Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 21:26 8 938 20

7 лесни начина, с които да спрем цигарите

  • тютюнопушене-
  • спрете-
  • цигарите-
  • трикове-
  • начини

Няма зависимост, от която човек не може да се откаже, стига да иска и да намери правилния подход

7 лесни начина, с които да спрем цигарите - 1
Снимкa: Shutterstock

Тютюнопушенето е навик, от който мнозина хора твърдят, че не могат да се отърват, каквото и да правят. Над 1 млрд. души в света са активни пушачи и тази бройка се увеличава с всяка изминала година. Истината е, че няма зависимост, от която човек не може да се откаже, стига да иска и да намери правилния подход, за да го направи.

Actualno.com предлага 7 трика, с които можете да спрете цигарите завинаги:

1. Воля

Първото и най-важно нещо, без което няма как това да се случи, е да вземете финално решение, че спирате цигарите и да имате волята да го направите. Не позволявайте на някой друг да ви казва, че трябва да спрете да пушите, защото това няма да е достатъчна сила, която да ви накара да го направите. Решението трябва да дойде от самите вас – само тогава имате шанс да се справите.

2. Никотинова терапия

В началото можете да си помагате с никотинови лепенки например, така че за тялото шокът да не е прекалено голям и то бързо да поиска да си набави нужния никотин от запалването на 1-2 цигари.

3. Не се събирайте с пушачи – много важно правило е около себе си да нямате изкушения. Знаем, че например на работното място, често пушачите излизат на терасата, говорят си и палят по една цигара, докато си почиват. Трябва да избягвате такива събирания поне първите няколко седмици, така че цигареният дим да не ви изкушава. Излизайте с непушачите например!

4. Намерете си някой, с който да го направите заедно

Взаимното даване на сила и мотивация е много важно. Намерете приятел, който също иска да откаже цигарите, и започнете заедно. Така ще се подкрепяте и ще сте по-силно мотивирани да го направите.

5. Не замествайте цигарите с храна

Много хора правят грешката да си похапват сладко, когато им се допуши, но това по никакъв начин не помага да премахнете никотиновата зависимост от организма си. Просто ви „помага“ да качите повече килограми и да се почувствате зле. Вместо това бъдете по-заети и не си оставяйте много време да мислите за пушенето.

6. Започнете да спортувате

Тялото ви има нужда се изчисти от всички токсини, а спортът е един от най-хубавите начини, с които можете да го направите. Освен това той ви дава тонус и усещане за здравословен живот, което е в пълен разрез с пушенето. Хем ще сте заети с нещо ново, хем съвестта ви няма да ви позволява да запалите цигара.

7. Правете си подаръци

При всяка изминала седмица без цигарен дим, възнаграждавайте се с нещо по ваш избор – дреха, книга, кино, излизане или каквото обичате да правите. Така с нетърпение ще очаквате да премине поредната седмица, така че да си купите нещо ново или да си подарите приятно изживяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментати

    11 3 Отговор
    Където казваме че не пушим се трият. Защо?

    Коментиран от #5, #17

  • 3 777

    14 2 Отговор
    Най ефикасня начин да откажете цигарите е да спрете да пушите ! Както и да не приемате никотин под никаква форма !

    Коментиран от #7

  • 4 Емил

    9 2 Отговор
    7. е най-готино! Всяка седмица се награждавайте с кутия пури или пакет качествен тютюн за лула - хем густото е пълно, хем не вреди на здравето!
  • 5 верно ли

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коментати":

    ? Това е фъшизъм
  • 6 БАЙ Х@Й

    16 1 Отговор
    Няма нищо по-лесно от това, да се откажете от цигарите. Самият аз успях вече 137 пъти." Този цитат се приписва на Марк Твен. Онова, което американският писател изразява в хумористична форма, за мнозина е болезнен опит.
  • 7 Емил

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "777":

    Не бъркай пушенето на цигари (отвратителен навик) с удоволствието от пушенето на качествен тютюн (лула или пура)! Това е все едно да сравняваш алкохолик на самагон с любител на уиски, който пие по 50 гр. след хранене!

    Коментиран от #8

  • 8 Отворко

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    А ти не бъркай компетентноста с комплексарщината!
  • 9 Процесор Вучков

    2 1 Отговор
    Не пия и не пуша, сори.

    Коментиран от #16

  • 10 Гуру

    3 0 Отговор
    30 г си ги преписвате, мислех че нещо ново, друх път не пишете глучости
  • 11 Хасан

    9 1 Отговор
    Аз ги спрях така: Всеки път щом ми се припуши вместо цигара лапвах члена на Абдул
  • 12 6874

    11 1 Отговор
    Най-лесният и безболезнен начин е да се прочете книжката "Не пуша вече!" от Алън Кар - има я в електронен вид къде ли не, а ако държите на хартия и в книжарниците се среща редовно... Преди да почнете да се смеете обяснявам нещо простичко:

    - четях я на телефона тая книжка на път за работа
    - четях я сутрин докато си пия кафето и си пуша цигарата към него
    - ДА, четях как да не пуша С ЦИГАРА В УСТАТА
    - книжката не е обемна, но я четях между другото и "на майтап", сигурно 4-5 месеца ми отне да я свърша
    - свърших я и реших просто да не си купя повече цигари, изпуших си последната кутия и толкова беше.

    За вас майтап, за мен ИСТИНА- от първият ден, ама съвсем от ПЪРВИЯТ ДЕН като спрях цигарите просто НЕ МИ СЕ ПУШЕШЕ. И по-важното- не ми пречеше около мен да пушат. И така вече около 10-на години аз не пуша и гарантирано поне 300 човека още отказаха цигарите с тая проста книжка.
    Пробвайте, не боли- ако не ги откажете ще сте загубили няколко дни в четене (не опитвайте да я прочетете за един ден, макар да е възможно- дайте си около седмица поне), ако успеете ще си живеете по-добре... И не, няма да спестите 100лв. на месец от цигарите- ще ги харчите за други удоволствия...
  • 13 Циганин, умира, със цигара

    1 3 Отговор
    На уста....!
  • 14 Добре

    12 1 Отговор
    А как да спрем стотиците отровни храни , които се предлагат в супермаркетите ? А отровните "новини" по телевизията и сайтове ?
  • 15 още един ефикасен начин

    6 0 Отговор
    Една позната така ги отказа.
    Всеки път когато искала да налапа цигара, налапвала вместо това х.й.
    Не само че пестила от пари за цигари, а се сдобика и с много придобивки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Скъсайте си един косъм

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коментати":

    Наплюнчете цигарата с език от едната страна и го залепете по дължина. Запалете цигарата. Изпушете я. Правете така със всяка цигара. Колко ще издържите?
  • 18 да бе да

    1 0 Отговор
    Както казва един мой приятел пушач: най-лесната работа е да откажеш цигарите - правил съм много пъти.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    Спирал съм ги, точно така се отказват както е написано, не спазих само правилото да не се заменят с храна, качих наднормени килограми и започнах да се чувствам по-зле от преди да ги спра....
  • 20 щщщщщ

    0 0 Отговор
    Спрях цигарите от ряз след 25 год къдене. Влязох с проблем някакъв в отделение УНГ в ИСУЛ София. За 10 дена се нагледах на тумори и ракове и изрязани гл. струни. Все на стабилни пушачи в моята стая.Излязох преобразен и поумнял.Не че нещо но пушачите са прости хора за мен.