Last news in Fakti

5 Септември, 2020 12:47 3 304 11

Викингите вярвали в огледален задгробен живот

  • викинги

Това, че викингите са погребвали мечовете си от противоположната страна на тялото, е накарало някои археолози да смята, че те са вярвали в огледален задгробен свят

Викингите вярвали в огледален задгробен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози в Норвегия откриха 1100-годишен гроб на викингски воин, чийто стоманен меч е поставен на необичайно място: от лявата му страна, съобщава Life Science, цитиран от kanal3.bg.

Въпреки че позицията на меча все още е объркваща, съществува теория, че викингите са възприемали отвъдното като огледален образ на реалния свят, така че който е погребал този войн, може би е имал предвид това, казва Реймънд Совадж, ръководител на проекта и археолог от Университетския музей на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU). Според изследването, воинът вероятно е бил левичар, но е носил меча на дясното си бедро, така че меча с дължина 80 сантиметра просто е бил погребан на своята "огледална" страна, каза Совадж.

„Обикновено мечовете в гробовете на викингите се поставят от дясната страна“, каза Совадж. „По принцип един воин закрепва меча си от лявата страна, за да може да бъде изваден с дясната ръка. Това несъответствие - тоест, че викингите са погребали мечовете си от противоположната страна на тялото - е накарало някои археолози да смятат, че те са вярвали в огледален задгробен свят.

Викингите не са били сами в тази огледална вяра в задгробния живот. "Това е понятие, което съществува в няколко вярвания и религии, отнасящо се до времето и пространството", каза Совадж.

Археолозите са открили този гроб на викингите и други в предпроект за строителство на пътища в село Виньеора, централна Норвегия. Досега екипите за разкопки са открили около 10 надгробни могили, които съдържат приблизително 20 гроба.

"Във Виньеора виждаме, че е било важно да се лежи близо до предците. В скандинавското общество поклонението към предците е било важна част от ежедневието", каза Совадж.

„В старите саги за викингите костите на предците са били разглеждани като притежаващи магически свойства, като например да дават на хората сила и да лекуват болести“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И закакво ме триеш

    9 2 Отговор
    честито 112 място свобода на словото
    , от тази година и по-назад.
  • 3 КОТарАК

    15 5 Отговор
    на тиквата отляво му сложете чекмеджето
  • 4 Йови

    11 1 Отговор
    а ако е левичар? всичко е наобратно. и никакви фанстасмафории няма. аз съм така.

    Коментиран от #6

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    живота е раждане живеене според съдбата смърт прераждане карма душата е вечна смърт няма има физическа но не и духовна смърт
  • 6 Това написах в първия коментар

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йови":

    и Венелина ме цензурира.
  • 7 върнал се

    5 0 Отговор
    А ако просто е левичар човекът? И хората, които са го погребали са знаели това? Какви огледала, какви 5 лева?
  • 8 Жак Фреско

    1 0 Отговор
    Утрешния ден е по важен. От вчера остава само поуката!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Една глупава

    0 1 Отговор
    Статия.
  • 11 Мнение

    1 0 Отговор
    От всички религии, само някои смятат че няма задгробен живот,а други смятат че има задгробен живот !
    Например дете, което се е родило при родителите си, а не възприема от тях и си знае своето или възприема от други хора, това означава че това дете не се е метнало нито на майка , нито на баща !!!
    Възможно е да има твърде големи лидерски качества и всъщност се е метнало на някой друг или други хора от роднините си, които са живеели преди години или векове !
    Истината и равносметката е че щом през вековете човечеството не е разбрало - има или няма задгробен живот, хайде да спрем да се чудим и да почнем да живеем истински, както никога !
    Живота е даден, за да се живее, даже и да има развитие !
    Тва че хора не искат да помогнат на някой да си оправи живота и да се съвземе, за да стане полезен за себе си и за околните, значи нещо не е наред !