Защо трябва да накисваме ядките преди консумация?

5 Декември, 2024 16:31 2 420 8

  • ядки-
  • накисване-
  • вода-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Как правилно да накиснем ядките във вода преди консумация

Защо трябва да накисваме ядките преди консумация? - 1
Снимки: Shutterstock

Ядките са ценен източник на протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали, което ги прави незаменима част от балансираното хранене. Въпреки това, консумацията им в суров вид може да не е толкова полезна, колкото изглежда. Специалистите съветват ядките да бъдат накиснати преди употреба. В тази статия ще разгледаме причините и ползите от тази практика.

1. Премахване на вредните съставки

Ядките съдържат вредни съставки, като фитати, които се свързват с минерали като калций, желязо и цинк в организма и възпрепятстват тяхното усвояване. Фитатите са защитна обвивка на семената, която предотвратява покълването, докато условията не станат подходящи. За човешкия организъм обаче тези съединения могат да затруднят абсорбирането на жизненоважни хранителни вещества.

Накисването активира ензими, които разграждат фитатите, като така подобряват усвояването на минералите. Изследвания показват, че този процес значително намалява нивата на фитати, увеличавайки хранителната стойност и смилаемостта на ядките.

2. Подобряване на храносмилането

Суровите ядки често са трудни за храносмилане поради високото съдържание на фибри и мазнини. Накисването подпомага процеса на разграждане, тъй като водата активира ензими, които започват разграждането на белтъците и въглехидратите. Това прави ядките по-лесно смилаеми и намалява натоварването върху стомаха.

Хора с чувствителност към сурови ядки често откриват, че накисването значително облекчава храносмилането. Освен това, процесът подобрява вкусовите качества на ядките и улеснява абсорбцията на хранителни вещества.

3. Подобряване на вкуса и текстурата

Накисването омекотява текстурата на ядките, правейки ги по-сочни и нежни. Това е особено забележимо при ядки като бадеми и кашу. Процесът намалява горчивия вкус на някои ядки, което значително подобрява вкусовите им качества. Това ги прави подходящи както за директна консумация, така и за приготвяне на разнообразни ястия.

4. По-широко приложение в кулинарията

Накиснатите ядки могат да бъдат използвани в множество рецепти. Например, кашуто, след накисване, става идеална основа за кремове, сосове и десерти. Меката им текстура позволява лесното им смесване до гладка консистенция, което ги прави предпочитани в кулинарията.

Защо трябва да накисваме ядките преди консумация?

Как да накиснем ядките?

Накисването на ядки е лесен и бърз процес, който включва следните стъпки:

  • Изберете ядките: Бадеми, орехи, кашу, лешници или други ядки по ваш избор.
  • Почистете ги: Изплакнете ядките под студена вода, за да отстраните прах и замърсявания.
  • Накиснете: Поставете ядките в купа и ги залейте с вода. Оставете ги да престоят между 4 и 12 часа в зависимост от вида ядки. Например, бадемите се накисват за една нощ, докато кашуто изисква само 2–4 часа.
  • Изплакнете: След накисването излейте водата и отново изплакнете ядките под студена вода.
  • Готови за употреба: Сега ядките са готови за консумация или за използване в различни рецепти.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 но нейм

    12 5 Отговор
    Това го е измислил някой без фиксатор за чене или с два горни и един долен зъб... ми що не си ги кипва... ИЛИ ДА ГИ СМИЛА В КАФЕМЕЛАЧКАТА И ДА ГИ КУСКА С ЛЪЖИЦА....

    Коментиран от #2

  • 2 Келог

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "но нейм":

    Защото смилането в мелачка по никакъв начин не намалява фитатите, а варенето съвсем малко.

    Коментиран от #3

  • 3 5 лева

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Келог":

    Какви филати? Няма такова нещо - рупайте ги цели смело.
  • 4 Доктора

    10 3 Отговор
    По-добре е да се изпекат. Фитатите изчезват, микроелементите и витамините се усвояват много по-лесно, а и ядките са много по-вкусни печени и леко осолени. Накисването за повече от 2 часа води до развитието на вредни, да не кажа опасни бактерии, особено през лятото. Накисването за 12 часа може да доведе до опасно количество болестотворни бактерии, като ешерихия коли например.
  • 5 Факт

    10 1 Отговор
    Рупах бг лешници от Балкана и бях здрав като бик. Сега рупам шлака от Запада и съм развалина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факт

    4 2 Отговор
    Добавете сол!
  • 8 Ко речи?

    4 0 Отговор
    Аз ги накисвам с уиски, след като съм ги сдъвкал и глътнал.