Last news in Fakti

26 Декември, 2012 10:34 2 186 5

"Българската коледа" събра 1,5 млн. лв. за деца с церебрална парализа

  • "българската коледа"-
  • деца-
  • церебрална парализа-
  • неврологични
"Българската коледа" събра 1,5 млн. лв. за деца с церебрална парализа - 1
Снимки: БГНЕС

1 568 602 лв. юбилейният десети благотворителен концерт от инициативата "Българската Коледа" в Народния театър „Иван Вазов“ снощи, който бе предаван и директно по бТВ. Проявата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Тя събра един до друг трима български държавни глави – първия Желю Желев, настоящия Плевнелиев и предишния Георги Първанов, по време на чийто първи мандат се роди инициативата.

За 9 години кампанията "Българската Коледа" е събрала 19 505 174 лв. дарени средства за закупуването на медицинска апаратура за оборудване на повече от 150 клиники в България. С 5 004 662 лева от тях пък беше подпомогнато лечението на 1424 деца.

Концертът започна с космическия глас на Валя Балканска, която изпълни родопска народна песен. Тази година той ще подпомогне деца, болни от неврологични заболявания като приоритет ще имат тези, които страдат от церебрална парализа.

"Това е един от начините държавата да прави повече, процесът е двустранен", заяви д-р Иван Чавдаров, ръководител на детската неврологична клиника за церебрална парализа в София. С неговото вещо участие средствата тази година ще достигнат до максимален брой деца с този проблем. Снощи много от тях - Георги, Божидара, Виктор, както и още стотици деца с тяхната диагноза имаха възможност да се радват на богатата празнична програма.

Десетки поп и рок музиканти се включиха в двучасовия спектакъл – "Акага", БТР, Поли Генова, Дивна, Миро, Веселин Маринов, Кирил Маричков... В него участваха и едни от най-популярните ни актьори - Ваня Цветкова, Елена Петрова, Владимир Пенев, Димитър Рачков, Руслан Мъйнов.

Вокалистът на "Щурците" изпълни песента "Клетва" и призова: "Хората казват, че от няколко дни сме навлезли в нова фаза. И че новата фаза е да бъдем по-добри, по-състрадателни, по-духовни. Хайде наистина да покажем, че сме станали такива. Трябва да направим тези деца щастливи. Това е най-добрият подарък, който те могат да получат".

Благотворителната кампания подкрепи и актьорът Димитър Рачков. Той каза: "Аз смятам, че "Българската Коледа" е един от малкото празници, които успяват да обединяват българите в името на доброто. Смятам, че българският народ е състрадателен и е способен на големи дела в името на това да помогне на страдащите. Сега ние сме призвани по някакъв начин да помогнем на децата на България, които са нямали шанса да се родят здрави и щастливи".

"Самият аз съм баща и знам какво означава моят син за мен - сподели акторът. - Представям си мъката на родителите, които не могат да помогнат на децата си. Знам, че те са борбени хора, но не могат да се оправят сами, затова ви призовавам ние да помогнем. Вярвам, че ако направим добро, то ще се върне при нас. В момента има малко дефицит на доброта, но това е само още една причина да помогнем"...

Все още всеки с добро има възможност да се включи в кампанията по събиране на средства в тазгодишната инициатива, която продължава до 31 декември. Можете да изпратите SMS на номер 1117 или да се обадите на номер 0900 1117. По този начин ще дарите 1 лев на болно дете.

Всичко за благотворителната инициатива можете да откриете на официалния й сайт bgkoleda.bg.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    1 0 Отговор
    "Българската Коледа" така ли бе смешници? А някой замислили се върху един друг факт? Наясно ли сте, че от бюджета на НЗОК към държавата се връщат неусвоени 40 милиона лева, а тези напъни да се събере милион и нещо в помощ на децата изглеждат меко казано странни. ДА, хубаво е да има благотворителност, но не когато 40 милиона остават непохарчени, а се мъчим да съберем един милион. А между другото, любимият за някои, Винету Български, сиреч Бойко Борисов, си е поръчал нов брониран “Мерцедес” на стойност 1 млн. и не знам си колко хиляди лева преди изборите. Моделът на новата му лимузина естествено е и най-скъпия – S-класа. Явно на нашия( всъщност на вашия ) първи ръководител на държавата вече му е писнало от меките кожени салони на агресивните джипове “Тойота”, в които го возят през зимата. Разкошната лимузина на Борисов ще е с най-високата степен на защита – B7 и ще може да удържи дори на атака с гранатомет. Честито на вожда, а вие материалчета вземете и цъкайте повече SMS-и за децата на България!
  • 2 алити

    0 0 Отговор
    след като демократичната революция мина през източна европа през миналия век и много държави се освободиха от оковите на комунизма питам се понякога, би ли това възможно да стане и в българия.
  • 3 случаен

    0 0 Отговор
    Ако информацията на първи пост е истина ,то наглоста на управляващите наистиа е без- прецедентна. Тази информация трябва да се публикува в някой ежедневник за да я научат всички.
  • 4 Родител на дете с ДЦП

    0 0 Отговор
    Икономиста д-р Чавдаров и той е там с цел да намаже една голяма сума. С каква лекота слага диагнози ДЦП на здрави деца и после направил чудеса в неговата клиника когато проходат нормално. А тежките случаи не ги взима заштото няма полза от тях и на родителите им казва или си купете инвалидна количка или дайте ги в дом. Този човек няма никаква етика понеже няма лекарско образование, обаче за прегледа ще ви вземе 100 лева и такива глупости ще ви наприказва че няма да сте в състояние да я намерите входната врата. Моля ве не ходете при този шарлатанин
  • 5 АЗ до 3 пост

    0 0 Отговор
    Информацията е публикувана на http://www.pik.bg/bate-bojko-s-nov-broniran-mertsedes-za-1-000-000-leva/ Това прочетох, това споделям с вас.