Last news in Fakti

6 Август, 2020 09:28, обновена 18 Юни, 2022 12:50 4 257 9

Преображение Господне - празник на надеждата

  • преображение господне-
  • празник-
  • имен ден-
  • исус христос

За всички християни този празник, Преображение, носи божествена промяна, нова надежда, възраждане на духа

На 6 август, Българската православна църква почита един от 12-те най-големи празници – Преображение Господне.

На Преображение Господне празнуват имената:

Хрисимир, Хрисимира, Хрисия, Христа, Христина, Христалина, Христиан, Христиана, Християн, Християна, Християния, Христо, Христодор, Христодул, Христоз, Христозко, Христомир, Христомира, Христоско, Христофор, Христофора, Сотир, Сотирка, Спас, Спаса, Спасен, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасина, Спасия, Спаска, Спасун, Спасуна, Светла, Светлана, Светлан, Светлин, Светльо, Светлана, Светлена, Светлин, Светлина, Светломир, Светломира, Светльо, Световид, Светозар, Светозар, Светозара, Светомир, Светомира, Светослав, Светослава, Сиян, Сияна.

Този празник започва в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Апостолите не допускали, че Исус Христос ще понася унижения и страдания. Според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които Го очакват, за смъртта и Възкресението Си.

За да укрепи вярата на учениците Си, Исус решил да покаже на трима от апостолите истинната Си небесна слава. Заедно с Петър, Яков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Лицето Му светело като слънце, а дрехите Му блестели като светлина. Исус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет – Мойсей и пророк Илия, за предстоящите Си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте.“

При тези слова Свише, апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил до учениците Си и казал:“Станете, не бойте се!“ Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

За всички християни този празник, Преображение, носи божествена промяна, нова надежда, възраждане на духа.

Ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей“, а в Българската православна църква – „Освещаване на гроздето“. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стока.

Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност, женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. И в морето водата “се обръща” става по-студена и студените течения се засилват покрай брега. Малките лястовички на заник слънце летят заедно с големите лястовици и кръжат над града. Ако погледнете към щъркеловото гнездо, трудно ще различите кой е малкия и кой големият щъркел – еднакво големи са в гнездото. Да, малките птички вече са пораснали и скоро ще напуснат гнездото. Съвсем скоро лястовиците и щъркелите ще отлетят към топлите страни.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Преображение Господне е времето, когато дните видимо започват да намаляват, очаква се захлаждане. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

Въпреки че са Богородични пости, на този ден се разрешава ядене на риба.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоууу

    0 17 Отговор
    В 21 век сме, не в 12....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мен като ревностен християнин

    0 5 Отговор
    Не интересува работи ли се на този светъл християнски празник или не се работи.
  • 4 Лора

    5 0 Отговор
    Всеки има някаква надежда цял живот и всеки разбира,, доброто,, по различен начин..!
  • 5 Я... Я

    6 0 Отговор
    ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК. ТАМ Е СКРИТО ПОСЛАНИЕТО: БЪДИ ЧЕСТЕН, ДОБЪР, НЕ ПРАВИ ЛОШО ДРУГИМУ. МИСЛЕТЕ КАКВО ВЪРШИТЕ. АКО НЕ БЛИЖНИЯ ТО ГОСПОД ЗНАЕ ВСЕКИ КАКВО ЗАСЛУЖАВА. ТАМ ОТЪРВАНЕ НЯМА.

    Коментиран от #7

  • 6 Честито

    8 1 Отговор
    Преображение Господне! Честит празник на всички празнуващи!
  • 7 Рано или късно

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Я... Я":

    Господ не забравя!
  • 8 Abv

    5 0 Отговор
    Благословен Бог. И да пази България. А нещата ще се подредят и българския народ да е по добре. Амин.
  • 9 GodisSavior888

    1 0 Отговор
    Господи, Иисусе Христе, Сине Божий,
    Помилуй, очисти, освети нас с твоята Божествена Светлина!

    Слава тебе, Господи!