4 Януари, 2021 07:42 6 953 10

Януарските празници продължават, вижте кой има имен ден днес

  • празници-
  • имен ден-
  • тихомир-
  • събор-
  • апостоли

Църквата отбелязва днес Събор на 70-те апостоли

Януарските празници продължават, вижте кой има имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Църквата отбелязва днес Събор на 70-те апостоли. Имен ден празнуват всички, които са кръстени Тихомир и Тихомира.

Името е славянско и означава "тих и смирен живот".

Освен дванадесетте апостоли Христос имал и други - седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа. Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване.

На 4 януари църквата почита и преподобни Онуфрий Габровски, родом от Габрово. Като юноша той бил наказан от баща си за буйство и, ядосан, заявил, че ще се потурчи. Разкаял се за това, отишъл в Света гора и Хилендарския манастир. Приел монашество с име Манасий, подвизавал се строго. Отишъл на остров Хиос и пред съда с отвращение отрекъл мохамеданството и за Христовата вяра бил обезглавен в 1818 година на 32-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изаура

    6 15 Отговор
    Сигурно е имал всички основания да е ядосан на родителите си, щом са го кръстили Онуфрий.
  • 2 9 00c 90c0c

    2 9 Отговор
    Ама, къде са казанлъшкия, козлодуйския и мечо, че ми липсват?!
  • 3 Честит имен ден!

    1 8 Отговор
    На, зета... повече бабки му пожелавам, но качествени... има ги...!
  • 4 Help Credisimmo

    3 2 Отговор
    Честит имен ден на Тихомир Шумов ,автор на статии във "Факти"
  • 5 Иванов

    10 2 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече имениците с днешния прекрасен православен празник!

    Днес освен Събор на седемдесетте апостоли, и Св.преподобномъченик Онуфрий Габровски, се честват още и преподобни Теоктист игумен, Св.преподобномъченик Зосима и Св.мъченик Атанасий.


    Пoжeлaвaм нa вcички прaвocлaвни хриcтияни:
    Бъдете живи и здрaви, и нека винaги дa съхраняваме чиста святата си Православна вяра и твърдо да я пазим, отстояваме, утвърждаваме и изповядваме като днec чecтвaните Светии и като вcички Cвeтии!

    Нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя православен път към Гocпoдa!
  • 6 Камен

    9 2 Отговор
    Здравейте! Живи и здрави, и за много години: на всички хора, пишещи тук!

    А за тези, които сте далече от Бога, (или сте заблудени и/или сте еретици) - ви пожелавам още и: да се вразумите, да се покаете и да приемете Св.Тайнство Кръщение в Православната църква!

    И след това (това се отнася и за всички нас) да заживеете Богоугодно, като спазвате Божиите заповеди, водите православен църковен и духовен живот, борите се смело и твърдо със страстите и немощите си - като се стремите и на думи и на дела към добродетелите, и по Божията милост, благост и човеколюбие - всички православни християни да спасим душите си и да бъдем вечно с Господа в Небесното Царство!

    Пoжeлaвaм и чecтит прaзник нa вcички православни християни и честитя имения ден на всички именици!

    И нека вземем светъл пример от тях и да се стремим винаги към Бога!

    -към авторката на статията: Статията ви, макар и много кратка, е добра и точна (по същество)! Браво! Бог да ви благослови! И да пишете все по-добри православни статии!
    (Единствено само не съм убеден, че Тихомир има точен имен ден, но затова след малко)


    п.с. Относно имените дни ще споделя нещо с вас:
    Аз съм правил подробно проучване на този въпрос и дори мислех да пиша статия за това. (Даже добре, че се подсетих и може в следващите 2-3 дни да го направя) Затова ще споделя с вас до какви изводи съм стигнал в следващите 1-2 коментара:
  • 7 Камен

    9 2 Отговор
    Имен ден се нарича деня, в който се чества и празнува паметта на едноиимения ни Светец, в чест на когото сме кръстени.

    В Русия този ден се нарича и още "День Ангела" - което символизира това, че при православното тайнство Кръщение всеки новопокръстен човек получава като дар от Бога, свой Ангел пазител(хранител).

    Този Ангел е винаги неотлъчно до нас, православните християни (до края на земния ни живот), като ни пази от всякакви нещастия, вражески(дяволски) нападения, беди и злини. - (Разбира се, доколкото му позволява и както му повелява Господ - това е много сложна и дълга тема, затова сега няма да я разглеждам)

    Така, продължавам по въпроса за именния ден.

    Значи при имената, които съвпадат точно с името на даден Светец - всичко е просто(несложно) и ясно - те празнуват, когато се чества и празнува паметта на именния им Светец.
    Примери:
    -Йоан - празнува, когато се чества паметта на Св.Йоан Рилски - 19 октомври
    -Петър - празнува, когато се чества паметта на Св.апостол Петър - 29 юни
    -Николай - празнува, когато се чества паметта на Св.Николай Мирликийски чудотворец - 6 декември
    Татяна - празнува, когато се чества паметта на Св.мъченица Татяна - 12 януари
    Елена - празнува, когато се чества паметта на Светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена
    София, Вяра, Надежда, Любов - празнуват на 17 септември, когато че чества паметта на Св.мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София

    Коментиран от #8

  • 8 Камен

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Камен":

    Една корекция за името Йоан(Иоан) - празнува, когато се чества паметта на Св.Йоан Предчтеча и Кръстител Господен - 7 януари

    (Смятах да го включа при втория случай който ще разгледам след малко - когато имаме повече от един Светец с даденото име)
  • 9 Камен

    8 2 Отговор
    При втория случай имаме ситуация, при която сме кръстени с име, което носят двама и/или повече православни Светци.

    В този случай обикновено има един ден, който се счита, така да се каже, за официалния и утвърдения имен ден.

    При нас в България - обикновено се следва и спазва тази практика и традиция.
    Разбира се това не е задължително, и човек може да избере да си чества именния ден и когато се празнува другия, примерно по-близък до сърцето му Светец.
    Особено в случая, когато е роден на датата(или близо до нея), на която се чества другия Светец.

    Давам пример с името Йоан(Иоан): да кажем, че детето се ражда на 20 октомври - само ден след честването на Св.Йоан Рилски - и родителите му решават да го кръстят Иоан - в чест на нашия много почитан Светец - Иоан Рилски. И в този случай човекът може да реши да празнува именния си ден на 19 октомври - в чест на Светеца на който е кръстен.


    Третият случай е, когато името е производно и почти същото по звучвене като името на. Тогава също се приема, че името съответства и човекът има имен ден в деня на дадения Светец.
    Например: Иоан - Йоан, Иван; Теодор - Тодор, Мария - Марияна, Мариана, Марийка.
  • 10 Камен

    9 2 Отговор
    Към този трети случай може да отнесем и случая, когато имената имат общ корен. Горния пример с Мария е такъв, и още: Кирил - Киро, Кирчо; Татяна - Таня, Танка: Борис - Борислав; Христо - Христомир, Христофор, Христина;

    Четвъртия случай е, когато името смислово означава едно и също с името на Светеца. Пример: Теодор - Божидар (Теодор на гръцки означава Божи дар); В моя случай: Петър - Камен (името Петър означава камък, скала, канара)

    -----------

    Горе - долу това са случаите, в които човек има точен имен ден.

    В останалите случаи той няма точен и определен имен ден!

    В такъв случай човек може да празнува имен ден в неделята на всички Светии, която е подвижна и е в седмицата след Петдесетница, или в неделята на всички български Светии - която е една седмица по-късно.

    Това е от мен, надявам се, че съм бил полезен!

    И нека Бог ни пази, помага, подкрепя и закриля!