24 Ноември, 2020 18:29 8 608 8

Хинап – полезната китайска червена фурма

  • хинап-
  • фурми-
  • китай-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Хинапът е растение с хилядолетна история

Хинап – полезната китайска червена фурма - 1
Снимка: Shutterstock

Запознайте се с ползите за здравето от консумацията на хинап или червената китайска фурма. Дървото хинап има хилядолетна история и се смята, че негова родина е Китай. То расте и в естествени диви, както и в култивирани овощни градини в Корея, Япония и много региони от Близкия изток. Сушеният хинап има подобен вкус и хранителен профил като този на фурмите. Консумацията му дава енергия, пише az-jenata.bg.

Китайската червена фурма може да варира като размер – от големината на череша до тази на слива, всичко зависи от сорта. Плодовете имат костилки. Хинапът съдържа магнезий, витамини от групата В. Консумацията им е полезна за здравето на кожата, косата, мускулите. Фурмите могат да се намерят в редица биомагазини.

Защо да ги добавите към менюто си?

Детоксикация на кръвта

Плодовете хинап съдържат големи количества сапонини и алкалоиди, за които се смята, че пречистват кръвта и елиминират вредните токсини от системите на тялото. Този антиоксидантен ефект помага за предотвратяване на голям брой възпаления и заболявания, като се облекчава и стресът върху имунната и лимфната системи.

За по-силни кости и стави

Още една полза от консумацията на плодове хинап е, че те ни осигуряват важни минерали за костното здраве, сред които калций, фосфор и желязо. С напредването на възрастта се увеличава рискът от наранявания, остеопороза, ставни проблеми. Ето защо е хубаво да включим и тези суперплодове в менюто си.

За добро храносмилане

Плодовете хинап подобряват храносмилателните процеси в тялото. Това се дължи най-вече на съдържанието на фибри в тях, но и на други хранителни вещества, които подобряват усвояването на хранителните елементи и насърчават перисталтиката на червата. Ако страдате от запек, подуване на корема и излишно образуване на газове, опитайте да добавите към менюто си плодове китайски фурми.

За силна имунна система

Хинапът е един от добрите източници на антиоксиданти, като витамин С, витамин А и множество органични съединения и киселини. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали, отговорни за хронични заболявания. Витамин С е важен за синтеза на бели кръвни клетки, осигуряващи защита на организма.

Хапвайте при безсъние и стрес

Плодовете съдържат органични съединения, които действат успокояващо на ума и тялото. Смята се, че консумацията им допринася за баланса на хормоните, особено когато сме изложени на стрес и напрежение. Хинапът намалява вредите, които стресът нанася върху организма.

Подходящи за диета

Китайските фурми са подходящи за отслабване, тъй като имат малко калории, но високо съдържание на протеини и фибри. Може да ги добавяте към смутита, овесена каша или да ги хапвате така.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яжте

    8 4 Отговор
    това , с което сте закърмени , това , което расте по нашите земи !

    Коментиран от #2, #7

  • 2 От Балчик

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яжте":

    В нашият гряд ,дворовете са пълни с това разстение -като деца си пълнехме джобовете и ядяхме със шепи , даже по време на уч. часове -вместо семки. Големи са ,колкото нормална маслина и също имат костилка .Узряват някъде септември ...Сушили сме ги , заедно със шипка и стават и за чай .
  • 3 САНДО СМОКА

    2 0 Отговор
    На менека специално Ракията ми е по-сладка и..спорна.
  • 4 перничанин

    9 1 Отговор
    Расте и в Старозагорско. Бодливо дърво . Узряло е със зеленикава сърцевина и твърда светло кафява до червеникава кора.Ако го оставиш в купа за няколко дни омеква като мушмула и е по-хубаво за ядене. Автора доста е преекспонирал. Изобщо не е някакъв супер плод. В София и Перник съм го виждал да го продават по 7-8 лв за кг., защото много хора незнаят какво е. Я се пробвайте да го продавате в Стара Загора дори за лев, ще ви се смеят и никой няма да купи.

    Коментиран от #8

  • 5 Лора

    4 0 Отговор
    Само съм го чувала, но къде да го намеря тоз,, илач,,....!
  • 6 Физиотерапевт

    2 0 Отговор
    А ако сдъвчеш листо се намалява чувството за глад на сладко.
  • 7 Баба ти Вуна

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яжте":

    Ти домати и картофи не ядеш ли, щото и те са дошли от другия край на океана?
  • 8 ТАА години ги образовахме

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "перничанин":

    Старазагорци/ чи са най умните от сички умни/ и плащаха по 3 кинта и кьто овцете зеха накрая да са бутат за още но хинапа свьршиии...