Tелевизионнатa водеща и общопрактикуващ лекар Елена Малишева обясни връзката между различните кръвни групи и вероятността от заразяване с COVID-19 и тежко протичане на заболяването, пише zdrave.to.
Малишева припомни, че съществуват четири кръвни групи, които се различават помежду си по наличието на специални протеини-аглутиногени, отговорни за аглутинацията на кръвните клетки. Самите протеини са разделени на две групи: "А" и "В".
Водещата обясни, че самата болест COVID-19 допринася за сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци, така че наличието на допълнителни "помощници" под формата на протеини "А" и "В" може да влоши състоянието на пациента.
За проучване, в което са участвали 200 хиляди души, Малишева заяви, че учените са идентифицирали кръвна група, която на практика е имунизирана срещу коронавирус - нулева, в която няма аглутиногенови протеини.
По този начин лекарят класифицира всички останали групи като рискови фактори за COVID-19.
Малишева също така подчерта, че хората с нулева кръвна група не могат да бъдат 100% защитени от инфекция, тъй като други съпътстващи фактори, включително затлъстяване, диабет и т.н., също оказват сериозно влияние върху болестта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ох боли
Коментиран от #2, #6
18:12 22.02.2021
2 кръвна група
До коментар #1 от "ох боли":
0-нулева18:21 22.02.2021
3 Кито
18:25 22.02.2021
4 Анонимлъжищ
18:29 22.02.2021
5 64372882
18:30 22.02.2021
6 Кръвната
До коментар #1 от "ох боли":
група е "0", но това е претоплена манджа. Информацията е отпреди 6-7 месеца.18:59 22.02.2021
7 Анонимен
19:44 22.02.2021
8 Жбжжх
22:01 22.02.2021
9 Четящ
02:48 23.02.2021
10 глоги
07:24 23.02.2021
11 електрошок
07:27 23.02.2021
12 ГоЩо
08:45 23.02.2021
13 Този коментар е премахнат от модератор.