Last news in Fakti

4 Януари, 2021 09:44 4 550 11

6 храни, които да избягвате преди 10 ч. сутринта

  • храни-
  • диета-
  • закуска-
  • избягвате

Когато се говори за закуската, специалистите по хранене все още имат противоречиви теории

6 храни, които да избягвате преди 10 ч. сутринта - 1
Снимкa: Shutterstock

Всяка година около Коледа и Нова година става особено актуална темата как да се освободим от натрупаните бързо килограми заради празничните трапези. И тази година не е изключение, защото много хора навярно са се отдали на прекомерно хапване през последните дни и дори седмици. Но тук не става дума за строги диети и лишения веднага след обилното хранене, а най-вече за тези храни, които е добре да избягваме сутрин преди 10 ч., за да се чувстваме добре и неусетно да възвърнем добрата си форма, пише dir.bg.

Когато се говори за закуската, специалистите по хранене все още имат противоречиви теории. Едни настояват, че тя е най-важното хранене за деня, други са на мнение, че до 10 и дори до 12 ч. на обяд не е добре да консумираме каквото и да е, защото през този период организмът ни се изчиства и има нужда да почива от всякаква храна.

На която и теория да сте привърженици, няма да сгрешите, ако не хапвате тези 6 неща преди 10 сутринта.

Тост с краве масло

Много хора считат, че на закуска не бива да се ядат никакви мазнини. А въпросът е по-скоро да се намерят най-подходящите мазнини за това време на деня. В този ред на мисли е по-добре да хапнете филия с фъстъчено масло за закуска, отколкото филия с краве масло. Фъстъченото масло ще ви засити за по-дълго време, тъй като стимулира производството на хормона за регулиране на глада.

6 храни, които да избягвате преди 10 ч. сутринта
Снимкa: Shutterstock

Зърнена закуска с прясно мляко

Тази закуска е класика, но не в добрия смисъл. Повечето зърнени храни са с високо съдържание на захар, която после води до натрупването на подкожни мазнини. За по-добри резултати заменете зърнената закуска с овесена каша.

Палачинки и гофрети

Много за вкусни - няма спор за това. Но те са източник на лоши въглехидрати, които ще ви накарат да се чувствате още по-гладни през останалата част от деня. Заменете ги с пълнозърнест хляб.

6 храни, които да избягвате преди 10 ч. сутринта
Снимкa: Shutterstock

Нискомаслено кисело мляко

Много пъти става дума за нискомасленото кисело мляко и колко е добре да се консумира за закуска. Всъщност никак не е добре, защото то съдържа подобрители на вкуса и по-малко протеини. Ако ще закусвате с кисело мляко, нека то не е нискомаслено.

Натурален сок

Сокът, който наричаме натурален, а купуваме в кутия от магазина, не е най-добрият избор за закуска. Той също съдържа много добавена захар и подобрители на вкуса. Ако искаме плодова закуска, по-добре е да заложим на пресни портокали, мандарини, други плодове, които ще подготвят храносмилателната ни система за другите хранения през деня.

6 храни, които да избягвате преди 10 ч. сутринта
Снимкa: Shutterstock

Някои видове плодове

Хубаво казахме, че е добре да консумираме пресни плодове на закуска, но не и такива, които са ферментиращи и богати на олигозахариди, като ябълки, круши, праскови. И не че те трябва да бъдат избягвани по принцип, просто е хубаво да се хапват по-късно през деня, когато храносмилателната ни система вече е станала по-активна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    29 1 Отговор
    Аз затова закусвам с две бири!
  • 2 Си ган

    16 3 Отговор
    Венелинче, пиши за секса и храните остави на друг!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спартанска диета

    5 1 Отговор
    Пих 15мл L-Carnitine и сега се храня със собствените мазнинки.

    Коментиран от #6

  • 5 Си ган

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Чиба":

    Добро утро, за пръв път ли влизаш тук?

    Венелина е изявен секс терапевт в този сайт, след всяка нейна статия хората си изливат душата и им олеква до следващата такава в 00:30.
  • 6 офф

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Спартанска диета":

    Друго кво пиеш?

    Коментиран от #10

  • 7 Абсолютишен

    5 1 Отговор
    Вярна статия...!
  • 8 Закуска на тревата

    2 0 Отговор
    Шкембе чорба и бира, ставаш змей!
  • 9 Не замърсявайте

    1 1 Отговор
    Една от любимите ми картини....!
  • 10 Цветеслава Гълъбова

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "офф":

    Аз се грижа за менюто му.
  • 11 Лора

    1 1 Отговор
    Аз закусвам с бита сметана от лилав флакон !