розмарин
2 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на шайби с дебелина от 1 см. Слагат се в тава, намазват се със зехтин, посоляват се и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Доматите се обелват и се режат на тънки шайби. Лукът и чесънът се наситняват и се сотират в зехтина. Сипва се оризът и се запържва за кратко.
Наливат се около 700 мл вода и се готви, докато оризът омекне. След това оризът се дърпа от котлона, овкусява се с наситнения розмарин, сол и черен пипер и се смесва с крем сиренето и яйцата.
В намазана със зехтин тава на пластове се редят ориз, тиквички, домати, ориз, тиквички, домати. Ястието се полива със зехтин и се пече около 25 минути в загрята на 200 градуса фурна.
След това се настъргва кашкавалът и ястието се допича за около 10 минути.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Франкенщайн
16:12 21.07.2020
2 габровец от варна
16:14 21.07.2020
3 Stéphanie 🎲
Натурален бифтек ,задушен зелен боб с чесън ,картофи по селски с чаша вино Baron de Saint Laurent
👍 В тия жеги супер .
Коментиран от #4, #5
16:56 21.07.2020
4 Да ти сера
До коментар #3 от "Stéphanie 🎲":
На старата и прозта фасулюва глава...!17:55 21.07.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.