1 Декември, 2020 12:23 14 295 37

Тънкости при готвенето на боб

  • боб-
  • тънкости-
  • варене-
  • накисване

Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат

Тънкости при готвенето на боб - 1

Бобът е не само вкусна, но и питателна храна, която е изключително предпочитана по време на пост. По отношение на протеините фасулът може да замести дори месото. Вареният боб е подходящ за гарнитура към рибни и месни ястия. Но може да се приготви и като отделно ястие. Приготвянето на боба е свързано с някои тънкости, пише actualno.com.

Предварително накисване

Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат. Това не само позволява по-бързо да достигнат до кулинарна готовност, но и намалява дразненето на стомаха, с което се свързва консумацията им. От шест до десет часа е необходимо да се кисне боба преди варене. Най-добре е да го оставите за една нощ във вода. Но в никакъв случай не го киснете прекалено дълго, особено при топло време, тъй като може да ферментира.

Също така е добре водата, в която се кисне, да се сменя на всеки три до четири часа, а самите зърна трябва да бъдат изцяло покрити с вода. Преди готвене водата задължително се сменя. В случай, че не сте накиснали боба предварително, не се отказвайте от любимото си ястие. Просто го сложете във вода да се вари. След като заври го оставете на котлона в продължение на три минути. След това го махнете от огъня и изчакайте един час - това време е достатъчно за омекване на боба.

Време за варене на боба

Времето за варене на боба зависи от вида и размера на зърната, както и от предварителната подготовка (накисването). Ако предварително не сте накиснали зърната във вода, тогава времето за готвене е от два до четири часа. Малките зърна се готвят много по-бързо от големите, белите - по-бързо от тъмните.

Варете боба на слаб огън като постоянно следите нивото на течността. Долейте вода, ако е необходимо.

Как да разберем дали бобът е сварен?

На запад в най-добрите ресторанти използват така наречената система "Три". Тя включва следното: три зърна се вадят от тенджерата. Ако всички са меки - бобът е готов. Но ако дори само едно от зърната е по-твърдо, това означава, че трябва да продължите с варенето.

Други тънкости

Ако след варене отстраните водата и долеете студена вода, бобът става по-вкусен. Не бъркайте боба по време на готвене. Ако постоянно добавяте студена вода по време на готвене, зърната ще се сготвят по-бързо. Не добавяйте сол, докато готвите боб. Посолете ястието след края на топлинната обработка. Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 The CHEF

    22 5 Отговор
    Джоджена прави боба вкусен.Останалото е пунта мара.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесен Язовец

    13 1 Отговор
    Сврете си два три вида боб на веднъж и после пробвайте дали се е сварил

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    16 0 Отговор
    Баба го прави в гърне с една чушка и накрая като се свъри му слага малко ермиева чорба. След това се яде с тънко нарязана сланина или сушен свински бут(прошуто) и някоя люта чушка или чесън.
  • 8 ПКП

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе ти и мен обичаш.Кога ще ме водиш на почивка, ама да не е в сливенския, че от "Карандила" ми става лошо. :-) И побързай, да не ме грабне друг, че не изпускам авантакиса. :-)

    Коментиран от #11

  • 9 Съсетката

    4 2 Отговор
    Цел ден варя боб и все остава, суров, чудя се как мъжо ми не е навратил. тенжерата върху главата ми..!

    Коментиран от #12

  • 10 Stéphanie 🎲

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фасулски новини":

    Слага се малко сода бикарбонат връхче на к.лъжичка или две щипки ,малко към самият край и няма газове шеф готвач ми издаде тайната пробвай и ще видиш .В края когато е се е сгъстил е готов сол ,кубче маги се слага запръжката с зелен пипер ,лук ,домати по желание и морков докато се вари боба .Кой като го обича по манастирски е най хубав а ако имаш камина зимно време в гювеч става много вкусен и на финал свински пушен бекон .

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Съсетката":

    Сигурно си сложила сол в началото и аз бях така първият път когато го правих .Солта я слагаш на самият край то се вижда боба се е сгъстил и е мек ,малко сода за да няма газове после олио и всичко което е по ваше желание .Дано съм ви била полезна

    Коментиран от #14

  • 13 Zrock

    8 0 Отговор
    Освен казаното; Важно е температурата да се повишава много бавно, боба обича кореноплодни зеленчуци-магданоз (корен)морков ,целина,пащърнак. И освен джоджен носи риган и чубрица. И накрая задръжка с червен пипер в масло. Ще взема да си сготвя утре.
  • 14 Много сте куртурна госпожице

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Но това е съсъсетката, кажете на нея, че любето и е още по зло от мъжа и...!

    Коментиран от #17

  • 15 Чук

    11 0 Отговор
    А ето и моите правила (проверени на практика) !!!
    - Не сменяйте водата след като кипне - газовете, които получавате НЕ СА от нея ... но част от вкуса на боба ще отиде в канализацията.
    - След като поомекне, изкарайте една част от зърната и ги смачкайте с вилица, след което ги връщате обратно в тенджерата - така НАИСТИНА бобът става по-вкусен.
    - Дори и да сте сложили прясна червена чушка, сложете и половин СУШЕНА червена чушка -тя дава неповторим аромат.
    - Щипка чубрица и джоджен прави бобът не само по вкусен, но и уникален "български".
    ... и лично аз го предпочитам леко недоварен, а не разкашкан.
    ... Рабира се, след това може да го запържите в тиган ... но това е отделна тема.
    ... А това "Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!" ... е желание да бъдеш "оригинален" - нищо повече !
  • 16 Ази

    6 0 Отговор
    В България сме 7 мил. но имаме 8 мил рецепти за проготвяне на бопппп...
    Аз го правя в тенджера под налягане. Няма нужда от накисване и почти не се пърди. Само малко за цвят:)
  • 17 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Много сте куртурна госпожице":

    Нормално когато готвиш нещо да не се получи, особено при младо семейство.Не сме родени готвачи,похвално е че мъжа е добро момче не се е развикал или испаднал в истерия както повечето български момчета тероризират жените си да готвят както майка му и такива живот*и има.Или повечето български свекърви да се бъркат и дават тон на младото семейство е това са поне 50% проблем във България за развод.
  • 18 hmhmhm

    0 3 Отговор
    Голяма дисертация - седни си - Доцент!
  • 19 hmhmhm

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    Ако и готвенето ти е като правописа - яко си загазила ( за боба не знам)!

    Коментиран от #20

  • 20 Stéphanie 🎲

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "hmhmhm":

    Тролчо намери в твоето село или град най високата зграда сграда.Качи се на покрива и с полет като птица с чупка надолу 😂😉
  • 21 Стоянов

    12 1 Отговор
    В къщи аз готвя боба, защото съм му майстор с изпитана рецепта от дядо и баба (Бог да ги прости!), но говорим за запържен боб.

    Споделям някои тънкости:

    1.Освен водата, в която кисне, се изхвърля и първата вода, в която завира! - тоест това означава, че като почнете да го варите не пълните тенджерата догоре, а само колкото да покрие боба. И както заври - изливате и тая вода

    2. Ако искате бобът да стане с гъст и плътен сос - трябва хубаво да се разври, за да може зърната да се разпукат и да си образува собствен сос. Тоест това означава, че ще трябва да се вари по-дълго.

    За запържването на боба:

    3. В отделна тенджера запържвам лук - или една много голяма глава, или две по-малки глави.

    Тук има много важна тънкост, от която зависи дали бобът ще се "услади" и ще стане много вкусен - необходимо е лукът да се запържи до кафеникаво, но без да загори! (Защото тогава става сладък)

    4. След това към него прибавям няколко лъжици белени домати от консерва-около 1/3 от буркана (може и пресни домати, настъргани - но тогава става по-бавно). Напоследък слагам един доматен сос с босилек - от Билата го купувам, струва 2 и нещо - става още по-добре с него.

    И тук е втората важна тънкост - хубаво да се запържат доматите, така че да им се премахне киселинността - аз ги усещам по миризмата. Като добиете опит - ще се научите да разпознавате, кога са добре запържени.

    След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо сла
  • 22 Стоянов

    13 0 Отговор
    Довършвам, че не се събра коментара ми.


    След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо слагам три черпака, разбърквам хубаво и го оставям да заври. После добавям 4 черпака - пак оставянм да заври. И така като увеличавам с по един черпак, докато сложа всичкия боб.

    Оставям го да поври около 5 минути и после го изключвам, като отвреме навреме разбърквам, за да не загори.

    Това е. Да ви е сладко!

    п.с. Червен пипер слагам в средата на готвенето, докато вяря боба.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 един от многото

    4 1 Отговор
    Най голямата тънкост трябва да се приложи накрая , както при лещата по касапски.
  • 25 неразбрах

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Стоянов":

    само кога слагаш мръвката??? Иначе да ти ... и боба... Не твоя! По принцип постен боб и фригидна жена..може,ама не е хубаво...

    Коментиран от #27

  • 26 Пулицър

    3 0 Отговор
    Толкова коментари за манджа е нямало. Авторката как усети нерва на деня само...
  • 27 Стоянов

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "неразбрах":

    Повярвай, бобът става по-вкусен и от пържола!)))

    Мога да хапна с него кюфтета или кебачета, но ги купуваме готови.


    п.с. Доматения сос не е с босилек, а с магданоз!
  • 28 Гошо

    8 1 Отговор
    Добрия боб се чува надалеч!
  • 29 Стоянов

    12 0 Отговор
    Да допълня нещо относно статията - изглежда ми като просто преписана отнякъде, защото в нея има нелогични неща:

    1. За тая система - "Три" - ако зърната са само меки, няма да има никаква гъстота и ще е като мътна водичка. Както казах трябва хубаво да се разпукат, за да се отдели вътрешното от обвивката, и да може бобът да си пусне сос.

    2. Няма никаква логика бобът да не се бърка по време на готвене - напротив, при добавяне на всяка подправка се разбърква хубаво!

    3. Ако посолите боба след края на топлинната обработка, зърната няма да поемат добре солта и ще останат безсолни и безвкусни. Затова бобът се соли около 20 мин преди да приключите с варенето.

    4. Да се варти боб в отворена тенджера - за пръв път чувам, но няма логика, защото като е затворен капака, ястието се задушава и омеква.
  • 30 комбайнер

    7 0 Отговор
    Подкрепям рецептата на Стоянов! Благодаря!
  • 31 баба Айше

    3 1 Отговор
    Венчето един боб не е сготвила, пък дава рецепти?
  • 32 цоко

    7 0 Отговор
    Абе , моме , тая работа с боба , не е като оная дето я коментираш в стил Кобилкина !!! Нещо си чула и разбрала , другото са те лугали "отворковци " ! Аз , моме , ще ти кажа рецептата за фасул по хайдушки на родопоски диалект , защото тя/рецептата/ е от Родопа планина !
    ..." Турваме в гърнено фасуля и сипваме вода . Вариме докат кипне водана . Форляме порвана вода и сипваме нова . Пак варим ! Форляме и вторана вода ..... да кипне и чтвортане вода , форляме и водана и фасулят и седаме да яде ЧЕВЕРМЕНО , оти веке е станало готово !!! "...
  • 33 йокин

    4 0 Отговор
    Моят син,учи,за готвач,сам си готви.Направиш ли му за бележка,вика каквото си сготвиш,това ядеш.
  • 34 МАЛКА

    4 0 Отговор
    Не и се сърдете,тя е капацитет,по секса,не по боба.Там й е силата.
  • 35 Толкова писане

    2 8 Отговор
    за едни л. йна... Ужас. А и кой има време да се занимава 24 часа с готвенето на един боб. В магазина е готов, прекрасно сварен и е евтин (в буркан). Аз лично предпочитам ЗАМРАЗЕН ГРАХ - под топлата вода, в гевгир, без варене, за 3 мин., максимално естествено и нямаш газове. Може люти чушки, подправки, но без мазньочи (меса и т. н.). Казвам за себе си, другото е въпрос на вкус и личен избор. И не забравяйте:ЖИВОТА НЕ Е САМО ХРАНА И ДА УГАЖДАМЕ НА СТОМАСИТЕ СИ.
  • 36 чушки

    0 0 Отговор
    Тънкости при готвенето на Зоб.
  • 37 бай ганьо

    0 0 Отговор
    Аз готвя боба в тенджера под налягане, става вкусен и се готви по бързо.