Last news in Fakti

27 Юли, 2020 15:45 2 998 11

Америка била открита 10 000 години по-рано

  • америка-
  • пещера-
  • археология-
  • откритие-
  • тихия океан-
  • северна америка

Първите хора, достигнали континента, са следвали крайбрежен маршрут на Тихия океан

Америка била открита 10 000 години по-рано - 1
Снимка:shutterstock

Според ново археологическо откритие, направено наскоро в една мексиканска пещера, хората са достигнали Северна Америка преди около 30 000 години, което е с 10 000 до 15 000 години по-рано от предишните оценки. Според новото проучване, първите хора, достигнали континента, са направили това, като са следвали крайбрежен маршрут на Тихия океан.

Нов прочит на учебниците

Според две свързани проучвания, публикувани в Nature, първите хора, достигнали до Северна Америка, не са чакали гигантските ледени планини да се стопят, а са пристигнали на континента в разгара на последната ледникова епоха.

Новата времева рамка е поставена вследствие на каменните инструменти и някои артефакти, намерени в пещерата Chiquihuite в северната част на Мексико, като според нея се предполага, че хората са стъпили за първи път в Северна Америка преди около 31 000 до 33 000 години, вместо това, което се твърдеше досега – преди 15 000 до 20 000 години. Откъдето и да го погледнем, това си е повече от значителна разлика, която може да доведе до пренаписване на учебниците по древна история. Дали е така?

Културата на Кловис

Всъщност, научните последствия от тези нови доклади може да се окажат доста значими, тъй като те се основават на две забележителни теории: хипотезата за Първия Кловис и хипотезата за миграцията по брега. Ако бъде потвърдено, новото откритие означава, че културата на Кловис (така са наречени първите хора, дошли в Америка), с характерните за тях заоблени върхове на копията, които са използвали не са първите хора, достигнали Северна Америка преди около 13 000 години. Това означава също така, че първоначалният маршрут на хората към континента върви по крайбрежието на Тихия океан, а не през вътрешен коридор в замръзналия по време на ледниковия период Берингов проток.

Повече за новото откритие

Първият документ, представен от археолога Киприан Арделеан от Университета в Закатекас в Мексико, описва каменни инструменти и люспи, останки от растения и парчета от ДНК на животни, открити в пещерата Chiquihuite, местност с голяма надморска височина, разположена в планините Астилеро. Шепа артефакти, открити в същия обект през 2012 г., намекнаха за една по-далечна епоха на човешкото присъствие, което доведе и до това по-мащабно проучване.

Във въпросната пещера, археолозите са открили 1930 каменни артефакти, най-старите от които са на възраст около 27 000 години, а най-младите датират от около 13 000 години. Артефактите са направени от варовик, но са преплетени в неизвестен досега литичен стил.

„Като цяло сглобката представлява литична структура, без очевидни прилики с който и да е от другите културни комплекси от плейстоценовите или ранните холоценски епохи, известни в Америка“, пишат авторите.

Според изследователите този начин на работа изисква усъвършенствани умения за обработване, за да се превърне суровината - кристализираният варовик - в инструменти. Учените все още не знаят как или къде е бил добит зеленикавият варовик, но химическият анализ предполага, че този материал не идва от пещерата.

Арделеан и неговите колеги са открили общо 52 слоя от различни времена, като възрастта на артефактите е определена чрез радиовъглеродни и специални оптични техники. Каменните инструменти, извадени от най-дълбоките слоеве, на около 3 метра под повърхността на пещерата са на възраст 26 500 години. Предишната работа на учените е била в още по-дълбок слой и им е предоставила каменни артефакти направени чрез дялкане, което според учените говори за човешко присъствие в региона преди 33 000–31 000 години.

„Археологичното откритие е пълно с доказателства за каменни инструменти, далеч по-различни от тези на Културата на Кловис “, казва Кира Уестауей, геохронолог от университета Маккуори в Австралия. „Това предполага общност, съществувала далеч преди тази на Кловис, която се е разпръснала в Америка много преди някой да е очаквал.“

Място за скептцизъм

Все пак, някои учени са скептично настроени към новите заключения. „Докато датирането на слоевете изглежда точно, в момента съм заинтригуван, но неубеден, че намерените артефакти представляват ранно човешко присъствие в региона“, заявява археологът, свързан с Центъра за арктически изследвания в Университета в Ляошенг в Китай, Бен Потър. "Въпреки това, авторите трябва да бъдат похвалени, че полагат огромни усилия да разберат тайните на пещерата."

„Авторите твърдят, че артефактите, направени от варовик са от различен материал от натрошения варовик на самата пещера, но те не предоставят никакви аналитични данни, доказващи това“, казва Потър.

Алтернативно обяснение, според него, е, че тези парчета не са каменни инструменти, а геофакти - образувания от естествен камък, които е трудно да се разграничат от нещо, направено от човека. Тези геофакти биха могли да бъдат създадени от варовиковите парчета, които падат от тавана на пода и след това ерозират. Според Потър, за най-ранно присъствие на хората на територията на Америка може да се говори по-скоро за периода от преди 14500 – 14000 години.

Все пак, работата на археолозите продължава и скоро ще се разбере „ кой крив – кой прав“. Дали сме на прага на наистина вълнуващо археологично откритие, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    3 0 Отговор
    А коске нема ли!?
  • 2 така ли

    4 0 Отговор
    с име `Америка`?!......
  • 3 Жизел Желкович Ражнатович

    2 2 Отговор
    Пфу каква америка бе, клати@урци нескопосани от еуропата се заврели там
  • 4 Пулсиращият

    2 0 Отговор
    Имам слабост към пещери,българските ги побиоколих,сега съм на ,,чужди,,...!

    Коментиран от #5

  • 5 Да де

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пулсиращият":

    Изкълчих си езика,,пообиколих,, ..!
  • 6 Жизел Желкович Ражнатович

    1 0 Отговор
    До 4 и 5 ами да ти наместа изкълчването
  • 7 Ракия

    4 0 Отговор
    Това са били Македонците!!
  • 8 Жизел Желкович Ражнатович 1980

    1 0 Отговор
    Ъ, а забравих. Как да кажа не за пещера, а за тесен проход става въпрос. Приятна разходка
  • 9 Ех Хълк

    0 0 Отговор
    Блазе ти ,пещери ,проходи ,магистрали,затова си толкова изморен ..!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Интересно, КОЙ отряза 8-вековният Американски летен дъб на Плана планина???
  • 11 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    Откривателят й не е ли българския викинг Бойко Бирисовсон - Тиквенсон ?