Бобът е не само вкусна, но и питателна храна, която е изключително предпочитана по време на пост. По отношение на протеините фасулът може да замести дори месото. Вареният боб е подходящ за гарнитура към рибни и месни ястия. Но може да се приготви и като отделно ястие. Приготвянето на боба е свързано с някои тънкости, пише actualno.com.
Предварително накисване
Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат. Това не само позволява по-бързо да достигнат до кулинарна готовност, но и намалява дразненето на стомаха, с което се свързва консумацията им. От шест до десет часа е необходимо да се кисне боба преди варене. Най-добре е да го оставите за една нощ във вода. Но в никакъв случай не го киснете прекалено дълго, особено при топло време, тъй като може да ферментира.
Също така е добре водата, в която се кисне, да се сменя на всеки три до четири часа, а самите зърна трябва да бъдат изцяло покрити с вода. Преди готвене водата задължително се сменя. В случай, че не сте накиснали боба предварително, не се отказвайте от любимото си ястие. Просто го сложете във вода да се вари. След като заври го оставете на котлона в продължение на три минути. След това го махнете от огъня и изчакайте един час - това време е достатъчно за омекване на боба.
Време за варене на боба
Времето за варене на боба зависи от вида и размера на зърната, както и от предварителната подготовка (накисването). Ако предварително не сте накиснали зърната във вода, тогава времето за готвене е от два до четири часа. Малките зърна се готвят много по-бързо от големите, белите - по-бързо от тъмните.
Варете боба на слаб огън като постоянно следите нивото на течността. Долейте вода, ако е необходимо.
Как да разберем дали бобът е сварен?
На запад в най-добрите ресторанти използват така наречената система "Три". Тя включва следното: три зърна се вадят от тенджерата. Ако всички са меки - бобът е готов. Но ако дори само едно от зърната е по-твърдо, това означава, че трябва да продължите с варенето.
Други тънкости
Ако след варене отстраните водата и долеете студена вода, бобът става по-вкусен. Не бъркайте боба по време на готвене. Ако постоянно добавяте студена вода по време на готвене, зърната ще се сготвят по-бързо. Не добавяйте сол, докато готвите боб. Посолете ястието след края на топлинната обработка. Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!
-4 +22
Коментиран от #6
-1 +13
-0 +16
До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":
Абе ти и мен обичаш.Кога ще ме водиш на почивка, ама да не е в сливенския, че от "Карандила" ми става лошо. :-) И побързай, да не ме грабне друг, че не изпускам авантакиса. :-)
Коментиран от #11
-1 +4
Коментиран от #12
-2 +4
До коментар #1 от "Фасулски новини":
Слага се малко сода бикарбонат връхче на к.лъжичка или две щипки ,малко към самият край и няма газове шеф готвач ми издаде тайната пробвай и ще видиш .В края когато е се е сгъстил е готов сол ,кубче маги се слага запръжката с зелен пипер ,лук ,домати по желание и морков докато се вари боба .Кой като го обича по манастирски е най хубав а ако имаш камина зимно време в гювеч става много вкусен и на финал свински пушен бекон .
Коментиран от #19
-3 +10
До коментар #9 от "Съсетката":
Сигурно си сложила сол в началото и аз бях така първият път когато го правих .Солта я слагаш на самият край то се вижда боба се е сгъстил и е мек ,малко сода за да няма газове после олио и всичко което е по ваше желание .Дано съм ви била полезна
Коментиран от #14
-1 +6
-0 +8
До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":
Но това е съсъсетката, кажете на нея, че любето и е още по зло от мъжа и...!
Коментиран от #17
-1 +2
- Не сменяйте водата след като кипне - газовете, които получавате НЕ СА от нея ... но част от вкуса на боба ще отиде в канализацията.
- След като поомекне, изкарайте една част от зърната и ги смачкайте с вилица, след което ги връщате обратно в тенджерата - така НАИСТИНА бобът става по-вкусен.
- Дори и да сте сложили прясна червена чушка, сложете и половин СУШЕНА червена чушка -тя дава неповторим аромат.
- Щипка чубрица и джоджен прави бобът не само по вкусен, но и уникален "български".
... и лично аз го предпочитам леко недоварен, а не разкашкан.
... Рабира се, след това може да го запържите в тиган ... но това е отделна тема.
... А това "Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!" ... е желание да бъдеш "оригинален" - нищо повече !
-0 +11
Аз го правя в тенджера под налягане. Няма нужда от накисване и почти не се пърди. Само малко за цвят:)
-0 +6
До коментар #14 от "Много сте куртурна госпожице":
Нормално когато готвиш нещо да не се получи, особено при младо семейство.Не сме родени готвачи,похвално е че мъжа е добро момче не се е развикал или испаднал в истерия както повечето български момчета тероризират жените си да готвят както майка му и такива живот*и има.Или повечето български свекърви да се бъркат и дават тон на младото семейство е това са поне 50% проблем във България за развод.
-2 +2
-3 +0
До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":
Ако и готвенето ти е като правописа - яко си загазила ( за боба не знам)!
Коментиран от #20
-4 +4
До коментар #19 от "hmhmhm":
Тролчо намери в твоето село или град най високата зграда сграда.Качи се на покрива и с полет като птица с чупка надолу 😂😉
-7 +1
Споделям някои тънкости:
1.Освен водата, в която кисне, се изхвърля и първата вода, в която завира! - тоест това означава, че като почнете да го варите не пълните тенджерата догоре, а само колкото да покрие боба. И както заври - изливате и тая вода
2. Ако искате бобът да стане с гъст и плътен сос - трябва хубаво да се разври, за да може зърната да се разпукат и да си образува собствен сос. Тоест това означава, че ще трябва да се вари по-дълго.
За запържването на боба:
3. В отделна тенджера запържвам лук - или една много голяма глава, или две по-малки глави.
Тук има много важна тънкост, от която зависи дали бобът ще се "услади" и ще стане много вкусен - необходимо е лукът да се запържи до кафеникаво, но без да загори! (Защото тогава става сладък)
4. След това към него прибавям няколко лъжици белени домати от консерва-около 1/3 от буркана (може и пресни домати, настъргани - но тогава става по-бавно). Напоследък слагам един доматен сос с босилек - от Билата го купувам, струва 2 и нещо - става още по-добре с него.
И тук е втората важна тънкост - хубаво да се запържат доматите, така че да им се премахне киселинността - аз ги усещам по миризмата. Като добиете опит - ще се научите да разпознавате, кога са добре запържени.
След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо сла
-1 +12
След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо слагам три черпака, разбърквам хубаво и го оставям да заври. После добавям 4 черпака - пак оставянм да заври. И така като увеличавам с по един черпак, докато сложа всичкия боб.
Оставям го да поври около 5 минути и после го изключвам, като отвреме навреме разбърквам, за да не загори.
Това е. Да ви е сладко!
п.с. Червен пипер слагам в средата на готвенето, докато вяря боба.
Коментиран от #25
-0 +13
-1 +4
До коментар #22 от "Стоянов":
само кога слагаш мръвката??? Иначе да ти ... и боба... Не твоя! По принцип постен боб и фригидна жена..може,ама не е хубаво...
Коментиран от #27
-4 +2
-0 +3
До коментар #25 от "неразбрах":
Повярвай, бобът става по-вкусен и от пържола!)))
Мога да хапна с него кюфтета или кебачета, но ги купуваме готови.
п.с. Доматения сос не е с босилек, а с магданоз!
-0 +9
-1 +7
1. За тая система - "Три" - ако зърната са само меки, няма да има никаква гъстота и ще е като мътна водичка. Както казах трябва хубаво да се разпукат, за да се отдели вътрешното от обвивката, и да може бобът да си пусне сос.
2. Няма никаква логика бобът да не се бърка по време на готвене - напротив, при добавяне на всяка подправка се разбърква хубаво!
3. Ако посолите боба след края на топлинната обработка, зърната няма да поемат добре солта и ще останат безсолни и безвкусни. Затова бобът се соли около 20 мин преди да приключите с варенето.
4. Да се варти боб в отворена тенджера - за пръв път чувам, но няма логика, защото като е затворен капака, ястието се задушава и омеква.
-0 +12
-0 +7
-1 +3
..." Турваме в гърнено фасуля и сипваме вода . Вариме докат кипне водана . Форляме порвана вода и сипваме нова . Пак варим ! Форляме и вторана вода ..... да кипне и чтвортане вода , форляме и водана и фасулят и седаме да яде ЧЕВЕРМЕНО , оти веке е станало готово !!! "...
-0 +7
-0 +4
-0 +4
-8 +2
-0 +0
-0 +0