Last news in Fakti

15 Септември, 2020 13:33 6 328 14

Откриха отлично запазен труп на мечка от Ледената епоха (СНИМКИ)

  • мечка-
  • ледников период-
  • ледена епоха-
  • пещерна мечка-
  • праисторическа мечка-
  • находка-
  • запазен труп-
  • учени-
  • русия

Находката е била намерена в Русия

Откриха отлично запазен труп на мечка от Ледената епоха (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Руски учени откриха в Сибир идеално запазена пещерна мечка и малко мече, датиращи от преди 39 000 години. Досега бяха намирани само кости на пещерни мечки, праисторически вид, живял в Евразия преди около 300 000 до 15 000 години.

Двете находки, намерени при отделни разкопки, бяха приветствани от руски експерт като откритие „от световно значение“.

Тялото на възрастната мечка е било открито благодарение на топенето на пермафроста на Ляховските острови. Трупът на животното бил със запазени меки тъкани, зъби и нос, консервирани от студа в неговия замръзнал гроб.

Специалистите от федералния университет в Якутск са във възторг от находката, която е единствена по рода си. Всички вътрешни органи на мечката са запазени. Това означава, че руските учени - които също се стремят да върнат към живот изчезналия вълнист мамут - имат надежда, че ще успеят да възстановят ДНК-то на хищника от ледниковия период.

Откриха отлично запазен труп на мечка от Ледената епоха (СНИМКИ)
Снимка: The Siberian Times

„Днес това е първата и единствена находка по рода си - цял мечи труп с меки тъкани. Той е напълно запазен, с всичките му вътрешни органи. Снимките показват, че носът на мечката е непокътнат. Преди това бяха намерени само черепи и кости.Тази находка е от голямо значение за целия свят", разказва д-р Лена Григориева пред The Siberian Times.

Откриха отлично запазен труп на мечка от Ледената епоха (СНИМКИ)
Снимка: The Siberian Times

На останките се натъкнали номади, отглеждащи северни елени на отдалечения остров. Сега те ще бъдат анализирани от учени от руския Североизточен федерален университет (NEFU) в Якутск, който е в челните редици за изследвания на изчезналите вълнести мамути и носорози.

Предварителен анализ сочи, че откритото възрастно животно е живяло преди 22 000 - 39 500 години. Нужни са обаче, още изследвания, сред които радиовъглероден анализ, за да бъде определено с по-голяма точност от кога датира находката.

Чуждестранни учени ще бъдат поканени да се включат в изследването, заяви д-р Григориева от университетския Институт по приложна екология на Севера.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ной

    26 3 Отговор
    този глупак защо я пипа с голи ръце

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Псевдоним

    18 2 Отговор
    Възможно е такива добре запазени животни след време да се клонират и да се възстановят като вид.

    Коментиран от #6

  • 3 Вълко Червенков

    14 12 Отговор
    Тези дебили ако успеят да клонират мамута добре,но си мисля,че Путаша им е дал задача да съживят мумията от Мавзолея,което не е добре.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Яла,яла...

    19 0 Отговор
    Както е тръгнало с това топене на ледовете,току виж и запазен динозавър намерят ! Е,тогава ще видите магаре боб яде ли ?

    Коментиран от #14

  • 6 Няма смисъл

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Тези животни са живяли при много по-висока наситеност на кислород и за това са били по-едри от сегашните си роднини. Няма да оцелеят.

    Коментиран от #10

  • 7 Ква таз гнусотия

    3 1 Отговор
    Кое се е запазило,, леша,, или костите...?!
  • 8 Много

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Авраам":

    ви наплашиха Боко, Майтапчийски и НОЩ с тези измислени болести.
  • 9 в кратце

    5 1 Отговор
    Ако успеят да възстановят мечката и вълнестите мамути,много вълна ще има за дрехи. Баба Мути ще се кефи в студените дни.
  • 10 Hellish

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Няма смисъл":

    Глупости говориш, нищо общо няма наситеността на кислород. Едрите хищници са измрели заради измирането на едрите тревопасни след удара на метеорита през янг драйъс периода, поради понижаването на температурите и намаляването на растителността.
    Както виждаш в африка са се запазили и едрите тревопасни и едрите хищници или поне част от тях, поради това, че континента е по-малко засегнат.
    Белите мечки в зоопарка да не би да мрат щото не сана - 20 градуса. Ако вземеш едно куче от тук и го закараш в Непал, нима рязко ще еволюира за по-малкото кислород на високата надморска височина. Животните се адаптират. Изчезват заради резки промени и катаклизми

    Коментиран от #12

  • 11 А. Солженицин - "Архипелаг ГУЛАГ"

    3 1 Отговор
    "През хиляда деветстотин четиридесет и девета година попаднахме с приятели на забележителна дописка в списание „Природа“, орган на Академията на науките. Там бе отпечатано със ситен шрифт, че по време на разкопки на река Колима открили находище под леда — вледенен праисторически поток, а в него — смразени представители на изкопаемата (отпреди няколко десетки хилядолетия) фауна. Тези, риби ли ще ги наречем, тритони ли, се запазили до такава степен в прясно състояние, твърдеше ученият кореспондент, че след като счупили леда, присъствуващите тутакси ги изяли с наслада."
  • 12 така така

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Hellish":

    Мечката викаш не е еволюирала, ами направо е изчезнала...
  • 13 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ной":

    защото е жендар електрофил и не знае че може да има какви ли не патогени по плътта й. знайни и незнайни. такива са електрофилите жендари . мислят че всичко което лети се яде.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Яла,яла...":

    тогава не знам дали ше го видиме дали яде боб ама определено ше го видиме как го фърга отзад.