ФАКТИ.БГ

5 храни, които никога не трябва да готвите

Яденето на тези храни сурови може да предостави допълнителни хранителни ползи

Публикувана: 28 Февруари, 2021 18:11
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3573
5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Науката предлага добро извинение да пропуснете изцяло престоя пред печката, фурната и микровълновата и да приготвите някои храни без готвене.

Оказва се, че храната може да бъде по-здравословна, когато се яде сурова - или поне когато става въпрос за тези зеленчуци.

Експерти разкриват кои са 5-те храни, които е добре да не подлагаме на топлинна обработка, ако не желаем да навредим на здравето си.

Ето кои са те:

Домати

Снимка: shutterstock

5 храни, които никога не трябва да готвите

Микроелементите магнезий и цинк, които са толкова жизнено необходими за красотата и здравето на жените, се намират в изобилие в суровите домати. Но точно в момента, в който доматът осъществи контакт с горещото олио, той губи 100% от концентрацията на тези вещества.

Чушки

Снимка: shutterstock

5 храни, които никога не трябва да готвите

Независимо дали са червени, жълти или зелени - чушките са шампион сред зеленчуците по съдържанието на витамин С. Но при нагряване концентрацията му намалява цели 4 пъти.

Чесън

Снимка: shutterstock

5 храни, които никога не трябва да готвите

В суровите зеленчуци витамините С, РР и тези от В групата, включително и холин, се съдържат в големи количества. Но при топлинна обработка съдържанието им намалява с цели 70%.

Броколи

Снимка: shutterstock

5 храни, които никога не трябва да готвите

Този зеленчук е шампионът по съдържание на витамини А, С и калций. Но си струва да го подложите на поне минимална термична обработка Ако го варите до готовност, витамините в него намаляват до 40%.

Цвекло

Снимка: shutterstock

5 храни, които никога не трябва да готвите

Още един шампион сред зеленчуците, но само по отношение на съдържанието на фолиева киселина, която е изключително необходима за правилния растеж и развитие на кръвоносната и имунната система, е цвеклото. Но когато попадне в „гореща среда“, цвеклото веднага губи около 30% от фолиевата киселина.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Айде пак
1 Отговор
Това не гответе, онова не претопляйте, трето не слагайте в хладилника ... ами да ходим на село и почваме да пасем.

Оценка:
-2 +42

Конник
2 Отговор
Явно нямаш мъж, като говориш и пишеш глупости. Мъж без готвено? Няма.

Оценка:
-2 +27

devil
3 Отговор
Еи не се научихте кое е чушка и кое е пипер лютивите малките халапеньото е чушка това на снимката е пипер ако случаино не ми вярвате отидете в магазин за семена и вижтекакво пише семе за чушки или пипер

Оценка:
-1 +11

Лилафка, парашкова хермесова хлебаркова
4 Отговор
Ооо, виж ти, защо съм била, толкова красифа.... чакай да си туря един нишан от дамски.... ко беше бе...дан урочасам.....!(p.sЗнаете ли, че все на някоя са казвали, че е хубава жена, но да ти кажат,, кебар,, жена това е голямо удоволствие........!)

Оценка:
-1 +2

Шеф Мунчо
5 Отговор
Чушки, домати, чесън ..тая нисирка уби кухнята на цялото средиземноморие и ориент !? хахаха И мнооо мЪ кефи, кат каже "никога" хаха, ама щтото и мъж не е виждала никога !

Оценка:
-2 +9

Свинаря, бе
6 Отговор
Най сетне го намерихме, младеж, жребец....!

Оценка:
-1 +2

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
Ами
9 Отговор
Най добре да ядеме доматите с колците, за всеки случай...

Оценка:
-3 +9

Ами който ги яде, с колците
10 Отговор
Не е с хубава кожа.....!

Оценка:
-2 +4

фейк
11 Отговор
Магнезий и цинк в доматите не могат, да се загубят, защото са химически елементи, а не химически съединения.
А тези камби нямат никакви витамини, защото са парникови.

Оценка:
-3 +8

А на мен
12 Отговор
най-ми харесва да хрупаме червеното цвекло сурово...Миленкееее, от къде преписваш тия измишльотини?

Оценка:
-1 +2

Конник
13 Отговор
Тоя пипер или камби от Калифорния няма нито вкус, нито мирис (чиста трева). Печени чушлета, печен и пълнен пипер - това е българско.

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери