Last news in Fakti

8 Септември, 2020 17:54 2 764 3

Какво не трябва да правим никога с бордните си карти

  • бордни карти-
  • самолет-
  • пътници-
  • грешка-
  • не правете това-
  • измама-
  • лични данни

Mного хора публикуват снимка на бордната си карта преди да излети самолета им

Какво не трябва да правим никога с бордните си карти - 1
Снимка: shutterstock

Бордните карти за самолети може да се окажат скрита лимонка, ако човек не спазва елементарни правила за безопасност, съобщават експерти, цитирани от Express.

Във века на социалните мрежи вече много хора публикуват снимка на бордната си карта преди да излети самолета им. Тези документи, обаче, освен името, дестинацията и мястото на човека, съдържат и множество скрита от погледа информация, която лесно може да бъде разкодирана.

Лиза Форте, сертифициран учител в правителствения комуникационен център на Обединеното кралство, обяснява как баркод на бордна карта може да се използва за разкриване на информация.

"Като го сканирате, можете да намерите пълното име, датата на раждане, номера на полета, летището на излитане и това на кацане, номера на мястото в самолета, и шестцифрения PNR (пътнически запис) код. Той съдържа информация, достъпна чрез раздела за резервации на уебсайта на авиокомпанията", разкрива Форте.

Това включва подробности за всеки автомобил под наем или резервация на хотел, направен чрез авиокомпанията, имейл адрес и телефонен номер, последните четири цифри на използваната кредитна карта и подробности за това кой е платил за билета. Там се съхраняват и данни за увреждания или медицински проблеми, докладвани от туристи.

Ако снимка на вашата бордна карта бъде публикувана в социалните медии, има шанс да станете жертва на измама.

Измамникът може да сканира баркод и да получи достъп до всички данни и след това да го използва за измама. Знаейки маршрута, датите на заминаване, предпочитанията (например поръчване на вегетарианска храна), зложелателят може да създаде фишинг имейл, представящ се за авиокомпания: „Ако имате нужда от вегетарианска храна отново при обратния полет, моля, кликнете тук, за да я поръчате сега".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педер изрут

    3 3 Отговор
    Какво е бордна карта...?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боже

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бордна карта лорче е":

    Блазе ти..а който няма голяма тояга...?!