Last news in Fakti

10 Януари, 2021 14:33 4 242 25

50 г. от смъртта на легендата Коко Шанел

  • мода-
  • легенда-
  • емблема-
  • коко шанел-
  • шанел

Измина половин век от кончината на една от най-влиятелните модни икони

50 г. от смъртта на легендата Коко Шанел - 1
Снимка: Shutterstock

Габриел "Коко" Шанел - легендарната дизайнерка, считана за една от най-влиятелните фигури в модата на 20-и век, умира внезапно в апартамента си в хотел "Риц" в Париж на днешна дата преди 50 години, предаде Франс прес.

Жената, чиито модни решения все още оформят това, което носим днес, напуска този свят в 21 часа на 10 януари 1971 г., напомня БТА.

Въпреки че е неделя, 87-годишната Коко Шанел работи над нова колекция, показана две седмици след смъртта ѝ.

Перфекционистка до самия си край, дизайнерката е видяна ден по-рано от служители в модната ѝ къща на улица "Камбон" да проверява и най-дребните детайли, да избира платове, да инспектира всяко копче.

Франс прес съобщава новината за смъртта ѝ посред нощ: "Мадмоазел Коко Шанел почина в неделя вечерта в Париж".

Създателката на малката черна рокля освобождава жените от тиранията на викторианските корсети, като за целта заимства либералността от мъжките гардероби.

И докато костюмите от туид, двуцветните обувки и чантите ѝ са синоним на френската елегантност, Коко Шанел има и друга, по-тъмна страна - мнозина във Франция я обвиняват в сътрудничество с нацистите по време на окупацията на страната през Втората световна война. Това обяснява защо едва миналата година в Париж е открита първата голяма изложба, посветена на творчеството ѝ.

Внезапната смърт на Коко Шанел шокира приятелите и служителите ѝ, тъй като в дните преди това нищо не предвещава настъпването ѝ.

На следващата сутрин служителите в модната ѝ къща си припомнят бързината, с която тя върши работата си през последните дни. "Сякаш е имала предчувствие и е искала да подготви всичко, преди да си отиде", казва един от тях.

Със стройния си силует, перлена огърлица, "вечната" сламена шапка и неизменната цигара, Коко Шанел е позната гледка в хотел "Риц", който нарича свой "дом" от 1937 г. Апартаментът ѝ на втория етаж, издържан основно в черно и бяло, гледа към площад "Вандом". Дизайнерката рядко приема посетители. Коко Шанел разпорежда никой да не бъде допускан в апартамента ѝ след нейната смърт. Само семейството - две племенници и племенник, получават правото да я почетат.

След смъртта на Шанел почит към нея отдават дори тези, към които дизайнерката не е скривала презрението си. Сред тях е Пако Рабан, когото Коко нарича "шлосера".

В сряда, 13 януари, няколко хиляди души се събират пред църквата "Света Мария Магдалена" в Париж за поклонението ѝ. Присъстват повечето големи имена на висшата мода, но не и често критикуваният от Коко Шанел - Пиер Карден.

Сред присъстващите са модни журналисти, клиенти, всички 250 служители на модната ѝ къща. Всички те отдават почит към Коко Шанел - сирачето от скромен произход, жената с множество нещастни любови, една от първите дами, дръзнала да скъси косата си, защото я "дразни", създателката на "парфюма на века" "Шанел Nо 5".

Гробът на Коко Шанел в Лозана, Швейцария, се превръща в място за поклонение на почитателите на модата.

Лейбълът на Шанел в крайна сметка е превърнат от Карл Лагерфелд в бизнес, оценен на 100 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знам я бе

    3 3 Отговор
    "Габриела, карамфил и шанела" от Жоржи Яба-даба-ду.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Искам само

    5 0 Отговор
    да попитам-на кого принадлежат думите-''Париж стана по-хубав, след като дойдоха войниците на Райха''

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Те това

    4 2 Отговор
    ... е висш пилотаж в модата( и рекламата на изолирбанд)...Шанел ряпа да яде .

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Те това е

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Те това":

    Мойта, квато е цигулява, с една ролка ше изкара седмицата...Айдее, фалираха бутиците... цената на изолирбанда в строителните магазини ''фръкна'' до небето. Абе в електротехниката няма вече ляб, ша ставам моделиер...ъхъ.
  • 6 Stéphanie 🎲

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Искам само":

    Коко на 57 години тя се влюбва в аташето на германското посолство, Ханс Гюнтер фон Динклаге, 13 години по-млад от нея. Без съмнение шпионин. Те живеят аферата си в престижния хотел, частично реквизиран от нацисткия режим за настаняване на Луфтвафе и неговия лидер маршал Гьоринг.

    Преди всичко това включва германските власти да възстановят собствеността върху парфюмите си, предадени преди войната на еврейските индустриалци. Но това е провал: братята Вертхаймер, бежанци в САЩ, провалят плана му.
    Уморена, Коко Шанел започва нов, още по-щур проект: да спре войната, опитвайки се да договори отделен мир между Германия и Великобритания през 1943 г. Абсурдна операция, наречена „Modelhut“ (шапка на Couture), която я отвежда два пъти до Берлин.При Освобождението Коко Шанел беше арестувана, но освободена няколко часа по-късно, след намесата на Чърчил.....😉

    Коментиран от #8

  • 7 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Искам само":

    Въпреки че нейното творение често се приписва на нея, Коко Шанел не е измислила черната рокля - но в ръцете й тя се е превърнала в истински символ на елегантност и изтънченост. Съществена част от съвременния ни гардероб, малката черна рокля е закрепена в ДНК на френската модна къща.Габриел Шанел. "Започваме сутрин с бежово и черно, обядваме с бежово и черно, отиваме на коктейл с бежово и черно. Облечени сме от сутрин до вечер.Има прекалено много да се напише за тази жена обожавам я 👍❤ Творенията на Габриел Шанел днес са вечна класика и стилът на къщата, разпознаваем сред хиляди.
  • 8 Да те питам

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    Можеш ли да ми кажеш, кой е най-прочутия французин, изключая дьо Гол ?...помисли си сериозно преди да отговориш.

    Коментиран от #10

  • 9 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Те това":

    Оле 😁уби ме приятел 🤪🙃🥴

    Коментиран от #12

  • 10 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да те питам":

    Наполеон Бонапарт 😉 въпрвки че е нарицателно име тук ама 😁😉....те той на великия

    Коментиран от #11

  • 11 Да те светна

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    Грешка...не случайно те помолих сериозно да си помислиш- Наполеон е корсиканец, Ален Делон-също. Ив Монтан-италианец, Силви Вартан-българка, Шарл Азнавур-арменец, Луи дьо Фюнес-испанец, Лино Вентура-италианец, Мария Кюри- полякиня. Май че се очертава като най-известен д-р Гилотен...а, какво ще кажеш? Усещаш ли намека...

    Коментиран от #13, #17, #25

  • 12 Те това е

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Що да съм те убил. Красота, икономия и функционалност. А моделите..сякаш Господ ги е ваял. Не може да си кривиш душата че са красавици. А да забелязваш че няма ръкопляскания. Нормално , мъй не плескали, потому что в руками к..ами держали...хахахаха...както е казал поета.

    Коментиран от #14

  • 13 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да те светна":

    Нещо не си добре с инфото мон ами Наполеон не е и от Корс 😉 Силви я познават благодарение на мъжа и бившият Джони Холидей 😉
    Има много велики няма да ми стигне време да ги напиша -Yves Saint Laurent,Christian Dior,Olivier Marchal,Jean Reno,Jean-Michel Jarre......във всички категории чети малко за Франция и после .....

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Те това е":

    Нищо общо няма с Шанел ,моля те поклон пред паметттта и 🙏Модна икона легенда

    Коментиран от #16

  • 15 Да те светна

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Ха..я се поинтересувай какъв е Жан Рено...дали пък не беше испанец,а??? Дон Хуан Морено-и-Хедерике Хименес. Ееее, тука се изложи, даже не си си направила труда и Уикипедия да отвориш. Май че съм чел доста повече от тебе за Франс...А като гледам националния отбор по футбол, пък и не само..ми те се чистокръвни франсета.

    Коментиран от #20

  • 16 Те това е

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Stéphanie 🎲":

    Как ще да няма ..я глей какви агънца дефилират на модния подиум...и като че ли скрита завист съзирам в подтекста.

    Коментиран от #18

  • 17 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да те светна":

    „ - Къде са хората? ... ...- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много.“--Малкият принц "Антоан дьо Сент-Екзюпери 😉🙂
  • 18 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Те това е":

    Има мода и мода не всички остават легенда ,само най добрите
  • 19 Да те светна

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Виж, за Жан-Мишел Жар ти признавам, ама и той след Оксижена (кислородът де) нищо повече не направи. А знаеш ли защо през средновековието е имало толкова много замъци за кралския двор? Колкото до Наполеон..е, може и да съм в грешка, защото произходът му е от Тоскана, а по времето на неговото раждане, Корсика не е била Френска...чети Стефи, чети. Ама като четеш, оптвай се и да разбираш прочетеното. Извод- Наполеон е французин, ама когато цъфнат налъмите покрай Босфора.

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 20 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да те светна":

    Ами гледай национала на Франция и коментирай в кварталната кръчма -Какъв ти е проблема човек ,какво искаш на теб да докажеш не знам 😳 Ти футбол един селски за мен спорт как извади извод за Франция 😂Като знам и Стоичков той една фраза без да пусува не може ......
  • 21 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да те светна":

    Ти се заяждаш 13 отговор виж чети какво съм човек - Нещо не си добре с инфото мон ами Наполеон не е и от Корс 😉 и после св заяждай що за тъпи атаки днес не разбрах ???😳
  • 22 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да те светна":

    Не е и от Тоскана 😉 Ти си смешен ,чети още
  • 23 Иди се ликувай 😉

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да те светна":

    Наполеон е роден в гр.Аячо разположен по западния бряг на остров Корсика в едноименния регион Корсика. Главен административен център на департамент Южна Корсика.Няколко месеца след раждането му става френски 😉Градът е основан е през 1492 г. През 1755 г. е вдигнато въстание, начело със земевладелеца Паоли, и тогава властта от Генуа отива в ръцете на местните (отново начело с Паоли). А през 1768 генуазийците продават правата над Корсика на Франция.Ти го напсах на Български език ----Родени в АячоАлизе (р.1984), френска певицаЖером Бонапарт (1784 – 1860), крал на ВестфалияНаполеон Бонапарт (1769 – 1821), френски императорЖан-Франсоа Есига (р. 1982), френски волейболист ...От Тоскана е баба ти 😂Уби ме от смях очаквах че ще кажеш датата преди и след за Корс за това в отговор 13 ти 😉По документ е чист франсе аверче 😂Пиши по малко глупости следващият път ОК

    Коментиран от #24

  • 24 Преди раждането

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иди се ликувай 😉":

    Му грешка
  • 25 Дарил

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да те светна":

    Марсел Сердон...