Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 19:32 5 360 18

Как да се преборим с лошата миризма в кухнята

  • кухня-
  • миризма-
  • почистване-
  • дом-
  • домакинство

Какво да правим, когато миризмите от готвенето се смесят и не искат да се изпарят?

Как да се преборим с лошата миризма в кухнята - 1
Снимка: Shutterstock

Кухнята е царството на домакинята. Това е мястото, на което тя приготвя своите кулинарни шедьоври. Често, макар и луксозна, модерна и снабдена в абсорбатори и всевъзможни съвременни уреди, кухнята е източник не на уют, а на неприятни миризми. Кулинарното вълшебство от риба или кисело зеле може да е апетитно, вкусно и радващо небцето, но миризмата след приготвянето му, пропита в кухнята и хладилника, е източник на зловонни ухания дни наред. Следвайки тези лесни съвети и с подръчни средства, без да е необходимо използването на химия, ще се преборите с лошите миризми в кухнята, пише actualno.com.

1. Свеж въздух.

Проветряването е от първостепенно значение. Освен включеният абсорбатор е добре да проветрявате, докато приготвяте ястията. Така парата и миризмите от храната, отделяни по време на приготвянето ѝ, няма да се натрупат върху мебелите. Съветът е особено ценен, ако кухнята ви е свързана с дневната стая и е налична мека мебел за почивка. Натрупалите се върху дивана неприятни миризми от различни ястия не могат да бъдат отстранени без пране, поради което не допускайте да се случи.

2. Помощ от кухненския шкаф – содата.

Поръсете дъното на кофата за отпадъци в кухнята със сода. Тя няма да допусне разпространението на зловонни миризми. И естествено изхвърляйте натрупалите се хранителни отпадъци редовно, без да чакате кошчето да се напълни. За да не застоява боклукът и да предотвратите лошите миризми, може да изберете малка кофа, която да се налага да изхвърляте всяка вечер или през ден. Предпочетете такава с плътен затварящ се капак.

3. Кисела магия – оцетът.

Напоете чиста кърпа с него и я поставете на капака на съда, в който приготвяте зеле. Така ще абсорбирате и неутрализирате миризмата, преди да е пропила в кухнята ви.

4. Добро утро за вас и добър ден за кухнята ви с шепа ароматно кафе.

Докато приготвяте сутрешната си ободряваща напитка, сложете шепа от нея в чиния и я приберете в хладилника. Ще премахнете неприятните миризми и ще си доставяте неповторима наслада всеки път, когато отворите уреда.

5. Цитрусова свежест.

Ако кухнята ви е попила аромата на приготвените пърженото месо или свинските крачета, може да неутрализирате неприятната миризма с цитрусови плодове. Обелете портокал, мандарина или лимон, сложете корите в съд с вода, поставете щипка канела и оставете да ври без похлупак на котлона. Скоро помещението ще ухае свежо и екзотично.

6. Тежка артилерия – утайката от кафе.

С нея може да натъркате тавата от риба, съда от кисело зеле или този от чесън. Мощен помощник в борбата с неприятните миризми, утайката от кафе неутрализира лошите и оставя съдовете ви свежи.

7. Чисти канали.

Ако зловонията идват от сифона на кухненската мивка, на помощ отново е содата. Изсипете в канала и пуснете горещата вода. Тя ще отмие всяка неприятна ароматна диря.

8. Етерично масло.

Ако аромата на пържено се е настанил из целия ви дом, поставете във всяка стая купички с вода, в която сте капнали щедро етерично масло. Изберете маслото според стаята и вкуса ви – успокояваща лавандула за спалнята, свеж портокал за дневната, сладък кокос за детската стая.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    7 3 Отговор
    ПРОВЕТРЯВАНЕ И ЯК АСПИРАТОР. ЗИМАТА НЕ ПЪРЖЕТЕ А ГОТВЕТЕ НА ПАРА И ГОРЕЩ ВЪЗДУХ. ПРОВЕТРЯВАНЕ И ПАК ПРОВЕТРЯВАНЕ.АКО ИМАТЕ ПАРИ В ИЗЛИШЪК АПАРАТ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА, ВЪПРЕКИ ЧЕ АЗ НЕ ВЯРВАМ В НЕГО.АКО Е КИСЛОРОДЕН ОБОГАТИТЕЛ ДА!

    Коментиран от #6

  • 2 Ууу

    3 4 Отговор
    Кой яде свински крака откачихте ли писачите да не сте пумиари

    Коментиран от #4

  • 3 моряка

    7 1 Отговор
    Като сменим жената!
  • 4 един от многото

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ууу":

    Който ги обича , или който не може да си позволи друго , но на вкус и цвет таварищ , нет
  • 5 Hell's kitchen

    5 1 Отговор
    Когато асансьорът се повреди и комшията слиза по стълбите да си разхожда кучето, на единия етаж то спира и започва да вие на умряло, страшна работа. Какво готвят тези хора?

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ОТРОВНА СОДА

    7 1 Отговор
    МИСИРКИ , МИСИРКИ КАКВА СОДА БРЕ МИСИРКИ?????? ИМА МНОГО ВИДОВЕ СОДИ. СОДА -ВОДА С ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС, СОДА КАУСТИК, СОДА ЗА ХЛЯБ. КАКВА СОДА БРЕ МИСИРКИ НЕУКИ???? БЛЮ-БЛЮ-БЛЮ КРЯКАТ БОЙКОВИСТИТЕ ВЪВ ФАКТИ.

    Коментиран от #15

  • 8 Това е

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Hell's kitchen":

    От КУПОНА на синчето на kaтапултa😈
  • 9 На другия ден провери дали ВСИЧКИ са

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Hell's kitchen":

    ЖИВИ😈
  • 10 Йозеф

    8 1 Отговор
    Поддържайте кухнята чиста и няма да мирише.
  • 11 радио ЧЕГИВАРА

    0 0 Отговор
    дедо ,гел молзваш ли ,та й#а и бабоеп
  • 12 Бастуня

    5 2 Отговор
    Миризми от кухненските шкажове се отстраняват с оцет, а от хладилника -измиване с гъба, напоена с разтворена във вода ванилия...ако и това не помага...сменете домакинята, явно е софиянка.

    Коментиран от #14

  • 13 СЕЛЯНИНА

    5 2 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ "ТЪПИТЕ " СЕЛЯНЕ СА ИМАЛИ ЗИМНА И ЛЯТНА КУФНА. СЕГА ЗАЛЮПЕНИТЕ СОФИАНЦИ ГРАЖДАНИНИ ДЕТО ГОТВЯТ ТАМ И СПЯТ. ПЪЛНА СМРАД ГРАЖДАНСКА. АЗИ ДАЖЕ ИМАМ И МАГНОЛИЯ И ГОТВАЧ И ПРИСЛУГА.
  • 14 Бастуня

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бастуня":

    ...имах предвид''шкафове'', грешката е моя, от бързане..
  • 15 Наздраве!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОТРОВНА СОДА":

    ШЛЬОКАВИЦА С ОДА, БЕ ПИЧ, С ОДА, ЧЕ ЩЕ ИЗПУКАМЕ!
  • 16 Нямам срам пред вас

    3 1 Отговор
    Като спрем да готвим да се къпем да дишаме ... това е геноцид в световен мащаб
  • 17 Какъвто сайбията

    4 1 Отговор
    Такава, и кухнята, лоша и стара миризма,няма как да, се, премахне....!
  • 18 На, Хермеса, кухнята

    1 1 Отговор
    Е за, пример, също като ваната му, нали Тайпе...!