ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Кокосов чийзкейк

Със заливка от солен карамел

Публикувана: 6 Януари, 2021 10:05
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2411
Рецепта на деня: Кокосов чийзкейк
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Необходими продукти:

40 г кокосови стърготини
100 г белени бадеми
30 г захар (2с.л.)
180 г бисквити – крекер, за торта
100 г разтопено масло

600 г крема сирене
3 с.л. захар

3 яйца
1 пакетче ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте

За соления карамел:

1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

Основа

Всички продукти, без маслото се смесват в блендер и се смилат.
Към получената пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен пръстен. Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори. Оставя се да изстива.

Плънка

Сиренето и яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето.
Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат. Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
Примесват се кокоса и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
Чийзкейкът се изсипва върху основата.
Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С и печенето продължава още 45-50 минути. Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. Това предпазва кейка от напукване.
Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.

Солен карамел

Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят. Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта. Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.
При сервиране кейкът се полива с карамела.
Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лора
1 Отговор
Това, е отново, моето изкушение...!

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Елин Топузаков
Наставникът на Левски коментира предстоящия мач на "сините" със Славия
Левски е много опасен отбор като е разярен."

Още бисери