Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 15:20 5 251 13

Говорете си сами! 5 причини защо това е полезно

  • говорене-
  • сами-
  • полезно-
  • психическо здраве

Говоренето сами помага удивително много за добро психическо здраве

Говорете си сами! 5 причини защо това е полезно - 1
Снимка: Shutterstock

Всички го правим, но не обичаме да си го признаваме, за да не си помислят другите, че нещо не ни е наред. Говорим си сами, когато сме ядосани, щастливи, когато се чудим какво да си облечем, когато сме възмутени от някого или нещо и т. н. Според учени психолози това е съвсем нормално и дори може да има някои ползи за здравето ни, пише az-jenata.bg. Ето какви:

Начин да намалите стреса

Говоренето сами е чудесен метод за подреждането на мислите, определяне на приоритетите на дневна база. Когато не сме в състояние да организираме собствените си мисли и приоритети, това повишава нивото ни на стрес. Стресът не е маловажна емоция, тъй като той се натрупва всеки ден и това води до промени във функционирането на тялото ни, като високо кръвно налягане, кожни проблеми, депресия, хранителни разстройства, затлъстяване и други.

Намалява чувството за самота

Още една полза от това да си говорим сами е, че така се чувстваме по-малко самотни. Самотата е гостенка, която често не забелязваме как се е настанила в живота ни. Трайната самота увеличава риска от развитие на деменция, инсулт, депресия, сърдечни заболявания.

По-добър самоконтрол

Самоконтролът е важна част от поддържането на добро здраве, особено когато става въпрос за поддържане на определени импулси. Разговорът със себе си може да ви помогне да управлявате по-добре тези импулси. Така например, сигурно сте забелязали как някои спортисти преди своето изпълнение си говорят сами на себе си. Това им позволява да намалят импулсивните реакции и да се представят максимално добре, и това не ги прави луди.

Тренирате паметта си

Ако често си говорите сами, знайте че по този начин тренирате вашата памет. Това е чудесно, ако ви предстои презентация, изпит, придобивате нови знания, например по чужд език. Според учени, от четири различни метода за припомняне на нещо написано, четенето на глас носи най-голям шанс за запомняне. Ето защо, ако искате да запомняте по-добре конкретна информация, не се колебайте да я обсъждате на глас, макар и със себе си.

Това е начин да тренирате позитивните си мисли

Знаем че позитивното мислене оказва силно влияние върху нашата мотивация, общуването ни с хората около нас. Възползвайте се от факта, че понякога говорите сами на себе си и си казвайте повече положителни думи. Така не само мислите позитивно, но и ще си помогнете в това да изберете хората в кръга си, които имат повече положителни черти на характера, казват специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волан

    11 4 Отговор
    Баба ми и дядко ми отдавна си говорят сами,даже и спорят със себе си.
  • 2 Бат Бойко крадеца на детски

    20 4 Отговор
    Аз в джипката все сам си говоря.Сам съм като куче в зайчарника в Банкя.
  • 3 Ивайло

    27 1 Отговор
    Обичам да си говоря сам, защото знам, че ме слуша умен човек, който винаги ме разбира на 100% и никога не спори с мен!!! ;)))
  • 4 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    6 0 Отговор
    Шесто луд съм!
  • 5 Истината

    12 0 Отговор
    Тежко му и горко на този, който не разбира сам себе си.
  • 6 Кирилов

    10 3 Отговор
    Нали знаете кои си говорят сами?
  • 7 Лора

    2 1 Отговор
    Направих го вече това, но от други съображения, не помогна, защото знаех, че не съм сама и другото което е, все още не ме оставят на мира, въпреки, че от тези всичките,, буклуци,, един от тях каза много гадни думи-,, от устата,, в,, пазвата му,,....!
  • 8 Сила

    5 0 Отговор
    Няма нищо лошо да чуваш гласове! Лошото става когато започваш да вършиш това,което ти наредят!!!
  • 9 А как звучи това,

    3 1 Отговор
    ,, Изрут,, ще тормозим, докато пукнеш, пък аз ще бъда в жакузиту с ,, чуждия,, син... айде да не извъртаме нещата в полза на,, многогомногото,,...!
  • 10 Behemoth

    3 2 Отговор
    А Ко ша кажат хората .... хахха...затова тука само на ум ...
  • 11 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    От лекар-психар знам, че все пак ,понякога е възможно ,допустимо било и сам на себеси нещичко да си кажеш - и на ум , дори на глас.
    В друга фаза навлизаш обаче, ако започнеш да си задаваш въпроси. Също се ядвало....
    Започнеш ли и да си отговаряш гласно на зададените въпроси - наложително било да му станеш пациент !!
  • 12 Тук всичките ДК

    5 2 Отговор
    Сте за, психото....!
  • 13 И АЗ СИ ГОВОРЯ

    1 0 Отговор
    САМ......АМА...ВЧЕРА СЕ СКАРАХМЕ И НЕ СИ ГОВОРИМ.....