ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Домашна гранола

Това всъщност е мюслито, което изглежда като слепени малки бучки, наречено още американско мюсли

Публикувана: 8 Февруари, 2021 10:14
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1230
Рецепта на деня: Домашна гранола
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Гранолата в последно време се превърна в популярна закуска и има защо. Правилното количество продукт може да ви осигури значителна хранителна стойност и да ви засити за дълго време. Също така ще получите значителна доза фибри и протеини, които са нужни за правилната функция на организма и отслабването. Но всъщност гранолата е подходяща не само за закуска. Има толкова много начини, по които може да се насладите на тази хрупкава вкуснотия, които не се ограничават само в ранните часове на деня.

За онези от вас, които не знаят какво е гранола, ще изясним. Това всъщност е мюслито, което изглежда като слепени малки бучки, наречено още американско мюсли. То е по-хрупкаво от обикновеното, като може да се намери и под формата на блокче. Хубавото на гранолата е, че може да си я приготвите и вкъщи, пише Tialoto.bg.

Необходими продукти:

150 грама овесени ядки

150 грама пшенични ядки

100 грама ечемичени ядки

100 грама ръжени ядки

50 грама сурови бадеми

50 грама сурови лешници

50 грама сушени червени боровинки

50 грама сушени кайсии

50 грама стафиди

3 супени лъжици ленено семе

1 кафена чаша мед

1/2 кафена чаша олио

1/2 кафена чаша вода

Начин на приготвяне:

Нарежете ядките и сушените плодове на ситни парченца. Може да замените посочените плодове с такива по ваш избор. Разтопете меда, като към него добавите водата и олиото. Разбъркайте добре. В купа поставете овесените, пшеничните и ечемичените ядки, лененото семе и нарязаните бадеми и лешници и ги залейте с медената смес.

Върху тава поставете хартия за печене и изсипете сместа с овесените ядки. Разпределете равномерно по цялата тава. Печете гранолата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Не забравяйте да разбърквате на всеки 3-4 минути. Трябва ядките да станат сухи и хрупкави. След като постигнете този ефект, извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.

След като всичко е изстинало, добавете към ядките сушените плодове и разбъркайте добре.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
После
1 Отговор
що нямало мъже!?Ами как да има със сушени кайсии?!

Оценка:
-0 +1

един от многото
2 Отговор
Американско мюсли , само такава глупост може да съществува в такива абсурдни рецепти! На времето са хранили конете с овес.

Оценка:
-0 +1

Дебелото,, черво,,
3 Отговор
Ще се раздразни от толкова,, фураж,,.....!

Оценка:
-0 +2

Конник
4 Отговор
Четат глупости и забравят че са българи. Съшени плодове и баба ми правеше за зимата ама не да замести боб чорбата и пържолите. А и не е евтин продукт. Който иска да пасе - на българина му дай кисело мляко, сирене, кебапчета, салатка и ракиика.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5