ФАКТИ.БГ

Тънкости при готвенето на боб

Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат

Публикувана: 1 Декември, 2020 12:23
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3935
Тънкости при готвенето на боб
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Бобът е не само вкусна, но и питателна храна, която е изключително предпочитана по време на пост. По отношение на протеините фасулът може да замести дори месото. Вареният боб е подходящ за гарнитура към рибни и месни ястия. Но може да се приготви и като отделно ястие. Приготвянето на боба е свързано с някои тънкости, пише actualno.com.

Предварително накисване

Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат. Това не само позволява по-бързо да достигнат до кулинарна готовност, но и намалява дразненето на стомаха, с което се свързва консумацията им. От шест до десет часа е необходимо да се кисне боба преди варене. Най-добре е да го оставите за една нощ във вода. Но в никакъв случай не го киснете прекалено дълго, особено при топло време, тъй като може да ферментира.

Също така е добре водата, в която се кисне, да се сменя на всеки три до четири часа, а самите зърна трябва да бъдат изцяло покрити с вода. Преди готвене водата задължително се сменя. В случай, че не сте накиснали боба предварително, не се отказвайте от любимото си ястие. Просто го сложете във вода да се вари. След като заври го оставете на котлона в продължение на три минути. След това го махнете от огъня и изчакайте един час - това време е достатъчно за омекване на боба.

Време за варене на боба

Времето за варене на боба зависи от вида и размера на зърната, както и от предварителната подготовка (накисването). Ако предварително не сте накиснали зърната във вода, тогава времето за готвене е от два до четири часа. Малките зърна се готвят много по-бързо от големите, белите - по-бързо от тъмните.

Варете боба на слаб огън като постоянно следите нивото на течността. Долейте вода, ако е необходимо.

Как да разберем дали бобът е сварен?

На запад в най-добрите ресторанти използват така наречената система "Три". Тя включва следното: три зърна се вадят от тенджерата. Ако всички са меки - бобът е готов. Но ако дори само едно от зърната е по-твърдо, това означава, че трябва да продължите с варенето.

Други тънкости

Ако след варене отстраните водата и долеете студена вода, бобът става по-вкусен. Не бъркайте боба по време на готвене. Ако постоянно добавяте студена вода по време на готвене, зърната ще се сготвят по-бързо. Не добавяйте сол, докато готвите боб. Посолете ястието след края на топлинната обработка. Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
The CHEF
2 Отговор
Джоджена прави боба вкусен.Останалото е пунта мара.

Оценка:
-4 +22

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Бесен Язовец
4 Отговор
Сврете си два три вида боб на веднъж и после пробвайте дали се е сварил

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +13

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
7 Отговор
Баба го прави в гърне с една чушка и накрая като се свъри му слага малко ермиева чорба. След това се яде с тънко нарязана сланина или сушен свински бут(прошуто) и някоя люта чушка или чесън.

Оценка:
-0 +16

ПКП
8 Отговор

До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Абе ти и мен обичаш.Кога ще ме водиш на почивка, ама да не е в сливенския, че от "Карандила" ми става лошо. :-) И побързай, да не ме грабне друг, че не изпускам авантакиса. :-)

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +4

Съсетката
9 Отговор
Цел ден варя боб и все остава, суров, чудя се как мъжо ми не е навратил. тенжерата върху главата ми..!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +4

Stéphanie 🎲
10 Отговор

До коментар #1 от "Фасулски новини":


Слага се малко сода бикарбонат връхче на к.лъжичка или две щипки ,малко към самият край и няма газове шеф готвач ми издаде тайната пробвай и ще видиш .В края когато е се е сгъстил е готов сол ,кубче маги се слага запръжката с зелен пипер ,лук ,домати по желание и морков докато се вари боба .Кой като го обича по манастирски е най хубав а ако имаш камина зимно време в гювеч става много вкусен и на финал свински пушен бекон .

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +10

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Stéphanie 🎲
12 Отговор

До коментар #9 от "Съсетката":


Сигурно си сложила сол в началото и аз бях така първият път когато го правих .Солта я слагаш на самият край то се вижда боба се е сгъстил и е мек ,малко сода за да няма газове после олио и всичко което е по ваше желание .Дано съм ви била полезна

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +6

Zrock
13 Отговор
Освен казаното; Важно е температурата да се повишава много бавно, боба обича кореноплодни зеленчуци-магданоз (корен)морков ,целина,пащърнак. И освен джоджен носи риган и чубрица. И накрая задръжка с червен пипер в масло. Ще взема да си сготвя утре.

Оценка:
-0 +8

Много сте куртурна госпожице
14 Отговор

До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":


Но това е съсъсетката, кажете на нея, че любето и е още по зло от мъжа и...!

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +2

Чук
15 Отговор
А ето и моите правила (проверени на практика) !!!
- Не сменяйте водата след като кипне - газовете, които получавате НЕ СА от нея ... но част от вкуса на боба ще отиде в канализацията.
- След като поомекне, изкарайте една част от зърната и ги смачкайте с вилица, след което ги връщате обратно в тенджерата - така НАИСТИНА бобът става по-вкусен.
- Дори и да сте сложили прясна червена чушка, сложете и половин СУШЕНА червена чушка -тя дава неповторим аромат.
- Щипка чубрица и джоджен прави бобът не само по вкусен, но и уникален "български".
... и лично аз го предпочитам леко недоварен, а не разкашкан.
... Рабира се, след това може да го запържите в тиган ... но това е отделна тема.
... А това "Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!" ... е желание да бъдеш "оригинален" - нищо повече !

Оценка:
-0 +11

Ази
16 Отговор
В България сме 7 мил. но имаме 8 мил рецепти за проготвяне на бопппп...
Аз го правя в тенджера под налягане. Няма нужда от накисване и почти не се пърди. Само малко за цвят:)

Оценка:
-0 +6

Stéphanie 🎲
17 Отговор

До коментар #14 от "Много сте куртурна госпожице":


Нормално когато готвиш нещо да не се получи, особено при младо семейство.Не сме родени готвачи,похвално е че мъжа е добро момче не се е развикал или испаднал в истерия както повечето български момчета тероризират жените си да готвят както майка му и такива живот*и има.Или повечето български свекърви да се бъркат и дават тон на младото семейство е това са поне 50% проблем във България за развод.

Оценка:
-2 +2

hmhmhm
18 Отговор
Голяма дисертация - седни си - Доцент!

Оценка:
-3 +0

hmhmhm
19 Отговор

До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":


Ако и готвенето ти е като правописа - яко си загазила ( за боба не знам)!

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +4

Stéphanie 🎲
20 Отговор

До коментар #19 от "hmhmhm":


Тролчо намери в твоето село или град най високата зграда сграда.Качи се на покрива и с полет като птица с чупка надолу 😂😉

Оценка:
-7 +1

Стоянов
21 Отговор
В къщи аз готвя боба, защото съм му майстор с изпитана рецепта от дядо и баба (Бог да ги прости!), но говорим за запържен боб.

Споделям някои тънкости:

1.Освен водата, в която кисне, се изхвърля и първата вода, в която завира! - тоест това означава, че като почнете да го варите не пълните тенджерата догоре, а само колкото да покрие боба. И както заври - изливате и тая вода

2. Ако искате бобът да стане с гъст и плътен сос - трябва хубаво да се разври, за да може зърната да се разпукат и да си образува собствен сос. Тоест това означава, че ще трябва да се вари по-дълго.

За запържването на боба:

3. В отделна тенджера запържвам лук - или една много голяма глава, или две по-малки глави.

Тук има много важна тънкост, от която зависи дали бобът ще се "услади" и ще стане много вкусен - необходимо е лукът да се запържи до кафеникаво, но без да загори! (Защото тогава става сладък)

4. След това към него прибавям няколко лъжици белени домати от консерва-около 1/3 от буркана (може и пресни домати, настъргани - но тогава става по-бавно). Напоследък слагам един доматен сос с босилек - от Билата го купувам, струва 2 и нещо - става още по-добре с него.

И тук е втората важна тънкост - хубаво да се запържат доматите, така че да им се премахне киселинността - аз ги усещам по миризмата. Като добиете опит - ще се научите да разпознавате, кога са добре запържени.

След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо сла

Оценка:
-1 +12

Стоянов
22 Отговор
Довършвам, че не се събра коментара ми.


След това към тази тенжера започвам да добавям вече сварения и овкусен боб като първо слагам три черпака, разбърквам хубаво и го оставям да заври. После добавям 4 черпака - пак оставянм да заври. И така като увеличавам с по един черпак, докато сложа всичкия боб.

Оставям го да поври около 5 минути и после го изключвам, като отвреме навреме разбърквам, за да не загори.

Това е. Да ви е сладко!

п.с. Червен пипер слагам в средата на готвенето, докато вяря боба.

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +13

23
Този коментар е премахнат от модератор.
един от многото
24 Отговор
Най голямата тънкост трябва да се приложи накрая , както при лещата по касапски.

Оценка:
-1 +4

неразбрах
25 Отговор

До коментар #22 от "Стоянов":


само кога слагаш мръвката??? Иначе да ти ... и боба... Не твоя! По принцип постен боб и фригидна жена..може,ама не е хубаво...

Коментиран от #27


Оценка:
-4 +2

Пулицър
26 Отговор
Толкова коментари за манджа е нямало. Авторката как усети нерва на деня само...

Оценка:
-0 +3

Стоянов
27 Отговор

До коментар #25 от "неразбрах":


Повярвай, бобът става по-вкусен и от пържола!)))

Мога да хапна с него кюфтета или кебачета, но ги купуваме готови.


п.с. Доматения сос не е с босилек, а с магданоз!

Оценка:
-0 +9

Гошо
28 Отговор
Добрия боб се чува надалеч!

Оценка:
-1 +7

Стоянов
29 Отговор
Да допълня нещо относно статията - изглежда ми като просто преписана отнякъде, защото в нея има нелогични неща:

1. За тая система - "Три" - ако зърната са само меки, няма да има никаква гъстота и ще е като мътна водичка. Както казах трябва хубаво да се разпукат, за да се отдели вътрешното от обвивката, и да може бобът да си пусне сос.

2. Няма никаква логика бобът да не се бърка по време на готвене - напротив, при добавяне на всяка подправка се разбърква хубаво!

3. Ако посолите боба след края на топлинната обработка, зърната няма да поемат добре солта и ще останат безсолни и безвкусни. Затова бобът се соли около 20 мин преди да приключите с варенето.

4. Да се варти боб в отворена тенджера - за пръв път чувам, но няма логика, защото като е затворен капака, ястието се задушава и омеква.

Оценка:
-0 +12

комбайнер
30 Отговор
Подкрепям рецептата на Стоянов! Благодаря!

Оценка:
-0 +7

баба Айше
31 Отговор
Венчето един боб не е сготвила, пък дава рецепти?

Оценка:
-1 +3

цоко
32 Отговор
Абе , моме , тая работа с боба , не е като оная дето я коментираш в стил Кобилкина !!! Нещо си чула и разбрала , другото са те лугали "отворковци " ! Аз , моме , ще ти кажа рецептата за фасул по хайдушки на родопоски диалект , защото тя/рецептата/ е от Родопа планина !
..." Турваме в гърнено фасуля и сипваме вода . Вариме докат кипне водана . Форляме порвана вода и сипваме нова . Пак варим ! Форляме и вторана вода ..... да кипне и чтвортане вода , форляме и водана и фасулят и седаме да яде ЧЕВЕРМЕНО , оти веке е станало готово !!! "...

Оценка:
-0 +7

йокин
33 Отговор
Моят син,учи,за готвач,сам си готви.Направиш ли му за бележка,вика каквото си сготвиш,това ядеш.

Оценка:
-0 +4

МАЛКА
34 Отговор
Не и се сърдете,тя е капацитет,по секса,не по боба.Там й е силата.

Оценка:
-0 +4

Толкова писане
35 Отговор
за едни л. йна... Ужас. А и кой има време да се занимава 24 часа с готвенето на един боб. В магазина е готов, прекрасно сварен и е евтин (в буркан). Аз лично предпочитам ЗАМРАЗЕН ГРАХ - под топлата вода, в гевгир, без варене, за 3 мин., максимално естествено и нямаш газове. Може люти чушки, подправки, но без мазньочи (меса и т. н.). Казвам за себе си, другото е въпрос на вкус и личен избор. И не забравяйте:ЖИВОТА НЕ Е САМО ХРАНА И ДА УГАЖДАМЕ НА СТОМАСИТЕ СИ.

Оценка:
-8 +2

чушки
36 Отговор
Тънкости при готвенето на Зоб.

Оценка:
-0 +0

бай ганьо
37 Отговор
Аз готвя боба в тенджера под налягане, става вкусен и се готви по бързо.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП коментира оставката на Нено Димов
Борисов сменя гумите на автомобил, който не работи"

Още бисери
ТОП 5