Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 16:32 6 990 8

Ракията помага на туршията да втаса по-бързо

  • ракия-
  • туршия-
  • рецепта-
  • трик-
  • зимнина

Лесен начин да приготвим туршия дори и по-късно от обичайното за годината

Ракията помага на туршията да втаса по-бързо - 1
Снимки: Shutterstock

Мнозина вече откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии дори вече преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и все пак съжалявате, че не сте се сетили навреме, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има доста хитрини, с които ще успеете да направите туршията и сега, информира plovdiv24.bg.

Ракията помага за втасването

Ракията и туршията са вечните приятели на българската трапеза, но освен да ги консумираме заедно, двете са идеален тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за около 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както гласят стандартните рецепти. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, за да помътнеят зеленчуците в тях и да започне ферментацията. След това ги приберете на тъмно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, така че ще бъде годна за ядене дълго време.

Бърза и лесна туршия

Тази рецепта е за още по-бързащи домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и добавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура желаните зеленчуци - краставици, моркови или смес от различни зарзавати. За да стане по-бързо готова туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни парчета или направо ги настържете. След 15-20 мин туршията е готова за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте многократно различни зеленчуци, така че ако семейството или гостите много я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова.

Когато любимата туршия е готова, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги запази крехки и хрупкави. Ако обаче вече е късно за това, не се тревожете, достатъчно е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред.

Ракията помага на туршията да втаса по-бързо


Ако сега слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, но със сигурност ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време.

Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, ако в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде наситен аромат и вкус на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиене, ако обичате такъв тип напитки. По-находчивите домакини може да я използват и за готвене на месо и други печива.

Има много лесен и удобен начин да разберете кога туршията е готова за ядене. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и добавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - достатъчно е от него да се вижда малка част, колкото монета от 1 или 2 стотинки, саламурата е готова.

Фризерът е измислен за мързеливи домакини.

Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят изключително лесно, запазили са вкуса си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата.

Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата.

Има обаче продукти, които не бива да замразявате. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да изглежда, че нищо им няма, веднага щом ги размразите, ще станат на каша.

В списъка с неподходящи зеленчуци попадат и доматите, които променят вкуса си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация след това. Но пък са идеални за готвене, така че, ако имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А не бе

    11 1 Отговор
    Добро утро! Швепс. Открихте топлата вода. Вземете пишете за нещо съществено - 14 млрд лева несъбран данък от ДДС. 3 млрд изчезнали за Южен - Турски поток, 2 млрд откраднати от продажбата на Виваком, за магистралите няма говоря. Е за такива неща пишете. Направете журналистическо разследване. Недейте само преписвайте
  • 2 hmhmhm

    3 0 Отговор
    15-20 min - аз на това си му казвам салата , каква туршия...
  • 3 4л4трл4

    2 0 Отговор
    В туршията, ако е класическата за БГ, тоест да "втасва", ракията е нежелателна! При тази туршия се извършва мелчно-кисела ферментация, а дрождите който правят това не харесват спирт.
    Ако на един бидон със зеле сложиш лъжица ракия, това няма да попречи разбира се. Но на 800мл. буркан да сложиш същото количество алкохол, има голяма възможност да получиш всичко друго но не и трушия.
    За останалите туршии, които се затварят в буркани и в които се слага оцет- там не се очаква ферментация. Просто това е дълбоко мариновне на продуктите, а оцетът и солта са консервантите. Там сипвай ракия, колкото ти душа иска. Просто прибавящ още един консервант-алкохол.
    Но мене ако питате, дръжте си ракията отделно от туршията и ги смесвайте е стомаха.
    Наздраве !
  • 4 За пиянгурите

    1 0 Отговор
    И туршия....!
  • 5 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор
    Събинче, ти изби рибата. За 15,20 минути готова туршия. А ти пробва ли дали е възможно това? И да ти кажа, ракията се пие с туршията и други мезета. Не я сасипвай !
  • 6 Без да съм алкохолих

    1 0 Отговор
    Знам добрия вкус на много продукти и алкохол....!
  • 7 гост

    3 0 Отговор
    Да ви кажа какво гласи закона на Ом : ракията е правопропорционална на туршията , и обратно пропорционална на кесията . От опит .
  • 8 Ази

    2 0 Отговор
    Аз мисля, че ракията помага на туршията да свърши по-бързо.