Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 11:19 3 295 2

Зимата на чаша червено вино за крепко здраве

  • червено вино-
  • здраве

На прага на дългите и тъмните зимни вечери виното е естественият ни съюзник да преборим депресията.

Консумирането на чаша или две от божествения дар на Бакхус ни предпазва от

много заболявания и за поддържането на здравето като цяло.

Това се дължи на факта, че червеното вино е естествено богато на антиоксиданти. Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от заболявания е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства.

Лабораторните изследвания и проучванията сочат, че ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, може да помогне за потискането на растежа и размножаването на раковите клетки например рак на гърдата, левкемия и рак на кожата.

Растежът на други видове ракови клетки като тези при рак на простатата и дебелото черво също доказано намалява при консумацията на умерено количество червено вино.

Изследванията показват и ползата от ресвератрола

при предпазването от сърдечносъдови заболявания и удар.

Няколко изследвания, проведени във Франция, сочат, че ресвератролът предпазва от потенциални бъдещи случаи на сърдечна недостатъчност.

Доказано е и че виното има позитивно влияние върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото.

Червеното вино съдържа и съставка, наречена

сапонин - друг антиоксидант.

Скорошни изследвания показват, че червеното вино води до спад в нивото на LDL. Поради способността си да предпазва от натрупването на „лошия” LDL холестерол, червеното вино се сочи за ефективна алтернатива за понижаване на високото кръвно налягане.

Освен посочените по-горе, могат да бъдат добавени още няколко ползи за здравето от червеното вино.

Ресвератролът има сходни свойства с тези на женския хормон естроген - затова червеното вино може да бъде много полезно в периодите, когато нивото на естрогена се понижава - по време на менопаузата, при рак на гърдата, след раждане, при остеопороза и т.н.

Катехините - други антиоксиданти,

съдържащи се в червеното вино предпазват сърцето, а антиоксидантът куерцитин намалява риска от рак на белите дробове.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Димитров

    1 0 Отговор
  • 2 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Довечера дедо ви поп ще си нареже Бански старец и пастърма.ще си сипе една чашка бистро и студено от кладенеца червено винце и ще пийне за ваше здраве.Амин