28 Февруари, 2021 18:11 4 307 13

5 храни, които никога не трябва да готвите

  • зеленчуци-
  • сурови-
  • храна-
  • здраве-
  • топлинна обработка-
  • готвене

Яденето на тези храни сурови може да предостави допълнителни хранителни ползи

5 храни, които никога не трябва да готвите - 1
Снимка: shutterstock

Науката предлага добро извинение да пропуснете изцяло престоя пред печката, фурната и микровълновата и да приготвите някои храни без готвене.

Оказва се, че храната може да бъде по-здравословна, когато се яде сурова - или поне когато става въпрос за тези зеленчуци.

Експерти разкриват кои са 5-те храни, които е добре да не подлагаме на топлинна обработка, ако не желаем да навредим на здравето си.

Ето кои са те:

Домати

5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock

Микроелементите магнезий и цинк, които са толкова жизнено необходими за красотата и здравето на жените, се намират в изобилие в суровите домати. Но точно в момента, в който доматът осъществи контакт с горещото олио, той губи 100% от концентрацията на тези вещества.

Чушки

5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock

Независимо дали са червени, жълти или зелени - чушките са шампион сред зеленчуците по съдържанието на витамин С. Но при нагряване концентрацията му намалява цели 4 пъти.

Чесън

5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock

В суровите зеленчуци витамините С, РР и тези от В групата, включително и холин, се съдържат в големи количества. Но при топлинна обработка съдържанието им намалява с цели 70%.

Броколи

5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock

Този зеленчук е шампионът по съдържание на витамини А, С и калций. Но си струва да го подложите на поне минимална термична обработка Ако го варите до готовност, витамините в него намаляват до 40%.

Цвекло

5 храни, които никога не трябва да готвите
Снимка: shutterstock

Още един шампион сред зеленчуците, но само по отношение на съдържанието на фолиева киселина, която е изключително необходима за правилния растеж и развитие на кръвоносната и имунната система, е цвеклото. Но когато попадне в „гореща среда“, цвеклото веднага губи около 30% от фолиевата киселина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде пак

    42 2 Отговор
    Това не гответе, онова не претопляйте, трето не слагайте в хладилника ... ами да ходим на село и почваме да пасем.
  • 2 Конник

    27 2 Отговор
    Явно нямаш мъж, като говориш и пишеш глупости. Мъж без готвено? Няма.
  • 3 devil

    11 1 Отговор
    Еи не се научихте кое е чушка и кое е пипер лютивите малките халапеньото е чушка това на снимката е пипер ако случаино не ми вярвате отидете в магазин за семена и вижтекакво пише семе за чушки или пипер
  • 4 Лилафка, парашкова хермесова хлебаркова

    2 1 Отговор
    Ооо, виж ти, защо съм била, толкова красифа.... чакай да си туря един нишан от дамски.... ко беше бе...дан урочасам.....!(p.sЗнаете ли, че все на някоя са казвали, че е хубава жена, но да ти кажат,, кебар,, жена това е голямо удоволствие........!)
  • 5 Шеф Мунчо

    9 2 Отговор
    Чушки, домати, чесън ..тая нисирка уби кухнята на цялото средиземноморие и ориент !? хахаха И мнооо мЪ кефи, кат каже "никога" хаха, ама щтото и мъж не е виждала никога !
  • 6 Свинаря, бе

    2 1 Отговор
    Най сетне го намерихме, младеж, жребец....!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами

    9 3 Отговор
    Най добре да ядеме доматите с колците, за всеки случай...
  • 10 Ами който ги яде, с колците

    4 2 Отговор
    Не е с хубава кожа.....!
  • 11 фейк

    8 3 Отговор
    Магнезий и цинк в доматите не могат, да се загубят, защото са химически елементи, а не химически съединения.
    А тези камби нямат никакви витамини, защото са парникови.
  • 12 А на мен

    2 1 Отговор
    най-ми харесва да хрупаме червеното цвекло сурово...Миленкееее, от къде преписваш тия измишльотини?
  • 13 Конник

    3 1 Отговор
    Тоя пипер или камби от Калифорния няма нито вкус, нито мирис (чиста трева). Печени чушлета, печен и пълнен пипер - това е българско.