Last news in Fakti

8 Декември, 2020 18:04 3 195 15

Мощна геомагнитна буря ни връхлита в сряда и четвъртък

  • геомагнитна буря-
  • мощна геомагнитна буря-
  • връхлита-
  • слънчево изригване

Това е най-силната подобна буря от три години насам

Мощна геомагнитна буря ни връхлита в сряда и четвъртък - 1
Снимка: shutterstock

В нощта срещу четвъртък Земята ще бъде връхлетяна от мощна геомагнитна буря, предизвикана от изхвърлянето на коронарна материя от Слънцето, което се състоя в понеделник, предаде ТАСС. Това е първата подобна буря от три години насам.

Агенцията цитира съобщение на Лабораторията по рентгенова астрономия към Руската академия на науките.

Първите облаци със слънчева плазма се очакват още утре сутринта, на 9 декември, окото 0:2-0:3 часа българско време. А основното изригване ще достигне до орбитата на нашата планета около 21-23 часа българско време на същия ден. Цялата наша планета ще се зареди със слънчево вещество приблизително в период не по-голям от едно денонощие до средата на 10 декември, се казва в съобщението.

Както отбелязват учените, тази геомагнитна буря ще бъде предизвикана от сравнително слабо слънчево изригване от клас C7.4, което беше регистрирано вчера. Това събитие стана третата проява на активност на светилото за последните няколко седмици. Данните свидетелстват, че звездата постепенно се "събужда" след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 година.

Новото изригване на Слънцето стана в същия регион, в който по-рано възникна най-мощното събитие за годината, регистрирано в края на месец ноември. Слънчевият участък по това време не беше насочен към Земята и изхвърлената плазма премина покрай нашата планета, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    3 0 Отговор
    При миналата "магнитна буря" ме хвана Ковидът, така че поне ви предупреждават да си занете, че ще се мре пак с новата магнитна буря.
  • 2 ЕС Натовец

    4 2 Отговор
    Магнитните бури и ретроградните Меркурии са по моята част. Мешам бидоните и небедо почервенява, а ганчовците почват да кихат.
  • 3 Геобуря

    3 1 Отговор
    Геноцидират ни и ни пробутват после тия рисунки за утеха.
  • 4 Дельо Хайдутин

    7 2 Отговор
    Яжте , пийте и си носете новите дрехи до четвъртък.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Индже Войвода

    1 0 Отговор
    Данните показват, че слънце има в знамето на Северна Македония и ако през септември 2017 геомагнитната буря се е разминала, 3 години по-късно се очаква да е мощна

    Коментиран от #8

  • 7 Синоптичка

    1 1 Отговор
    По "времето у нас" що нищо не казаха?
  • 8 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Индже Войвода":

    Друго няма какво да сложат на знаметп
  • 9 Страстите на Парашка

    2 0 Отговор
    Ше се успокоят ли от това и на съсетките, едва ли..!?
  • 10 ЪРП

    1 0 Отговор
    ДА, ИМАЛО Е СЛЪНЧЕВО ИЗРИГВАНЕ НО ТО Е ОТ НИСЪК КЛАС !!...НИТО Е ОТ СРЕДЕН КЛАС "М", НИТО Е "МОЩНО" ОТ КЛАС "X"!!!
    МОЩНА Е ЕДИНСТВЕНО ГЛУПОСТТА НА АфффТОРКАТА НА ТОВА ЗАГЛАВИЕ!!!!!!!!

    Утре следобяд /09.12.2020/ до Земята ще достигне облак слънчева коронална маса (CME), който беше изхвърлен от Слънцето вчера привечер след C7-изригване в активната област 2790. Във връзка с това геомагнитната обстановка утре и на 10 декември ше се активизира, включително до ниво на слаба планетарна геомагнитна буря (Kp=5; G1)

    По данни на "Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг - Стара Загора"
    СЛЕДЕТЕ ДАННИТЕ НА ТОЗИ ЦЕНТЪР ,А НЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ПСЕДВО ЖУРНАЛЯ С БОМБАСТИЧНИ ЗАГЛАВИЯ!!!
  • 11 ЪРП

    1 0 Отговор
    Слънчевите изригвания се разпределят в класове A,B,C,M и Х в зависимост от максималната мощност на тяхния поток в ренгеновата област между 1 и 8 ангстрьома в околностите на Земята в единици W/m^2. Всеки един от тези класове е 10 пъти по-мощен от предходния, като клас Х има максимална мощност не-по-малка от 10^-4 W/m^2. Вътре във всеки клас мощностите са разпределени в линейна скала от 1 до 9.

    Публикувано във факти.бг: По данни на "Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг - Стара Загора"
  • 12 ЪРП

    1 0 Отговор
    Изключение прави класът Х. При него няма максимален лимит, а всяко следващо подниво е два пъти по-мощно от предходното, т.е. X2 е два пъти по-мощен от Х1, Х3 от Х1- 4 пъти и т.н. От друга страна Х1 е 4 пъти по-мощен от М5, който е 2.5 пъти по-мощен от М2 и т.н.
    Тази класификация е възприета на базата на рентгеновите наблюдения на спътниците от серията GOES и обикновено най-често се използва тя!

    По данни на "Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг - Стара Загора"
  • 13 ЪРП

    1 0 Отговор
    Поради факта, че изригванията от класовете А и В са твърде слаби по мощност и не са свързани с някакви геофизични ефекти, то обикновено като "същински" изригвания се разглеждат класовете С, М и Х.

    По данни на "Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг - Стара Загора"
  • 14 ЪРП

    1 0 Отговор
    СЛЪНЧЕВО ИЗРИГВАНЕ

    Слънчевото изригване е мощна експлозия в атмосферата на Слънцето, чийто енергиен еквивалент достига до десетки милиони водородни бомби. Те протичат в слънчевата корона и хромосфера, при което плазмата се нагрява до милиони градуси, а тежките йони, електроните и протоните се ускоряват до скорости, близки до тази на светлината. При тях се генерира излъчване в целия електромагнитен спектър- от най-дългите радиовълни до най-късите гама-лъчи. Повечето изригвания протичат в районте на петната, където интензивните магнитни полета се простират от фотосферата до короната.. Акумулирането на енергията в активните области на изриигванията може да протича в продължение на часове и дори дни, въпреки че при повечето изригвания тази енергия се освобождава в течение само на минути.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.