13 Октомври, 2012 16:22 2 373 0

"Закуска в Тифани" атакува Бродуей за втори път

  • "закуска в тифани"-
  • труман капоти-
  • мюзикъл-
  • спектакъл-
  • бродуей

На Бродуей се готви премиера на спектакъла „Закуска в Тифани“ по едноименното нашумяло произведение на писателя Труман Капоти, съобщи „Лос Анджелис таймс“. Събитието е планирано за февруари догодина. Тази постановка ще бъде втората в историята на бродуейската сцена – първият опит да се пренесе там действието на романа търпи пълен провал през от 1966 г.

Капоти издава историята за чаровната и загадъчна Холи Голайтли, която се подвизава в Ню Йорк като светска компаньонка на богати и преуспели господа, през 1958 г. Творбата е приета радушно от критиката и читателите, а плез 1961 г. Е екранизирана. Филмът с прочутата Одри Хепбърн в главната роля става класика на американското кино, номиниран е за „Оскар“ в няколко категории и получава статуетката за най-добра музика. Песента „Закуска в Тифани“ от саундтрака на филма пък се превръща в перла в репертоара на легендарния дует „Саймън и Гарфънкъл“.

Яхвайки вълната на успеха на романа и филма, на Бродуей през 1966 г. решават да поставят по тях мюзикъл с композитор Боб Мерил и актрисата Мери Тейлър Мур в главната роля. Той обаче е свален само след 4 закрити представления още преди официалната премиера. Продуцентът Дейвид Мерик тогава заявява, че не желае да обрече зрителите да прекарат една скучна вечер в театъра.

Днес след повече от 45 години на Бродуей ще бъде поставен не мюзикъл, а драма по това култово заглавие. За образа на мрадата Холи е ангажирана британската актриса Емили Кларк. Романът е адаптиран за сцена от американския драматург Ричард Грийнбърг. Пред полага се, че режисьор на спектакъла ще бъде англичанинът Шон Матиас. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА