Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 15:51 3 603 3

Витамин D и столетници

  • витамин d-
  • възрастни хора

 

Хората, които имат ниски нива на витамин D в кръвта си, живеят по-дълго, откриха изследователи от Лайденския университетски медицински център в Холандия.

"Открихме, че дълголетието е свързано с по-ниски нива на витамин D, което води до промени в гена CYP2R", заяви доктор Даяна Ван Химст, ръководител на Катедрата по геронтология в медицинския център, предаде АФП.

За да определят връзката между нивата на витамина и продължителността на живота, учените анализирали данни на 380 семейства, в които има най-малко двама братя и сестри над 90-годишна възраст. Специалистите изследвали възрастта, пола, телесното тегло, бъбречната функция и много други фактори, които могат да повлияят на нивата на витамин D в кръвта.

Открихме, че поколението на столетници има по-ниски нива на витамин D в кръвта, обясняват авторите на изследването. Учените ще проведат допълнителни изследвания, за да открият още доказателства за връзката между витамина и дълголетието. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Абе човек мине ли 70г и само мърси земята.Нито може любов да прави нито да работи ,дори не може и да яде и пие.За какво живее тогава?Трябва да се взима всичко от живота докато сме млади .
  • 2 Грую

    1 0 Отговор
    Да ама като станеш на 70 и като дойда да ти кажа да мреш ще оревеш целия свят ама няма да ти се мре. Душа се лесно не дава, а и лесно не излиза. Имаш ли написани години напред няма лесно да се отървеш, ще бачкаш, ядеш и пиеш и други работи, ще плащаш данъци и ДДС та чак докато пукнеш.

    Коментиран от #3

  • 3 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грую":

    Какво ще бачкаш бе Груьо на 70г?Автобус ли ще караш или ще ръководиш фирма.На 70г взимаш една броеница и сядаш в парка да чакаш онази с косата да дойде да те прибере.А данъците ще ги плащаш да дори и децата ти след като умреш.