24 Ноември, 2020 18:07 2 182 10

Всичко за финансите на кралското семейство

  • богатство-
  • британско кралско семейство-
  • финанси-
  • състояние

Цели 320 британски граждани са по-богати от кралица Елизабет II

Всичко за финансите на кралското семейство - 1
Снимка: shutterstock

Основите на богатството на кралица Елизабет датират от 12 век, към които можем да добавим акции и произведения на изкуството. Част от приходите на кралското семейство са според историческия им статус, а част се плаща от самата кралица, според CNN.

Цели 320 британски граждани са по-богати от кралица Елизабет II. Британското кралско семейство има множество източници на доход, а кралицата разполага с 360 милиона паунда. Тя и най-големият ѝ син принц Чарлз печелят най-много от недвижимите си имоти и от парите, които получават от парламента.

Милиони текат в посока на останалата част от семейството. Трите основни източника на доход на кралицата са от „Royal Appanage“, Херцогството на Ланкастър, както и от техните активи и инвестиции. Кралицата притежава и всички немаркирани лебеди, делфини и китове в кралството, но от 12 век, както много икономисти и експерти се шегуват, за кралското семейство това едва ли е носило голяма печалба.

„Royal Appanage“ е годишен държавен приход, който покрива разходите за пътуване, представителство, застраховка, персонал и поддръжка на кралските дворци и собственост. Кралицата получава 42,8 милиона паунда (освободени от данъци) чрез херцогството за фискалната 2016-2017, а този сезон трябва да се увеличат до 76 76,1 милиона за финансиране на ремонта на Бъкингамския дворец. Имения и ферми генерират стотици милиони лири годишно. Повечето отиват за правителствени разходи, но 15 до 25 процента отиват за херцогството.

Херцогството Ланкастър е важен източник на доходи. Това са частни търговски, селскостопански и жилищни структури, датиращи от 1265 година. Последните фискални години са генерирали около 19,2 милиона за кралицата. Тя използва това, за да плаща частните разходи на себе си и на членовете на кралското семейство, които поемат някои от официалните задължения.

Собствените ѝ имоти са замъкът „Балморал“ в Шотландия и „Сандрингам“ близо до Норфолк в източната част на Англия. И двата са наследени от бащата на кралицата и се третират като неин собствен дом, въпреки че понякога са отворени за обществеността. Кралицата разполага и с ценна колекция от марки, множество произведения на изкуството и портфолио от акции. Много от известните скъпоценни камъни и бижута на кралицата и въпросните произведения на изкуството всъщност са собственост на „Royal Collection Trust“.

Съпругът на кралицата, принц Филип, херцог на Единбург, също получава 359 000 годишно, за да финансира своите задължения и разходи. Той се пенсионира преди няколко години след шестдесет години държавна служба.

Престолонаследникът Чарлз също живее от комбинация от публични и частни финанси. Той и втората му съпруга Камила. До 90% от доходите им идват от Херцогството Корнуол, най-старото херцогство, създадено през 1337 г. именно с цел печелене на пари за благородството и кралското семейство. Херцогство Корнуол притежава и управлява редица недвижими имоти, острови и ферми, от чиито наеми то печели. Миналата година Чарлз спечели 20,7 милиона със семейството си. Те също са получили 1,3 милиона от херцогството и 461 000 от различни публични институции. Тези пари и парите от херцогството се харчат за заплати на персонала, пътни разходи и охрана. Около 6,6 милиона отиват за спестявания за децата на Чарлз.

Братята Уилям и Хари също имат лично богатство, което са наследили от майка си, покойната принцеса Даяна. Не е съвсем ясно, пише в сайта си CNN, как печели останалата част от семейството.

Кралицата, освен Чарлз, има още три деца и те имат свои деца и внуци.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко крадеца на детски

    8 2 Отговор
    Па те бедняци бе!Ще им дам едно кюлче от чекмеджето.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грейс

    5 1 Отговор
    Живи да ги ожалиш! Цели 320 фамилии по богати от тях. Няма да мигна тази нощ , толкова се развълнувах.
  • 4 Нямате си представа дори...

    6 2 Отговор
    ...идея си нямате какво притежават тези.

    Коментиран от #5

  • 5 Ти ли е мишка

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нямате си представа дори...":

    Направо в двореца исках да вляза да й обесня на бабичката някои работи за тъпирския им остров...ама се скри вътре и куките дойдоха... а Лондона е тоалетна ама гадна
  • 6 Махат и са, усмихнати като тошету

    4 0 Отговор
    Начи им са добри финансите....!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЗС

    1 1 Отговор
    кралицата притежава всеки сантиметър от острова. Може да дойде да посочи, което си парче земя тя иска, ако е твое, ставаш и си заминаваш, ако има нещо отгоре може да си го вземеш, ако искаш. Дори повечето имоти имат нещо като срок за наем от 50-100 години, което се плаща на общината и след това, ако не се плати за нови 50-100 години, става отново собственост на общината, и този така наречен наем е десетки и стотици хиляди за период. Така, че баш твое на острова няма, всичко е на кралицата. Понеже УК нямат писана конституция, всеки един закон може да се промени мигновено и така, както си имаш нещо, да стане държавно точно за миг.
  • 9 Рошко

    0 1 Отговор
    И500 да са, по важното е че пак ще им целуват нещо си там, и половината свят се кланя на бабето от фъкингдам
  • 10 волен сидеров

    0 0 Отговор
    БЕДСТВИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ТОЗИ РЕПТИЛ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАШИЯТ УРОК