ФАКТИ.БГ

Днес имен ден празнуват хора, чието име означава "жизнен"

Освен през януари именият ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден

Публикувана: 26 Януари, 2021 08:15
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3204
Днес имен ден празнуват хора, чието име означава
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.

Църквата почита днес преп. Ксенофонт и семейството му. Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Живко, Живка и Зоя.

Името Живко има славянски произход и означава „жизнен". То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Освен през януари именият ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.

Преп. Ксенофонт и съпругата му Мария изпратили синовете си Йоан и Аркадий да се учат в Бейрут. По пътя обаче братята преживели корабокрушение, което ги разделило. След като страшната вест достигнала до родителите, те веднага получили видение, че децата им са живи и здрави.

След като щастливото семейство отново се събрало, в знак на благодарност към Божията милост, Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството. Йоан, Аркадий и Ксенофонт пък се отдали на отшелнически живот в пустинята. Семейството било причислено от църквата към светците.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Овчарник
1 Отговор
Църквата почита само сандъка за дарения...

Оценка:
-13 +7

Факт
2 Отговор
Един е Бог и Борисов е неговият пророк!

Оценка:
-8 +1

Дръндаров🐷🦛
3 Отговор
Да ве славянско име Живко!

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +0

Оооо да, само
4 Отговор
Съм чувала,, отново за, виртуален и,, дебел,, Живко.....в пространството беше добър....!

Оценка:
-5 +1

df54df5g
5 Отговор

До коментар #3 от "Дръндаров🐷🦛":


И какво според теб е името Живко? Може би английско или немско?!

Оценка:
-1 +3

Спиро Киров
6 Отговор
:) Малоумниците отишли в пустинята и станали отшелници.

Оценка:
-12 +1

Камен
7 Отговор
За съжаление пак хулни и подигравчийски коментари има и в тази статия!

Aз вeчe кaзaх нa тaкивa и пак ви кaзвaм : подигравчии, сквернословци, хулитeли, бeзумци и нeвeрници - нe пишeтe пo Православни тeми, щом не сте Православни християни, (или пък сте православни - но не въцърковени), защото това са святи теми, а на вас такива теми нe ca ви яcни, нe ги пoзнaвaтe и нe рaзбирaтe!

Не пишете и подигравки, хули, или оскърбления към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, или към Прaвocлaвнитe епископи и cвeщeници, защото това е сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

A много е cтрaшнo чoвeк дa ce прoтиви и дa e врaг нa Живия Иcтинcкия Бoг!

Бог да ви вразуми и порсветли!

Оценка:
-1 +11

Камен
8 Отговор
Чecтит имeн дeн нa вcички имeници и честит празник на всички православни християни!

Днec ocвeн преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им Йоан и Аркадий, ce чecтвaт oщe и преподобния Симеон, наречен “Ветхи”, Св.Иосиф Солунски и Св. мъченици Анания презвитер, Петър, тъмничен ключар, и седем воини с тях.

И нeкa вcички дa взeмeм примeр oт тeзи вeлики Cвeтии, кaтo винaги твърдo и cмeлo дa изпoвядвaмe, пaзим, укрeпвaмe и утвърждавамe Прaвocлaвнaтa ни вярa!

Житието на преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им Йоан и Аркадий е едно от най-уникалните и чудни жития, които съм чел, но като прочетох стаията написана тук - с две изречения...не можах да се сдържа и реших да ви го постна тук(в максимално съкратен вариант) за душевна полза на всички:

Житие на св. преподобни Ксенофонт и Мария и синовете им Йоан и Аркадий

Свети Ксенофонт бил един от най-знатните сановници в Константинопол. Той бил богат на светски блага, но още по-богат на вътрешни съкровища: вяра, благочестие и усърдно съблюдаване на всички Божии заповеди. Бидейки знатен по сан и по благороден произход, той бил още по-знатен по благочестие и по добродетелен живот. Колкото бил висок по оказваната му чест, толкова бил смиреномъдър по ум; не се превъзнасял над хората в сърцето си и не се гордеел с временната си светска слава, а си събирал съкровища на небесата. Имал си съпруга и другарка в живота, на име Мария - негова подражателка във всички добри дела и изцяло еднаква с него по характер.

Оценка:
-1 +10

Камен
9 Отговор
Ксенофонт живеел с нея добродетелно, угаждайки на Бога, изпълнявайки непорочно всички заповеди и съблюдавайки правдата Божия. Когато им се родили двама сина - Иоан и Аркадий, те ги възпитавали с добри наставления и ги учели не само на книжна мъдрост, но и на страх Божий, който е начало на всяка премъдрост, а също така ги поучавали и на всяка добродетел. Те желаели да видят в децата си не само наследници на богатите си имоти, но преди всичко подражатели на богоугодния им живот.

За да обогати техните знания, той ги изпратил да се учат в стария финикийски град Бейрут, където по онова време имало прочуто училище. При изпращането им благородният баща произнесъл дълго и прекрасно наставление, което е достатъчно за цял учебник по истинско християнско възпитание.

Придружени от своите слуги, благородните младежи се качили на наетия кораб и попътния вятър опънал платната, за да ги отведе към финикийските брегове. Пътуването започнало приятно, но ненадейно се извила все по-застрашителна буря. Разбушуваните вълни подмятали кораба като жалка черупка. Моряците проявили рядко безчестие: като си давали вид, че вземат предпазни мерки, те се измъкнали с единствената спасителна лодка и оставили кораба с пътниците на произвола на морската стихия.

Пълно крушение разчупило на парчета кораба, момчетата съблекли дрехите си, заловили се за отделни корабни отломки и огромните вълни ги откъснали един от други в различни посоки. Повече никой никого не видял. Всеки мислел д

Оценка:
-0 +10

Камен
10 Отговор
Всеки мислел другия за погинал. Но Бог не оставил никого да погине. Всички до един се спасили, изхвърлени на различни брегове.

Излязъл на морския бряг, Йоан скърбял повече за смъртта на милия си брат. Той и не помислил да се връща у дома си, за да занесе такава страшна вест на родителите си и сякаш съжалявал, че само той е останал жив. Преживяният страшен ужас извършил пълен прелом в душата му. Едва що избягнатата смърт по-ясно от всичко му показала суетността на земните преходни блага и той още на брега решил да скрие своята тъга и да потърси душевното си спасение в някой от близките манастири. Той усърдно се помолил на Бога да насочи неговите стъпки и скоро се озовал пред портите на една света обител.
Игуменът ведната изслушал Йоан и неговата прозорливост му открила, че пред него стои един бъдещ Божи угодник, защото реданието твърди, че това бил самия сетнешен св. Йоан Лествичник. Йоан бил приет в манастира.

Подобна била съдбата и на по-младия брат Аркадий. Сродни по кръв и по дух, двамата братя стигнали до едни и същи решения след преживяната катастрофа. Той имал щастието да срещне на пътя си един прозорлив и свят старец, който го утешил със съобщението, че брат му и останалите техни спътници от кораба са живи и че всички са постъпили в манастири. Това още повече утвърдило решението на Аркадий да последва техния пример и се хвърлил в нозете на стареца с молба да го посвети в монашески чин. Старецът го завел в Сукийската обител на св. Харитон, по

Оценка:
-0 +10

Камен
11 Отговор
постригал го и му дал монашеска килия.

Изминали две години без никаква вест от двата синове. Ксенофонт и Мария с растяща тревога напразно чакали вест от своите любими рожби. Най-сетне бащата изпратил верен слуга в Бейрут да потърси младите си господари, но той, въпреки, че ги търсил дълго, не открил никаква следа от тях.

Отчаян тръгнал верният служител по обратния път, но спрял по пътя да почине в един крайпътен дом и там разпознал в лицето на един пътуващ за Светата земя монах едного от слугите, които преди две години тръгнали с младите господари за Бейрут. Този монах мислил, че е единственият, който е преживял корабокрушението и това разказал на слугата.
Голяма била мъката на верния слуга и с много сълзи оплакал горката участ на клетите младежи и на още по-нещастните им родители, които изведнъж били лишени и от двамата си сина.
Привлечени от плача му, околните узнали за великата злочестина и го увещали да се завърне и да съобщи на господарите си за станалото.

Слугата пристигнал в Константинопол, влязъл в палата на Ксенофонт, но не посмял да се яви пред никого. Видели го да седи в дълбока скръб и веднага съобщили на Мария за завръщането му. Тя заповядала веднага да се яви при нея, но той не могъл да каже изведнъж истината. Накрая с горки ридания преданият служител разказал за гибелта на кораба и на нейните синове.

Оценка:
-0 +10

Камен
12 Отговор
Но вместо да припадне от разкъсваща майчинска скръб и да избухне в неудържими ридания, вярващата майка повторила с християнски думи старите библейски слова на многострадалния Иов. Тя забранила на слугата да казва комуто и да било за случилото се и зачакала своя мъж, който още не бил се прибрал в къщи.

Когато тя му съобщила за сполетялото ги нещастие, благочестивият и безкрайно предан на Божията воля Ксенофонт не останал по-долу от героичната си съпруга. Двамата се затворили в своята молитвена стая и през цялата нощ променяли сълзите с молитва и спомен за синовете си с надежда за бъдещия живот на своите чисти и праведни рожби. Изморени от силните преживявания, те задремали и Бог ги утешил с чудно видение на техните деца, от което пламнала надеждата им, че те навярно не са загинали. На сутринта решили да заминат за Йерусалим.

Когато били в околностите на реката Йордан, те срещнали прозорливия старец на малкия си син Аркадий. Той устроил общата щастлива среща най-напред между двамата братя – монаси, а след това и на синовете с техните родители. Тази среща станала в храма Гроба Господен.

Братята се познали един друг и прегърнати изливали в радостни сълзи горещата си благодарност към Бога за своето необикновено намиране в ангелския образ на иноческия подвиг.

А в страноприемницата, където били отседнали Ксенофонт и Мария, старецът накарал Аркадий да разкаже пред родителите си своята и на брата си история.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +10

Камен
13 Отговор
Неизказана била радостта, неспирни били общите сълзи от това богоустроено събиране на цялото благочестиво семейство на Ксенофонт.

Старецът изпълнил молбата на родителите да постриже и тях в монашество, след което ги наставил в пътя на иноческото житие.
Мария постъпила в женски манастир и достигнала върхове на монашеското съвършенство, като била удостоена с дара на чудотворството и с блажено отшествие във вечността на Божиите угодници.

Йоан и Аркадий отишли със стареца си в пустинята, където ги последвал и Ксенофонт, след като раздал цялото си имущество на бедните и освободил всичките си роби. Преподобният Ксенофонт също получил от Бога дар на чудотворство и прозорливост; той предсказвал бъдещето и бил съзерцател на велики тайни, а след това отишъл да съзерцава това, което човешко око не е виждало, и да се наслаждава на лицезрението на Лицето Божие.

Така преподобният Ксенофонт, блажената Мария и светите им деца - Иоан и Аркадий, които усърдно възлюбили Бога, послужили ревностно на Господа с праведен и богоугоден живот и били причислени към лика на светиите от Светейшия Владика, Христа, нашия Спасител, Комуто с Отца и Светия Дух слава, чест и поклонение во веки. Амин.

Оценка:
-0 +10

Явно
14 Отговор

До коментар #12 от "Камен":


за някои от коментиращите тук не важат ограниченията за броя на знаците на коментар...

Коментиран от #15


Оценка:
-9 +0

Стига
15 Отговор

До коментар #14 от "Явно":


де, цели осем минуса от десет плюса...Страничката приватизирана ли е?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира миналото на премиера Бойко Борисов.
Когато Борисов говори за БКП да си вади партийната книжка"

Още бисери