Last news in Fakti

2 Октомври, 2012 10:03 5 082 0

Апарат вижда тумори триизмерно само в Пловдив

  • апарат-
  • тумори-
  • триизмерно-
  • пловдив-
  • ехоендоскоп

За първи път в България пловдивската болница „Каспела” се сдоби с най-новото поколение на ехоендоскоп. Апаратът вижда триизмерно тумора в стомашно-чревния тракт. Промоцията на „Олимпус 190” е била на 4 април тази година. Ден по-късно ръководството на болницата поръчва апарата, като 20% от финансирането идва от Европа.

Ехоендоскопът вече работи в отделението по „Гастроентерология” на лечебното заведение.

Функцията на новата техника дава възможност по време на изследването да се определи дали туморът е доброкачествен или злокачествен.

Ако се докаже, че той е злокачествен, апаратът дава възможност за стадиране.

Уникалното на ехоендоскопа е, че туморът може да се види на 3 D и да се определи в кой стадий е заболяването.  

Със супер модерната апаратура, непозната досега у нас, може да се откриват туморите в стомаха и червата. 

„Щастливи сме, че имаме японския апарат, защото той е голяма придобивка за българските пациенти”, коментира директорът на МБАЛ „Каспела” доц. д-р Илиан Дойков.

Апаратът е с уникална за България конфигурация, която се състои от  гастроскоп, колоноскоп и ехоендоскоп.

Информацията минава през процесор и комплементарния за него ехограф „Алока”. За първи път у нас може да се види тумора вътре в тялото и така да се разбере накъде се разпространява. По този начин се определя дали операцията по отстраняването му може да бъде безкръвна и какъв да бъде обема й, както и големината на самия тумор.

Персоналът на МБАЛ „Каспела” премина успешно курс на техническо обучение. Сега пациенти от цялата страна могат да се изследват на най-новата апаратура, която вижда триизмерно тумора в стомашно-чревния тракт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА