Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 19:23 1 617 6

Аптеките готови за гладна стачка

  • аптеки-
  • гладна стачка-
  • аптеки

Големите вериги аптеки са в готовност за безсрочна гладна стачка, предаде bTV. Причината е новият договор, който трябва да подпишат със Здравната каса. Под него не са поставени подписите от страна на касата и на фармацевтичния съюз. Такъв договор се подписва за всяка година, той урежда взаимоотношенията между каса и аптека.

За 2013 г. се предвижда въвеждането на стандарт, според който един магистър-фармацевт трябва да отделя средно 8 минути за обслужване на рецепта. Оборотните аптеки са категорично против това.

Стандартът за обслужване в аптеките предвижда за период от 15 дни един магистър-фармацевт, назначен на 8-часов работен ден, да обслужва не повече от 660 рецепти. Ако едновременно е и собственик на аптеката и работи по 12 часа, ограничението е 990 рецепти. Предвидено е в населените места, в които има само една аптека, работеща със здравна каса, лимитът да е по-висок.

От фармацевтичния съюз мотивират нуждата от този стандарт с официална статистика, която показва, че една аптека с един магистър-фармацевт за първите 15 дни на септември са отчетени малко над 4100 рецепти, които касата е заплатила. Т.е. на всеки 52 секунди фармацевтът е обслужвал нова рецепта.

„Излиза, че пациентите не получават никаква фармацевтична консултация", коментира Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз. Оттам обясняват, че въвеждането на лимит ще засегне не повече от 100 аптеки от общо 2100, които работят с касата. От Асоциацията на собствениците на аптеки обаче твърдят, че лимитът цели преразпределение на пациентите.

От асоциацията подготвят сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. И предупреждават, че ще се извият опашки от пациенти, и че някои от тях дори ще бъдат връщани, заради достигнат лимит.

Ако лимитът бъде въведен, от Асоциацията на собствениците на аптеки заплашват, че няма да подпишат договор със здравната каса, съответно няма да отпускат лекарства по каса. Става дума за около 300 аптеки.

Варненският бизнесмен Веселин Марешки, собственик на верига аптеки, пък обяви, че ще изкара хората си на безсрочна гладна стачка пред сградата на касата. Той увери, че ще събере повече хора, от тези в последния митинг на БСП.

Очаква се договорът между касата и фармацевтичния съюз да бъде подписан до краа на утрешния ден. Но предвид назряващото напрежение не е изключено да има изненади в последния момент.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фармацевт1

    1 0 Отговор
    Много ми е интересно и се НАДЯВАМ някой от АДМИНИТЕ на сайта да се заинтригуват и да намерят в ЗЛПХМ (закон за лекарствата в ХУМАННАТА медицина ) и да прочетат частта от него в която пише ..... , че едно лице(фармацевт или не) може да притежава до 4(четири) аптеки , ако за управител на тези аптеки назначи магистър фармацевт . И защо никой не си задава въпроса как когато има ограничение от 4 аптеки на едно лице някой ще има "204" ????? Закона забранява също и да се обединява собствеността и лицата собственици на Аптеки и Складове на едро за лекарства (за да не се допускат злоупотреби , било то с упойващи лекарства или данъчни измами, нелоялна конкуренция , нелегален износ, ,,,,......) а пък някои хора даже се хвалят с тези факти по телевизия радио всички медии как освен "204" аптеки си имали и склад собствен с лекарства.
    НЯКОЙ ИМА ЛИ СМЕЛОСТ ДА ПИТА ТОВА ?!?!?
  • 2 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Само сега да не кажат ,че са загрижени за пациентите тези от правителството.Горко им на аптекарите.Хората се трудят да изкарат насъщния а онези и на това им завидяха.
  • 3 Фармацевт

    0 0 Отговор
    Този закон е против Марешки в аптеките оператори попълват и набират лекарствата а магистъра само ги дава на пациентите и това нещо е на конвеир без да се консултира пациента за приема на лекарствата за 20 мин. минават сигурно 15-20 човека.
  • 4 бай иван

    0 0 Отговор
    аптеките на марешки са една огромна перачница на пари а самият той е една пионка.......стане ли неудобен ще му теглят куршума ....повярвайте ми
  • 5 perry

    0 0 Отговор
    Много се извинявам но разликата между цените на лекарства по здравната каса между нароилите се аптечки и по-големи ( не непременно но Марешки) е в левове и то доста. Знам го от собствен опит.
  • 6 izumena

    0 0 Отговор
    Трябва и на лекарите да сложат по 30 минути преглед на пациент. Възрастните масово се оплакват като дойдат в аптеката, че лекаря изписва рецепта по здравна каса и изобщо не ги преглежда, а какво да говорим да им обяснява кое лекарство се пие сутрин и кое вечер. Тая здравна каса си прави майтап с фармацевтите, ами що не се помайтапи и с лекарите и със зъболекарите. Няма такива забрани в цял свят!!!